Αλέξη γύρνα ή έστω τηλεφώνα

Αλέξη γύρνα ή έστω τηλεφώνα

Γιατί (και) οι νόμοι της αγοράς εκνευρίζουν τον ΠΑΟΚ; Να περάσει ο Αύγουστος και λογικά θα πάρουμε μια απάντηση

Ανακοινώθηκε επίσημα. Και παρότι υπάρχει σίγουρα πεδίο ανατροπής καθώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο όλα γίνονται στο πόδι: PAOK TV για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και το ματς με τον Παναιτωλικό. Ένα πρωτότυπο εγχείρημα. Πάνω από όλα όμως μια ακόμη ιστορία που εν πολλοίς επιβεβαιώνει ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν ένα εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι από αυτό που είχαν προγραμματίσει. Και μπόλικο εκνευρισμό από τις διαδοχικές ανατροπές.

Σε μια περίοδο που το μόνο που έπρεπε να συμβεί, ήταν να κυλήσουν όλα ήρεμα.

Μετά το παράξενο τέλος του Λουτσέσκου λοιπόν και το #uefamafia, η τηλεόραση. Τα όσα είπε προ ολίγου ο Μάκης Γκαγκάτσης για την υπόθεση του συμβολαίου –που ο ΠΑΟΚ δεν έχει- είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον ηθικό εκβιασμό να πάρουμε χρήματα τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και να μειώσουμε μόνοι μας την αξία της πιο πετυχημένης ομάδας της τελευταίας 3ετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόταση η οποία μας έγινε ήταν εξευτελιστική με βάση τα επιτεύγματα της ομάδας και τη δυναμική που έχει αποκτήσει» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ σημαδεύοντας απευθείας στη NOVA. Την πλατφόρμα δηλαδή που ο ΠΑΟΚ απέρριψε από τον Ιούνη προκειμένου να μετακομίσει στην ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ και του Δρόσου.

Την ίδια πλατφόρμα που αυτή τη στιγμή είναι προφανώς και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για τα δικαιώματα του νταμπλούχου, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Αλλά που ο δικός της «κουμπαράς» δεν είναι κρατικός άρα και ατελείωτος.

Οι… νόμοι της αγοράς

Ο ΠΑΟΚ νιώθει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά έπειτα από τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων και αυτό δεν είναι κακό. Κάθε άλλο. Το παράξενο είναι πως προσπαθεί να το επιβάλλει χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν μια παράξενη επιχειρηματολογία.

Το 2017 ήταν εκείνος που «έσπασε» την κεντρική διαχείριση της Σούπερ Λιγκ κάνοντας «ξεχωριστή» συμφωνία με τη NOVA. Σήμερα ο Μάκης Γκαγκάτσης κατηγόρησε τους άλλους γιατί «ο συνεταιρισμός, εκ του καταστατικού του, έχει ως σκοπό την προαγωγή του οικονομικού επιπέδου των μελών του. Δυστυχώς αυτό είναι το μόνο που δε γίνεται». Ένα παιδί πέντε χρονών θα μπορούσε να του εξηγήσει πως από το 2017 και πέρα μετά την πρωτοβουλία της δικής του ομάδας, ο συνεταιρισμός ήταν διακοσμητικός. Ή τέλος πάντων ήταν κάτι που ο διευθύνοντας σύμβουλος πατέρας του, Βασίλης, το χρησιμοποίησε και για τα τηλεοπτικά: Αλλά όχι για όλους. Μόνο για «εκλεκτούς» και «πρόθυμους» φίλους της πρώην Κυβέρνησης.

Το 2018 η NOVA προσέφερε 30 εκατ ευρώ στις 15 ομάδες –πλην ΠΑΟΚ-. Ζητούσε όμως πρωτάθλημα 12 ομάδων και πλει-οφ για την ανάδειξη πρωταθλητή. Κάπου εκεί μπήκε στη μέση ο Υφυπουργός Βασιλειάδης –προσωπικός φίλος του Βασίλη Γκαγκάτση- και φόρτωσε με 52 εκατ ευρώ την ΕΡΤ για τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού, του ΑΡΗ, του Απόλλωνα, του Παναιτωλικού, της Ξάνθης, του Ατρόμητου και της Λαμίας. Επειδή έπρεπε και εκείνος να ζητά κάτι; Βολεύτηκε με την πιο αστεία αναδιάρθρωση στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Όπως αποδείχθηκε όμως αυτό το καλοκαίρι όλα τα παραπάνω δεν ήταν παρά το εισαγωγικό σημείωμα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει με έναν τρόπο ότι ακολουθούσε. Το κόστος των 31.5 εκατ ευρώ για συμβόλαιο τριών χρόνων στον ΠΑΟΚ και το άλλο τόσο για την ΑΕΚ.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε προγραμματίσει τις εκλογές τον Σεπτέμβρη μάλιστα, η δουλειά θα είχε τελειώσει. Τις έκανε όμως αρχές Ιούλη και η υπόθεση «τηλεόραση» έμεινε στη μέση καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε με το «καλημέρα» να πάρει πάνω της ένα πραγματικό σκάνδαλο.

Τα πάντα λοιπόν επέστρεψαν σε… τιμές αγοράς. Η ΑΕΚ έστριψε πρώτη, υποστηρίζοντας χαμηλόφωνα πως η εμπλοκή της με την ΕΡΤ ήταν ένα τέχνασμα για να «μπλοκάρει» τον ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός ακολούθησε έχοντας πάντα το όπλο ενός μεγάλου brand. Λογικά με έναν τρόπο θα βρει την άκρη του και ο ΑΡΗΣ που επίσης έχει κοινό.

Και ο ΠΑΟΚ που πριν από λίγους μήνες «κραύγαζε» για την win-win συμφωνία με την ΕΡΤ και πως το δημόσιο αγαθό που λέγεται «αήττητος πρωταθλητής και νταμπλούχος» πρέπει να μπαίνει δωρεάν σε κάθε σπίτι; Ζητά από τον κόσμο του κάτι λιγότερο από 5 ευρώ μόνο για το ματς με τον Παναιτωλικό για να μην υποκύψει στον εκβιασμό της NOVA.

Μα δεν υπάρχει το «ελεύθερο» Open TV; Υπάρχει. Γιατί λοιπόν από τη στιγμή που η αγορά δεν δικαιώνει τον ΠΑΟΚ, δεν οριστικοποιεί την συμφωνία με το κανάλι του ιδιοκτήτη του; Γιατί απλά δεν αγνοεί τους άλλους, να προχωρήσει μόνος στον δρόμο που χάραξε; Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Είναι τόσο απλά τα ερωτήματα που πραγματικά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τα απαντήσει κάποιος. Αν όχι τώρα; Αργότερα. Να φύγει το καλοκαίρι. Να φύγουν και τα… νεύρα

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ