H άγνωστη (γνωστή) ιστορία της εγκληματικής οργάνωσης του Βορρά

H άγνωστη (γνωστή) ιστορία της εγκληματικής οργάνωσης του Βορρά

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα που υπενθύμισαν ότι η διαμονή ερευνώμενων για υπόθεση εμπρησμού με σκοπό τον εκβιασμό πληρώθηκε με τιμολόγιο της εταιρείας Dimera, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, ήρθαν να θυμίσουν την υπόθεση μιας εγκληματικής οργάνωσης με ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον που όμως δεν έχει τύχει μέχρι τώρα ούτε της δημοσιότητας που της αναλογεί ούτε του ενδιαφέροντος που θα περίμενες κανείς από τις αρμόδιες αρχές.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης έχει συντάξει μια ογκώδη δικογραφία με στοιχεία, καταθέσεις, νόμιμες καταγραφές συνομιλίων για μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με σκοπό τον εκβιασμό και με ιδιαίτερη «συμπάθεια» στους εμπρησμούς αυτοκινήτων. Ορισμένες από αυτές τις πράξεις εκφοβισμού και εκβιασμού στρέφονται προς ανθρώπους που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στους ανθρώπους που διερευνώνται για την υπόθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται και άνθρωπος που είναι στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σε τιμολόγια διαμονής στην Αθήνα ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και μάλιστα σε ημέρες που όπου έχουμε τη μία από τις επιθέσεις αναφέρεται αρχικά ο ΠΑΟΚ και μετά μια εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά για την υπόθεση αυτή δεν έχουν ασκηθεί ακόμη διώξεις. Ούτε έχει πάει μέχρι στιγμής η υπόθεση στον Αθλητικό Εισαγγελέα, παρότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή παραγόντων ποδοσφαιρικής ομάδας σε πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση.

Ούτε έχει πάρει η υπόθεση τη δημοσιότητά που της αναλογεί, παρότι τα στοιχεία είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό. Περιφερειακά τα δημοσιεύματα και τα μεγάλα μέσα σιωπούν.

Ανάλογη και η στάση της κυβέρνησης. Την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί διατρανώνουν την προσήλωσή τους στην υπόθεση της διαβόητης εξυγείανσης του ποδοσφαίρου, με το θέμα αυτό δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθούν, παρότι εάν ισχύουν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλάμε για μια υπόθεση όπου το ποδόσφαιρο συναντά τις πρακτικές της μαφίας και των ανθρώπων της νύχτας. Αντίθετα, βλέπουμε τους αρμόδιους υπουργούς (Δικαιοσύνης, Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη), να τυρβάζουν περί άλλων, και άλλους υπουργούς να παρακολουθούν αγώνες του ΠΑΟΚ από τη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα.

Εμείς θα ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στο φως αυτή την άγνωστη υπόθεση και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Στις 30 Αυγούστου 2015 4 άτομα μπήκαν στο προαύλιο του ξενοδοχείου «La Challe» με σκοπό να πυρπολήσουν προς εκφοβισμό και εκβιασμό το αυτοκίνητο του Ρατζβάν Λουτσέσκου, προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης. Βλέποντας μόνο ένα αυτοκίνητο με ρουμάνικες πινακίδες υποθέτουν ότι είναι αυτό και προχωρούν στον εμπρησμό. Όμως, το αυτοκίνητο που καίνε είναι του Ντράγκος Λουτσέσκου, εξαδέλφου του προπονητή της Θρακιώτικης ομάδας. Λίγες μέρες πριν ο αγώνας Ξάνθη-ΠΑΟΚ είχε λήξει ισόπαλος 0-0 κάτι που δεν είχε χαροποιήσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια μετά ο Λουτσέσκου αναλαμβάνει προπονητής του ΠΑΟΚ.

Οι συνομιλίες από νόμιμες καταγραφές συνομολιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία παρουσιάζουν τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης που ανέλαβε τη δουλειά να συνομιλεί με αυτό που την έκανε και να κάνει σαφές ότι η υπόθεση αφορά τον ΠΑΟΚ και ότι η επαφή γίνεται με παράγοντα του ΠΑΟΚ.

Αφού έχει πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι δράστες έχουν την απορία γιατί δεν πήρε τη δημοσιότητα που αναλογούσε σε μια τέτοια επίθεση

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου 2015, τρία μέλη τη ίδιας εγκληματικής οργάνωσης προχωρούν στον εμπρησμό του αυτοκινήτου της συζύγου του Γιάννη Ευαγγελόπουλου. Ο τελευταίος είναι εκπρόσωπος (manager) ποδοσφαιριστών που εργάζονται σε ομάδες της Super League και πρωταθλημάτων του εξωτερικού και ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος των εταιριών Ace Management και Promosport. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Ευαγγελόπουλος δέχτηκε και τηλεφώνημα με απειλές για τη ζωή του. Ο Ευαγγελόπουλος εκπροσωπούσε τον Φάνη Τζανδάρη που επέλεξε την πρόταση του Ολυμπιακού αντί για τον ΠΑΟΚ και τον διεθνή Αλβανό μέσο Ε. Κάτσε που δεν ανανέωσε το συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ.

Λίγες μέρες πριν, ο Γκραντ Αγκατζανιάν, κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, με βαριές καταδίκες και ηγετικό ρόλο, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, σε υποθέσεις εκβιασμών, είχε δεχτεί, σύμφωνα με τη δικογραφία και την καταγραφή συνομιλίας του επίσκεψη από έναν «Σπύρο», για τον οποίο λέει «Στον ΠΑΟΚ είναι αυτός».

Ο «Σπύρος» αυτός, σύμφωνα με τη δικογραφία είναι ο Σπύρος Μηλιωρίδης, παράγοντας του ΠΑΟΚ. Ο Σπύρος Μηλιωρίδης είναι αρκετά χρόνια παράγοντας του ΠΑΟΚ. Άλλωστε, ο ίδιος δηλώνει «αγνός οπαδός» που ανιδιοτελώς προσφέρει τις υπηρεσίες του. Βρέθηκε στο ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2008 όταν ισχυρός άνθρωπος του ΠΑΟΚ ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Όμως, το 2013, λίγο μετά την  άφιξη του Ιβάν Σαββίδη παραιτήθηκε από το ΔΣ και όπως επέστρεψε, όπως δήλωσε, «στις τάξεις της μεγαλύτερης στρατιάς φιλάθλων του ΠΑΟΚ». Πληροφορίες αναφέρουν ότι του «χρεώθηκαν» τα επεισόδια των οργανωμένων και στο ματς με τη Ραπίντ και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως επίσης και οι ανύπαρκτες σχέσεις της νέας ιδιοκτησίας με τους οπαδούς. Ουσιαστικά πλήρωσε ο Μηλιωρίδης τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον Σαββίδη ότι θα μπορούσε να «προστατεύσει» τον ΠΑΟΚ στην πορεία του προς τον τελικό του Κυπέλλου. Λέγεται ότι μολονότι ο Σαββίδης μοίρασε διάφορες ευχές, καμία δεν «έπιασε» τελικά.

Αντιθέτως μάλιστα, στον επαναληπτικό ημιτελικό με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0 και αποκλείστηκε (είχε επικρατήσει 2-1 στο πρώτο ματς), ο Μηλιωρίδης βρέθηκε στο απόσπασμα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του χρέωσαν την χωρίς αποτέλεσμα επίθεση κουκουλοφόρων που κατήγγειλε ο διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης Ηλίας Σπάθας ότι δέχτηκε πριν από εκείνο το ματς.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά ο Μηλιωρίδης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, όχι ως μέλος της διοίκησης αλλά στο πόστο της επικοινωνίας με τους οργανωμένους οπαδούς.

Στη δικογραφία για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές αρχές περιλαμβάνουν και καταγραφή διαλόγου του παράγοντα του ΠΑΟΚ με έναν εκ των φερομένων ως δραστών του εμπρησμού του αυτοκινήτου της συζύγου του Ευαγγελόπουλου, του οποίου τα αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο φέρεται να είχαν πληρωθεί από την εταιρεία του Σαββίδη:

«-ΕΡΙΤΣΙΑΝ: Α, ε απλά ήθελα να πω πάρε, άμα είναι πάρε τηλέφωνο στη δικιά σου και ρώτα άμα την άρεσαν τα »λουλούδια».

-ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ: Καλά, εντάξει.

-ΕΡΙΤΣΙΑΝ: Γιατί έστειλα πολύ ωραία »μπουκέτο».

-ΜΗΛΙΩΡΙΔΗΣ: Εντάξει.

-ΕΡΙΤΣΙΑΝ: Εντάξει; Ναι.»

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται ο παρακάτω διάλογος που δεν αναφέρεται μόνο στον «φαλακρό» (σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές κωδική αναφορά για τον Μηλιωρίδη) αλλά στο «αφεντικό» που βρίσκεται από πίσω και το οποίο δείχνει ικανοποιημένο από τον εμπρησμό σε σχέση με τον Ευαγγελόπουλο.

“-ΕΡΙΤΣΙΑΝ: Ένα λεπτό αδερφέ. Σήμερα το πρωί, όταν πήγα να συναντήσω τον φαλακρό, είπε ότι το αφεντικό, αυτός από την Πρωτεύουσα, έχει κάνει θόρυβο, έχουν χεστεί πάνω τους, από δω από κει, τέλος πάντων… Και το αφεντικό έχει μείνει πολύ ικανοποιημένο… Και έχει πει και τον φαλακρό μας ακόμα και λίγο πιο χαλαρά και ο φαλακρός μας του έχει πει πόσο χαλαρά, όπως είναι έτσι κάνουμε.

-ΑΓΚΑΤΖΑΝΙΑΝ: Άκου, άκου κάτι άλλο, αυτό το μεγάλο ναι και εγώ του είπα… Πες το αφεντικό εάν θελήσει με τις δουλειές μου θα με ελαφρύνει πολύ… Αλλά αυτό είναι για μετά, για να… αυτόν τον άνθρωπο… Πολύ σοβαρό, πολύ μεγάλο, μπίζνες… αλλιώς…”

Οι διωκτικές αρχές διερεύνησαν την πιθανή διασύνδεση με τον ΠΑΟΚ. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών μετά από παραγγελία του 5ου Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, προέβη στην έρευνα του λογιστηρίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και κατάσχεσε δύο τιμολόγια, ένα πιστωτικό εξόδων και δύο αποδείξεις δαπάνης.

Τα τιμολόγια είναι:

-23/09/15 για αεροπορική εταιρία από την οποία ναυλώθηκε το τσάρτερ της ομάδας για τον αγώνα Ατρομήτου-ΠΑΟΚ

-25/09/15 στο όνομα Εριτζιάν για διαμονή στην Αθήνα (στο αναλυτικό καθολικό εμφανίζεται η ένδειξη »λάθος χρέωση»)

-19/10/15 πιστωτικό εξόδων για τη διαμονή στην Αθήνα του Εριτζιάν στις 25/09/15

-29/09/15 Απόδειξη δαπάνης για τον Σπυρίδωνα Μηλιωρίδη (έξοδα κίνησης για την ομάδα)

-12/10/15 Απόδειξη δαπάνης για τον Σπυρίδωνα Μηλιωρίδη (έξοδα κίνησης).

Όμως, ακριβώς για αυτά τα τιμολόγια έχουμε και μια πολύ σημαντική κατάθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η κατάθεση αυτή είναι της υπαλλήλου του ταξιδιωτικού πρακτορείου που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρωινές ώρες της 25/09/2015 δέχθηκα τηλεφώνημα από τον ιδιοκτήτη του γραφείου ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ Συμεών προκειμένου να πραγματοποιήσω μια κράτηση για ένα τρίκλινο δωμάτιο, στο οποίο θα διέμεναν τρία (3) άτομα. Επειδή ήταν δύσκολο να βρω δωμάτιο, θυμάμαι ότι το δωμάτιο το οποίο έκλεισα ήταν στο ξενοδοχείο “ATHENS HABITAT”. Η κράτηση πραγματοποιήθηκε στο όνομα ΕΡΙΤΣΙΑΝ Έντγκαρ και αφορούσε μια διανυκτέρευση, δηλαδή οι διαμένοντες στο δωμάτιο θα αναχωρούσαν την 26/09/2015, όπως έγινε. Πρωινές ώρες της 13/10/2015 δέχτηκα πάλι τηλεφώνημα από τον κ. Συμεωνίδη προκειμένου να πραγματοποιήσω μια κράτηση πάλι στο ίδιο όνομα-άτομο (ΕΡΙΤΣΙΑΝ) αυτή τη φορά όμως για δύο (2) άτομα και για δύο (2) διανυκτερεύσεις, δηλαδή οι διαμένοντες στο δωμάτιο θα αναχωρούσαν στις 15/10/2015 όπως και έγινε. Το ξενοδοχείο στο οποίο κανόνισα να διαμένουν οι πελάτες ήταν και αυτή τη φορά το “ATHENS HABITAT”, γιατί τους εξυπηρετούσε η περιοχή που βρίσκεται. Τα τιμολόγια για τις ανωτέρω διανυκτερεύσεις των πελατών μας αρχικά κόπηκαν για λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ωστόσο ακυρώθηκαν χωρίς να θυμάμαι για ποιο λόγο και κόπηκαν νέα τιμολόγια για τις συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις στην εταιρία “DIMERA”, απ’ όπου και πληρώθηκαν».

Ο Σίμος Συμεωνίδης δεν είναι ένας τυχαίος ταξιδιωτικός πράκτορας. Είναι αυτός που σύμφωνα με πληροφορίες κανονίζει τα ταξίδια όλων των ομάδων του ΠΑΟΚ τόσο ως προς τα εισιτήρια όσο και ως προς τη διαμονή, το φαγητό, ενώ πάει μαζί και στα ταξίδια.

Δηλαδή, υπάρχει ένορκη κατάθεση που αναφέρει ότι τα τιμολόγια για τη διανυκτέρευση των ατόμων που κατηγορούνται ότι ήρθαν στην Αθήνα για να κάψουν το αυτοκίνητο της συζύγου του ατζέντη Ευαγγελόπουλου αρχικά κόπηκαν από τον βασικό ταξιδιωτικό πράκτορα με τον οποίο συνεργάζεται ο ΠΑΟΚ, στο όνομα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τελικά στην εταιρία Dimera που είναι η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη. Όπως είναι γνωστόν ο Ιβάν Σαββίδης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στις διάφορες επενδύσεις που έχει κάνει, π.χ. στα ΜΜΕ όταν αγόρασε το κανάλι Epsilon, μέσα από τον όμιλο  Dimera.

Ειδικά τα τιμολόγια που είναι κομμένα για τις διαμονές του Edgar Eritzian στο Athens Habitat χρεώνονται στην εταιρεία Dimera Group Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, μια από τις εταιρείες του ομίλου Dimera, και της οποίας τον ισολογισμό του 2014 υπογράφει και ο Artur Davidian, εκ των στενότερων συνεργατών του Ιβάν Σαββίδη.

Η δικογραφία περιλαμβάνει και πλήθος άλλες περιπτώσεις εκβιασμών και άλλων αδικημάτων έστω και χωρίς σχέση με το ποδόσφαιρο. Όπως είπαμε και εισαγωγικά μέχρι τώρα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, παρότι έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος υλικού. Κυρίως, όμως, δεν έχει διερευνηθεί καθόλου το γεγονός ότι μια υπόθεση συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης που ακουμπάει και το χώρο του ποδοσφαίρου δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ειδικής ενασχόλησης ως προς αυτή τη διάσταση, παρότι υποτίθεται ότι ζούμε στην εποχή της «εξυγίανσης» του ποδοσφαίρου.

Πλέον, όμως, φαίνεται ότι αποκτά μια δημοσιότητα που δεν την είχε πιο πριν, παρότι τα στοιχεία της ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Ας ελπίσουμε ότι θα διερευνηθεί στο βάθος που απαιτείται και με απόδοση ευθυνών όπου χρειάζεται. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πρακτικές μαφίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ