Βαγγέλη, θα πάρουν τα μυαλά μας αέρα

Βαγγέλη, θα πάρουν τα μυαλά μας αέρα

Ο Γραμμένος είναι ο υδραυλικός που ήρθε να σου φτιάξει τη βρύση, σου γκρέμισε το σπίτι και μετά παινεύεται για τη βρύση που δουλεύει.

Είναι κάποιες φορές που θέλεις να αγιάσεις και δεν σε αφήνουν. Εχουν ταλέντο, βρε αδερφέ, να σε τρελαίνουν. Να σε στέλνουν αδιάβαστο. Ταλεντάρα, λοιπόν, ο Βαγγέλης Γραμμένος. Ταλεντάρα επιπέδου Κατέλη και Βας Βας. Εμπρός πίσω στην τηλεόραση, με την Ανίτα να επανεμφανίζει τους σταρ της νιότης μας. Εμπρός… πίσω και από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, που επέστρεψε νοητά στην αρχή των υποχρεώσεων της Εθνικής στους ομίλους του Euro. Τότε που ακόμη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν «μέσα» στην πρόκριση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, όχι μόνο για τη νίκη αλλά και από την εμφάνιση. Όλος ο κόσμος είδε πως αυτή η Εθνική έχει μέλλον και ανασυγκροτείται με στόχο του Μουντιάλ του Κατάρ. Πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά και τον προπονητή. Έχουμε χρόνο και ικανότητα, όταν έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι. Δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα και να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Κι όμως, αυτό που διάβασες παραπάνω, φίλε αναγνώστη, δεν είναι κάποια δήλωση που έγινε τον Απρίλιο. Είναι δήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης. Από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τον Βαγγέλη τον Γραμμένο. Και έγινε με την Εθνική να βρίσκεται στην 5η θέση του ομίλου της. Πάνω μόνο από το Λιχτενστάιν. Και ο Γραμμένος προτρέπει τους παίκτες και τον προπονητή να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Δηλαδή, αν πάρουν λιγάκι βαρδάρη, πού ακριβώς θα βρεθούμε; Κάτω και από το Λιχτενστάιν;

Δεν είναι τίποτε το σοβαρό, φίλε αναγνώστη. Είναι η κλασική περίπτωση εκείνου του άσχετου που τα έχει κάνει μαντάρα, έχει διαλύσει τα πάντα και παρόλα αυτά επαίρεται. Είναι αυτός που τον έφερες να σου φτιάξει τη βρύση και κάνεις ανακατασκευή του σπιτιού, γιατί πλημμύρισε το σπίτι και σάπισαν όλα. Αλλά όταν φτιάχνει, τελικά, τη βρύση πανηγυρίζει και σου δείχνει με κομπορρημοσύνη πόσο καλά δουλεύει η βρύση. Χωρίς να τον νοιάζει το σάπιο σπίτι.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Εθνικής. Το σάπιο σπίτι. Οι σαθρές δομές της Ομοσπονδίας. Οι χαμηλού επιπέδου παράγοντες που την έχουν στα χέρια της. Οι ίδιοι παράγοντες που πριν λίγες ημέρες μέτραγαν τα κουκιά για να δουν πόσο θα πάει η αποζημίωση (και) του Φαν’τ Σιπ και από το βράδυ της Τρίτης τον έκαναν… Γκουαρδιόλα και «παιδί του Κρόιφ». Οι ίδιοι που γέμιζαν τα «τσάρτερ της χαράς» στην αρχή των προκριματικών και μετά… την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια, για να μη φάνε τη «λέζα» ότι αυτοί φταίνε.

Η νοοτροπία Γραμμένου είναι η νοοτροπία που διέλυσε τα πάντα στην Εθνική την τελευταία 5ετία. Είναι η νοοτροπία του καιροσκόπου, που μόλις δει μια ευκαιρία να δείξει πόσο φοβερός είναι, βγαίνει μπροστά και κάνει το παγόνι που έχει καταπιεί σκουπόξυλο. Μια νοοτροπία που διέπει τους παράγοντες της ΕΠΟ, τους χαρακτηρίζει και τους καθιστά επικίνδυνους για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ακατάλληλους. Διότι εάν είσαι άσχετος και το ξέρεις, μπορεί να είσαι ακίνδυνος. Εάν είσαι άσχετος και νομίζεις ότι ξέρεις, τότε είσαι καταστροφικός.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο επικίνδυνες και άσχετες είναι για την Εθνική οι τοποθετήσεις όπως αυτές του Γραμμένου, έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τι είπε πριν τον αγώνα με τη Βοσνία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Εκανε λόγο, λοιπόν, για συνέχεια στην εικόνα που παρουσίασε η Εθνική κατά της Ιταλίας και σχολίασε, ως βαθύς γνώσης, μύστης του ποδοσφαίρου: «Με καινούργια νοοτροπία και αγωνιστική φιλοσοφία, νέους, φιλόδοξους παίκτες που δείχνουν να έχουν το εθνόσημο ως κεντρική προτεραιότητα και κεντρικό στόχο την παρουσίαση ενός «φρέσκου» και ανταγωνιστικού συνόλου στο Nations League και την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η ομάδα µας δείχνει ότι βρίσκει τον αγωνιστικό προσανατολισμό της και αξίζει της στήριξης και της εμπιστοσύνης όλων µας».

Τι κάνει, δηλαδή, ο Γραμμένος; Δείχνει με το δάχτυλο τους… άλλους. Τα «κακά παιδιά» της Εθνικής. Αυτούς που έχουν όλοι μαζί 400 συμμετοχές και έχουν προσφέρει σπουδαίες νίκες και χαρές, αλλά κατά τον Γραμμένο δεν «…έχουν το εθνόσημο ως κεντρική προτεραιότητα». Αυτούς τους… ανύπαρκτους «Παπασταθόπουλους», «Μανωλάδες», που… δεν νοιάζονται για τη χώρα τους. Αλλά αφήνουν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους, για να κάνουν πλάκα με την Εθνική.

Διότι δεν φταίει ο Γραμμένος και το φοβερό επιτελείο του, που διέλυσαν τα πάντα διώχνοντας τον Σκίμπε και παίρνοντας στη θέση του τον Αναστασιάδη, αποσπώντας τον από τα αμπέλια του. Φταίνε ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς και ο Μήτρογλου, που δεν έκαναν τον σταυρό τους πριν μπουν να παίξουν. Οποία γελοιότητα. Οποία κενότητα λόγου.

Αλλά είπαμε, «μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα». Τώρα που τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά και εξασφαλίσαμε ότι δεν θα μας περάσει στον βαθμολογικό πίνακα το Λιχτενστάιν. Αφού το λέει ο Γραμμένος, μάλλον έτσι πρέπει να είναι.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υλικό. Εχει παίκτες με ποιότητα και ταλέντο. Εχει παίκτες που διψούν για διάκριση και θα δώσουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους για να καταφέρουν να διακριθούν μέσω της Εθνικής. Και η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κόντρα στη Βοσνία, επιβεβαίωσε τα αυτονόητα. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο να βγαίνουν τα «γύφτικα σκεπάρνια» και να κοκορεύονται για κάτι που δεν υπάρχει. Διότι τα λιγότερα από 1.000 άτομα στο ΟΑΚΑ δεν έγιναν τυχαία τόσα. Για αυτό έχει να πει κάτι ο Γραμμένος; Να δώσει κάποια συμβουλή; Κάποια εξήγηση, ίσως; Ή «θα πάρουν τα μυαλά μας αέρα»;

ΥΓ. Αλήθεια, ο λαλίστατος Γραμμένος πού ήταν μετά τις… επιτυχίες με Αρμενία, Λιχτενστάιντ, Φινλανδία; Είχε φαρυγγίτιδα και δεν μπορούσε να μιλήσει; Ή τώρα που κάναμε μια νίκη αποφάσισε να κάνει τις παρεμβάσεις-τομές, για να στείλει τα μηνύματά του;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ