Η δύσκολη ελευθερία του λόγου

Η δύσκολη ελευθερία του λόγου

Το κυνήγι των fake news δεν πρέπει να μας κάνει να υπονομεύσουμε την αξία της ελευθερίας του λόγου

Παρατηρώ τη διεθνή συζήτηση για το τι θα γίνει το twitter τώρα που το απέκτησε ο Έλον Μασκ.

Ορισμένοι ξένοι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η αντίληψη που έχει ο νέος ιδιοκτήτης για την ελευθερία του λόγου μπορεί να οδηγήσει ξανά σε μεγάλα κύματα παραπληροφόρησης.

Αναφέρουν μάλιστα και τον τρόπο που «αποκατέστησε» τα δικαιώματα του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης: Γρίπη: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

Ομολογώ, ότι κάποιες στιγμές νιώθω λίγο αμήχανα με όλες αυτές τις συζητήσεις.

Εννοώ ο τρόπος που διαπαιδαγωγήθηκα ήταν ότι πρέπει να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο την έκφραση και την επικοινωνία.

Να περιορίσουμε τη λογοκρισία και τα στεγανά στην ενημέρωση.

Και όντως θυμάμαι πόσο απελευθερωτικό μας φάνηκε το διαδίκτυο με την τεράστια και ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορία που έδινε.

Το ίδιο ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταλαβαίνω ότι ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν νέες πολύ αυξημένες δυνατότητες παραπληροφόρησης και διασπορά ανυπόστατων ειδήσεων.

Τα fake news είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή όπου πρώτα έχει γίνει viral ένα ψεύδος και μετά έχει διαψευστεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο και αναγνωρίζω και τη σημασία που έχουν τα διάφορα «φίλτρα» για τον εντοπισμό τέτοιων μορφών παραπληροφόρησης.

Σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό, καθώς επειδή η ενημέρωση στο διαδίκτυο στηρίζεται στην ταχύτητα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τέτοια fake news να θεωρηθούν «ειδήσεις».

Όμως, την ίδια στιγμή δεν μπορώ να πω ότι νιώθω πολύ άνετα να συζητάω ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε «υπερβολική ελευθερία του λόγου» στο διαδίκτυο.

Με αυτό εννοώ ότι η έννοια της ελευθερίας του λόγου συμπεριλαμβάνει, αναγκαστικά, και την ελευθερία ανθρώπων να γράφουν, να λένε, ή να μεταδίδουν πράγματα που μπορεί να μας φαίνονται παράλογα, που μπορεί να φαντάζουν ανυπόστατα, που μπορούν να δείχνουν «αποκυήματα φαντασίας».

Είναι το τίμημα για να μπορούν να γράφονται και όλα αυτά που δικαιώνουν την ελευθερία του λόγου, δηλαδή οι γνώσεις, οι πληροφορίες και οι ιδέες που οι εξουσίες, όλων των ειδών, θα ήθελαν να κρατήσουν κρυφές.

Γι’ αυτό και η προσπάθεια να αποφύγουμε τα fake news δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα λογοκρισία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ