Pandora Papers – Διαδρομές του πλούτου και της εξουσίας

Pandora Papers – Διαδρομές του πλούτου και της εξουσίας

Ο πλούτος και η εξουσία συναντιούνται με διάφορους τρόπους. Τα Pandora Papers ήρθαν να το υπογραμμίσουν

Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers ήρθαν να υπογραμμίσουν κάτι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γνωρίζαμε, αλλά πολλές φορές παραβλέπουμε την πραγματική του διάσταση.

Το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνει μια τεράστια «σκιώδη» διάσταση που αφορά το τεράστιο δίκτυο των εταιρειών off-shore και των κάθε λογής «φορολογικών παραδείσων» στο οποίο καταφεύγουν εταιρείες αλλά και άτομα, σημαίνει μια «δομική» αδιαφάνεια που διευκολύνει τις διάφορες «συναντήσεις» πλούτου και εξουσίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ηγέτες παγκοσμίως που δεν έχουν κανένα πρόβλημα την ώρα που ρητορεύουν κατά της διαφθοράς να φροντίζουν όχι απλώς να αυξάνουν το ατομικό τους «κομπόδεμα», αλλά και να προσπαθούν να το αποκρύψουν με ποικίλους τρόπους.

Εύλογα δε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αυτά ακριβώς τα ποσά που ηγέτες δεν ήθελαν να αποκαλύψουν, είναι και ποσά που δεν θα μπορούσαν εύκολα να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους

Είτε γιατί προέρχονται από λεηλασία των κρατικών ταμείων, είτε γιατί περιλαμβάνουν τα κάθε λογής «δώρα» που έλαβαν από διάφορες εταιρείες ως ανταμοιβή για διάφορες εξυπηρετήσεις.

Ποσά που εύλογα θα προκαλούσαν μεγάλη οργή στους πολίτες των αντίστοιχων χωρών εάν αποκαλύπτονταν.

Όμως, αποδεικνύεται ότι και οι ισχυροί του πλούτου, επίσης συχνά προτιμούν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους να διακινείται με τέτοιους τρόπους.

Συμβάλλοντας έτσι στη συνολική αδιαφάνεια της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες των ελεγκτικών αρχών παγκοσμίως να παρακολουθήσουν αυτές τις εξελίξεις, τις κινήσεις για να προσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο σε αυτή την πραγματικότητα, τις εξαγγελίες για τον περιορισμό τέτοιων πρακτικών, το γεγονός ότι εκτός όλων των άλλων συχνά μέσα από τις «σκιώδεις» δομές της παγκόσμιας οικονομίας διακινούνται και ποσά από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, εντούτοις το φαινόμενο συνεχίζει να γιγαντώνεται.

Κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν πραγματικά βήματα και παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Όλα αυτά τα ξέρουμε χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα.

Την έρευνα δημοσιογράφων που έκαναν όντως τη δουλειά τους.

Και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι αυλοκόλακες της εξουσίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ