Το αυγό του φιδιού δεν το κάνεις παρέα. Το τσακίζεις

Το αυγό του φιδιού δεν το κάνεις παρέα. Το τσακίζεις

Την ώρα που διάφοροι έσπευδαν ελαφρά τη καρδία στο όνομα του νέου «Μακεδονικού Αγώνα» να δώσουν πολιτικό συγχωροχάρτι στους Χρυσαυγίτες, ήρθαν οι συλλήψεις μελών μιας ένοπλης νεοναζιστικής οργάνωσης να θυμίσουν τι ακριβώς σημαίνει ακροδεξιά στον τόπο μας.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν γίνει 11 συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε ένοπλη νεοναζιστική οργάνωση, με σημαντική δράση κατά αυτόνομων στεκιών και κατά χώρων αλληλεγγύης σε μετανάστες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας δικηγόρος που είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας το 2016 όταν είχε δημοσιεύσει άρθρο που όχι μόνο εξυμνούσε τη δικτατορία αλλά και συκοφαντούσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και που φέρεται παράλληλα να είναι και στέλεχος της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Οι συλληφθέντες δεν ήταν απλοί «ακτιβιστές» ή κάποιοι που προετοίμαζαν «συμβολικές ενέργειες». 50 κιλά νιτρικού αμμωνίου δεν τα έχεις για να κάνεις βεγγαλικά για το Πάσχα. Το έχεις για να το ανακατέψεις με καύσιμο και να φτιάξεις ANFO, μια ισχυρή εκρηκτική ύλη. Ικανή να ανατινάξει ένα σπίτι. Και να σκοτώσει ανθρώπους, εάν χρειαστεί.

Κοντολογίς, αν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα στέκουν, μιλάμε για μια κανονική τρομοκρατική νεοναζιστική οργάνωση, με ατζέντα κάτι παραπάνω από επικίνδυνη.

Πέφτετε από τα σύννεφα; Δεν θα έπρεπε. Πρώτα και κύρια γιατί η βασική ακροδεξιά οργάνωση στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή, είναι σήμερα στα δικαστήρια και κατηγορείται ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση. Η δίκη έχει προχωρήσει και μέχρι τώρα έχουν έρθει πλήθος στοιχεία στο φως για το πώς αυτή η οργάνωση χρησιμοποιούσε τη βία ως στοιχείο της συγκρότησής της, από οργανωμένα πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας έως δολοφονικές επιθέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δύο νεκρούς από επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Τον Σαχμάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα.

Έπειτα, γιατί η βία είναι οργανικό στοιχείο της συγκρότησε της ακροδεξιάς στην Ελλάδα διαχρονικά. Μερικές φορές κάνουμε σαν να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια παράταξη που στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες. Η ακροδεξιά στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο η παράταξη των πραξικοπημάτων και των δικτατοριών.

Ήταν και η παράταξη των συνεργατών των κατακτητών στην Κατοχή. Ήταν η παράταξη της τρομοκρατίας κατά των αριστερών στα χρόνια μετά την απελευθέρωση, τότε που στις ελληνικές επαρχιακές πλατείες είχαμε εικόνα τύπου ISIS κομμένα κεφάλια «εαμοβουλγάρων» όπως έλεγαν περιφρονητικά οι πρώην ταγματασφαλήτες και μετά «εθνικόφρονες» αυτούς που έκαναν όντως αντίσταση.

Ήταν η παράταξη των δεσμοφυλάκων στις φυλακές και των βασανιστών αργότερα στη δικτατορία. Είναι –και αυτό είναι από μόνο του επικίνδυνο…– η παράταξη σημαντικού μέρους των σωμάτων ασφαλείας και κυρίως αυτών που ρίχνουν ξύλο σε διαδηλωτές και απεργούς.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Και θα αρκούσαν για να υπάρχει και στην πολιτική σκηνή και στη δημόσια σφαίρα μια «υγειονομική ζώνη» ενάντια στην ακροδεξιά. Όμως, στην πραγματικότητα βλέπουμτ ο ακριβώς αντίθετο. Όταν η βία, η εμφυλιοπολεμική διάθεση, η αντιμετώπιση του πολιτικού αντιπάλου ως «μιάσματος» κυριαρχούν, ιδίως από τη συντηρητική παράταξη, και όταν γίνεται προσπάθεια να επανανομιμοποιηθούν οι πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της ακροδεξιάς, αναμενόμενο να ξυπνούν και διαθέσεις για κάτι ακόμη πιο βίαιο και ακραίο. Από αυτή τη συνθήκη βγαίνουν αυτές οι ομάδες και η προσπάθειά τους να πάνε από τη δράση στο δρόμο στην ανοιχτή τρομοκρατία.

Γι’ αυτό και για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων και τέτοιων κινδύνων πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και όσοι σιγόνταραν τέτοιες πρακτικές. Αυτοί που παρουσίαζαν για χρόνια τη Χρυσή Αυγή ως κάτι σχεδόν «trendy», ενώ επρόκειτο για συμμορία, αυτοί που μιμούνταν τις ακραίες ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές της ακροδεξιάς, αυτοί που χρόνια τώρα καλλιεργούν την αντίληψη ότι η «ψυχή» της κεντροδεξιάς είναι στην πραγματικότητα η ακροδεξιά, αλλά και αυτοί που εσχάτως ξαναθυμήθηκαν ότι «το όνομά τους είναι η ψυχή» τους και θεωρώντας τον εθνικισμό βολική μορφή αντιπολίτευσης έδωσαν ξανά βήμα και προβολή στην Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις. Ήταν τυχαίο ότι στη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης φασίστες πυρπόλησαν μια αντιεξουσιαστική κατάληψη;

Με κάποια πράγματα δεν παίζουμε· τα πολεμάμε. Το αυγό του φιδιού δεν το κάνεις παρέα. Το τσακίζεις όσο είναι νωρίς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ