Ιδού η επιστολή-χαστούκι της FIFA στην ΕΠΟ: Μιλήστε «άμεσα και επικοδομητικά» με την Κυβέρνηση για τις εκλογές (pics)

Ιδού η επιστολή-χαστούκι της FIFA στην ΕΠΟ: Μιλήστε «άμεσα και επικοδομητικά» με την Κυβέρνηση για τις εκλογές (pics)

To10.gr δημοσιεύει λέξη προς λέξη την επιστολή της FIFA. Ακυρώνει κάθε σκέψη για εκλογές το καλοκαίρι, δίνει εντολή στην ΕΠΟ να μιλήσει με τον Λευτέρη Αυγενάκη και επιβεβαιώνει άμεσα και έμμεσα ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε Γραμμένο και «εξυγίανση».

H FIFA και η UEFA δικαιώνουν την Κυβέρνηση και την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού, για την απόφαση να μετατεθούν για το φθινόπωρο οι εκλογές της ΕΠΟ. Και το κάνουν με τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου. Με τρόπο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ΕΠΟ. Καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς και τις πρακτικές της διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Καμία εμπιστοσύνη σε ό,τι πρεσβεύει η δήθεν «εξυγίανση» και σε όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η επιστολή των FIFA και UEFA, στα επίσημα παράπονα της ΕΠΟ, για την αλλαγή της ημερομονίας των εκλογών, είναι αποστομωτική. Υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της UEFA, Κέβιν Λαμούρ και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της FIFA, Ματίας Γκράφστρεμ και ουσιαστικά δικαιώνει την Κυβέρνηση για την απόφαση να μετατεθούν για λίγους μήνες νωρίτερα οι εκλογές, λόγω της συγκυρίας του κορωνοϊού. Κάτι που το αναφέρουν ξεκάθαρα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «…αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εν όψει των πρωτοφανών προκλήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενδέχεται οι αποφάσεις να πρέπει να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται».

Πράγματι, FIFA και UEFA προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες, ώστε να μην εκθέσουν τελείως την ΕΠΟ και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες, αλλά και να μην δώσουν τελείως τον έλεγχο στην ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη. Εντούτοις με τον τρόπο τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη ότι οι εκλογές και ό,τι έχει να κάνει με τις αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ θα γίνουν σωστά, εάν δεν «επιβλέψουν στενά την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα» οι υπερκείμενες ομοσπονδίες.

Μάλιστα, η εντολή είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: Η ΕΠΟ οφείλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και τον Λευτέρη Αυγενάκη για να προσδιορίσει το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δεν είναι μια εικασία, είναι μια ξεκάθαρη εντολή των FIFA και UEFA, όπως καταγράφεται με σαφήνεια στο τέλος της επιστολής.

Αναλυτικά, σημειώνονται τα εξής: «Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών».

Τι αναφέρει το παραπάνω απόσπασμα; Ότι FIFA και UEFA θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ΕΠΟ σε όσα συμβαίνουν σε αυτήν. Αλλά και ότι ο Γραμμένος και οι συν αυτώ, οφείλουν να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση, καθώς κρίνονται μη ικανοί να κάνουν ακόμη και τα αυτονόητα.

Επί της ουσίας, αυτό που προκύπτει από την Επιστολή, είναι ότι FIFA και UEFA αναγνωρίζουν έμμεσα ότι αυτοδιοίκητό έχουν όλες οι Ομοσπονδίες του πλανήτη, εκτός από την ΕΠΟ της «εξυγίανσης», που ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, κρίνεται ως ομοσπονδία βουτηγμένη στις εξαρτήσεις και την ανικανότητα. Και για αυτόν τον λόγο ζητείται η συνδρομή της Κυβέρνησης, για να βρεθεί λύση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ UEFA, FIFA ΣΤΗΝ ΕΠΟ

25 Μαΐου 2020

Αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιβεβαιώνουμε τη λήψη της επιστολής σας της 15 Μαΐου 2020 όσον αφορά τις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτή.

Η UEFA και η FIFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ειδικών που έχουν οριστεί για την Ελλάδα, σημειώσαμε τη μονομερή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές στις οικείες διατάξεις του ελληνικού αθλητικού νόμου οι οποίες θα επέτρεπαν τη μετακίνηση και την πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τον Ιούλιο του 2020 της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Η αρχή της μετακίνησης και πρότερης διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για τον Ιούλιο του 2020 είχε συμφωνηθεί στη διάρκεια πολλαπλών συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, των εθνικών αθλητικών αρχών και της UEFA και της FIFA, μεταξύ αυτών και η συνάντηση που είχε διοργανωθεί από τον Έλληνα Υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 2020. Παρόλο που συνεχίζουμε να εμμένουμε στη θέση μας ότι η μετακίνηση και πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ είναι για το καλύτερο δυνατό συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εν όψει των πρωτοφανών προκλήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενδέχεται οι αποφάσεις να πρέπει να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε προταθεί από την UEFA και τη FIFA, συμπεριελάμβανε μια αλλαγή της διάταξης του ελληνικού αθλητικού νόμου που αφορά στην ημερομηνία των εκλογών για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες η οποία θα συνοδευόταν από τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΠΟ προκειμένου να συνάδει με την αντίστοιχη τροποποίηση στον νόμο. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύγκληση εκλογικής γενικής συνέλευσης από την ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020.

Η UEFA και η FIFA υποστήριζαν σταθερά ότι η μετακίνηση των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020 θα ήταν ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

– Οι αρχαιρεσίες τον Ιούλιο θα συνέπιπταν με τη λήξη της εντολής των διεθνών ειδικών της UEFA και της FIFA στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιουλίου 2020.

– Οι διεθνείς ειδικοί που έχουν οριστεί από την UEFA και την FIFA θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να επιβλέψουν στενά την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα, πριν από την ολοκλήρωση της εντολής τους.

– Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι και η διοίκηση της ΕΠΟ θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν ορθά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2020/21 και να λάβουν αποφάσεις για ευαίσθητα ζητήματα όπως ο ορισμός των νέων αλλοδαπών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας/ΕΠΟ με ενδελεχή και έγκαιρο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UEFA και η FIFA επεσήμαναν σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της UEFA και της FIFA.

Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών.

Παραμένουμε στη διάθεση της ΕΠΟ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνδρομή ενδεχομένως απαιτηθεί επί του θέματος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ