Θα αποδομήσει ο Χουλιαράκης το αφήγημα Τσίπρα;

Θα αποδομήσει ο Χουλιαράκης το αφήγημα Τσίπρα;

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια ο Γ. Χουλιαράκης έρχεται να μιλήσει ως η «φωνή της Τρόικας» και να επιμείνει στο δρόμο της σκληρής λιτότητας.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να διαμορφώσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι έρχεται η ώρα που θα μπει τέλος στα μνημόνια και η χώρα θα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης που μπορεί να μην μας επιστρέψει στο 2019, όμως, θα δώσει τη δυνατότητα μιας ήπιας αναδιανομής προς όφελος των λαϊκών τάξεων. Σε μεγάλο βαθμό, η μικρή αλλά υπαρκτή αλλαγή στο πολιτικό κλίμα, που αποτυπώνεται και στο μικρό κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, οφείλεται σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια.

Όμως, την ίδια ώρα έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ουσιαστικά να αποδομήσει αυτό το αφήγημα. Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου υποστήριξε ότι επειδή το 2019 θα είναι προεκλογική χρονιά «υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες», καθώς και ότι «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό». Παράλληλα, έκανε σαφές ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει ενισχυμένος μηχανισμός επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα είναι πιο αυστηρός και «στενός» από αυτόν που είχε επιβληθεί στην Κύπρο και στην Πορτογαλία.

Μάλιστα, σε πλήρη συμφωνία με τη ρητορική των πιο επιθετικών και ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε ότι τα μνημόνια ήταν στην πραγματικότητα αναγκαία, υποστηρίζοντας δεν φταίνε τα προγράμματα και οι θεσμοί για την κρίση, ότι χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν σίγουρη, η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν περισσότερο βίαιη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη.

Ο κ. Χουλιαράκης δεν εκτίθεται πολύ στον Τύπο και ούτε χρησιμοποιεί συχνά το βήμα της Βουλής. Όταν μιλάει, συνήθως θέλει να στείλει μήνυμα σαφές. Ο παλαιός «αριστεριστής» των φοιτητικών αμφιθεάτρων, που μετά ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και επέστρεψε στην Ελλάδα για να αποτελέσει τμήμα του μηχανισμού της «γκρίζας εξοχότητας» του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, έδειξε από το 2015 που αντικατέστησε τον Γ. Βαρουφάκη στη θέση του διαπραγματευτή με τους δανειστές ότι είναι ο «τοποτηρητής» της Τρόικας στην Ελλάδα, αυτός που εκπροσωπεί την πιο ακραία λογική λιτότητας και αυτός που στην πραγματικότητα όντας μέλος της κυβέρνησης λειτουργεί ως τμήμα του μηχανισμού επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Με τις δηλώσεις του αυτές αντικειμενικά λειτουργεί ως η «ανώμαλη προσγείωση» στην «μνημονιακή κανονικότητα» και ως η «διόρθωση» στις όποιες ελπίδες είχε δημιουργήσει η κυβερνητική ρητορική το τελευταίο διάστημα.

Μόνο που έτσι γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα: Ποια είναι τελικά η κυβερνητική θέση; Είναι αυτή που εκφράζει ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ή τα όσα με κυνική σχεδόν ωμότητα παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών; Με ποιους όρους θα δοθεί η πολιτική μάχη των εκλογών όταν έρθουν;

Η κυβέρνηση κατάφερε, με πολύ προσπάθεια, να κερδίσει ένα μικρό – αλλά κρίσιμο πολιτικά – βαθμό ανοχής από μια κοινωνία ολοένα και πιο δύσπιστη. Για να τον κρατήσει είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσει ότι τα κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τις πολιτικές των μνημονίων κάτι θα πάρουν. Εάν κυριαρχήσει η λογική που προτείνει ο Χουλιαράκης, που αντιμετωπίζει κάθε αναδιανομή και κάθε «κοινωνικό μέρισμα» ως παραστράτημα, τότε η κυβέρνηση αυτή θα βρεθεί στην ίδια κατηφόρα αποδοκιμασίας που βρέθηκαν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ