Η συμμορία της Εξυγίανσης δεν είναι μέρος της… λύσης

Η συμμορία της Εξυγίανσης δεν είναι μέρος της… λύσης

Επιμένουν πως θέλουν να σώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο όμως είναι που περιμένει να σωθεί απο αυτούς.

Χρειάζεται να περισσέψει η ψυχραιμία για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί με την κυβερνητική απόφαση για τη χρονική μετάθεση των εκλογών της Ε.Π.Ο. Μια καταγραφή των δεδομένων θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση των επιλογών όλων των πλευρών και στις εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί.

Στις 25 Φεβρουαρίου ενεστώτος έτους οι κ.κ. Κλαρκ (FIFA) και Τσέφεριν (UEFA) περνάνε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, συναντώνται, για λίγο είναι αλήθεια, με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και υπογράφουν ένα «Μνημόνιο Συναντίληψης» που αφορά σε βασικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου για την επίλυση των οποίων οι δύο πλευρές συμφωνούν να εργαστούν στενά, η κάθε μία από το δικό της μετερίζι.

Ποια είναι τα προβλήματα που απεικονίστηκαν με κοινή συναίνεση σε εκείνη τη συμφωνία;

Η δομή και η οργάνωση του ποδοσφαίρου και ειδικά του επαγγελματικού, η δομή και η οργάνωση της διαιτησίας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και το μέγα θέμα της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση σε διάστημα τριών μηνών μια έκθεση για τα ζητήματα και η κυβέρνηση συμφωνεί να νομοθετήσει με βάση τα πορίσματα της έκθεσης.

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές υπόσχονται να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ε.Π.Ο. δια των θεσμικών οργάνων της τελευταίας. Να «πείσουν», δηλαδή, τα όργανα της Ε.Π.Ο. (δηλαδή τη Γενική Συνέλευση των Μελών της) να αποδεχθούν προτάσεις που ίσως είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ήδη γνωστές.

Στην απλή ποδοσφαιρική διάλεκτο των μυημένων «να επιβάλλουν ντε και καλά» τις προτάσεις αυτές.

Κρίσιμη παράμετρος: Κάπου ανάμεσα σε όλες τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί, μεταξύ των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών και της κυβέρνησης τέθηκε ένα θέμα αλλαγής του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή να μεταφερθούν από τον Οκτώβριο που προβλέπει ο νόμος για όλες τις αθλητικές ομοσπονδίας στον Ιούνιο ή στον Ιούλιο «για ειδικούς ποδοσφαιρικούς λόγους».

Όλα αυτά «προ κορωνοϊού» και πανδημίας.

Οι εξελίξεις στα κορυφαία θέματα της δημόσιας υγείας και οι καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο «κατέστρεψαν» κάθε χρονική πρόβλεψη που υπήρχε στη συμφωνία.

Με την UEFA να ακυρώνει το Euro 2020, να τρέμει την τεράστια οικονομική ζημιά, να παλεύει να διασώσει τα εθνικά πρωταθλήματα και τιςε δικές της διοργανώσεις ( UEFA Champions League/UEFA Europa League) κανείς δεν είχε την απαίτηση να προκύψει στον συμφωνηθέντα χρόνο έκθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο έως το τέλος Μαίου 2020.

Αντιλαμβανόμενη (μετά και τις σχετικές ενημερώσεις που έλαβε) η κυβέρνηση πως η πανδημία είναι εξαιρετικά πιθανό να καταστρέψει κάθε πιθανότητα να έχει στα χέρια της ένα σχέδιο και με βάση αυτό να νομοθετήσει για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου προχωράει στην μετάθεση των εκλογών για το φθινόπωρο εν αναμονή της έκθεσης που συντάσσει εκ μέρους της UEFA ο κ. Γεωργίου.

Τι κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση; Υπερασπίζεται απολύτως τη συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο. Αναμένει το τελικό κείμενο για να αναλάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία για τις αλλαγές που θα προταθούν (και οι οποίες αφορούν και στο καταστατικό της Ε.Π.Ο.) από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Επιμένει στην ευθύνη που ανέλαβαν οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε οι προτάσεις τους να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ε.Π.Ο. Κάνει, δηλαδή, ό,τι ακριβώς είχε συμφωνήσει με τους κ.κ. Κλαρκ και Τσέφεριν. Τίποτε περισσότερο.

Η μετάθεση της δήθεν συμφωνημένης διεξαγωγής των εκλογών κατά μήνα Ιούλιο για το φθινόπωρο αυτή την αναγκαιότητα υπηρετεί και τίποτε άλλο.

Υπάρχει, άραγε, κανείς σε αυτή τη χώρα που αποφάσισε μόνος αυτός να αναλάβει (και με ποια αρμοδιότητα) το κόστος να καταργήσει μια διαθεσμική συμφωνία κυβέρνησης και διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών, που δεν έχει αποτυπωθεί σε προτάσεις ακόμη;

Προβλέπεται από κάπου κάποια αρμοδιότητα σε οποιονδήποτε φορέα στην ελληνική κοινωνία να διερμηνεύει τις συμφωνίες που υπογράφει ο πρωθυπουργός και να διαχειρίζεται, αυτός ο άγνωστος φορέας, την πρωθυπουργική υπογραφή;

Υπάρχει πουθενά κατατεθειμένη η έκθεση του κ. Γεωργίου, ώστε να διαβιβαστεί, ως επίσημο κείμενο, στην κυβέρνηση κι αυτή με τη σειρά της να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες;

Ο προτεινόμενος και δήθεν συμφωνημένος νέος χρόνος εκλογών στην Ε.Π.Ο. αποτελεί ή όχι την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που ξεκινάει με την έκθεση, περνάει από την νομοθέτηση των ζητημάτων και καταλήγει στις εκλογές;

Πως θα τιμήσει η Ελληνική Κυβέρνηση τη δέσμευση που ανέλαβε με τη συμφωνία, «Να ενσωματώσει τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη», όταν δεν τις γνωρίζει καν;

Είναι, όντως, αστεία η εικόνα των δήθεν ανησυχούντων για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγουν να βγουν στο αντάρτικο και απειλούν μια διάφορους τρόπους υπουργούς της ελληνικής πολιτείας σε μια τρομακτική επίδειξη εμπεδωμένης ανομίας, που κάποτε πρέπει να λάβει ένα τέλος.

Υ.Γ. Στο ποδόσφαιρο έχουν αφεθεί ελεύθερα και το διασύρουν κάθε λογής συμφέροντα. Μόνιμος στόχος τους ο έλεγχος του ανταγωνισμού, μέσω της διαιτησίας, και το παράνομο κέρδος.

Για την αντιμετώπιση τους καμία συμφωνία της κυβέρνησης με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές και καμία οδηγία των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών δεν είναι αρκετές. Η συμμορία της εξυγίανσης που λυμαίνεται το άθλημα από το 2016 μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να θεωρείται μέρος της λύσης. Η ίδια είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ