Κάποιοι παίζουν με τη ρατσιστική φωτιά

Κάποιοι παίζουν με τη ρατσιστική φωτιά

Όσα έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα δείχνουν επικίνδυνα παιχνίδια με ρατσιστικά αντανακλαστικά

Πρώτα είχαμε τις αλλεπάλληλες διαδόσεις ότι οι φωτιές ξεκινούν από τους μετανάστες

Έπειτα είχαμε τον τύπο που παρότι μετανάστης και ο ίδιος αποφάσισε ότι είναι πιο… ελληναράς από τους ελληναράδες και βγήκε για σαφάρι μεταναστών, τραβώντας και βίντεο.

Είδαμε μετά πώς φτιάχνονται τα fake news όταν ένα βίντεο, που δείχνει δυο τρομαγμένους μετανάστες, πιθανότητα ανήλικους, να υφίστανται «σύλληψη» από αυτόκλητους «πολιτοφύλακες», έγινε αφορμή για έναν ορυμαγδό εκκλήσεων σχεδόν δολοφονικών.

Το ίδιο βίντεο στη συνέχεια αποτελεί την αφετηρία για fake news του OPEN, που με τη σειρά του επέτεινε και το κλίμα ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τους μετανάστες».

Μέσα σε όλα αυτά, βουλευτής Έβρου της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, ακολουθώντας το ρατσιστικό παραλήρημα Βελόπουλου, επίσης καλούσε σε «περιπολίες».

Όλα αυτά δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά».

Αντανακλούν ένα συνολικότερο πρόβλημα.

Γιατί αυτό το κλίμα δεν δείχνει απλώς ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα υπολογίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που ενστερνίζεται την ιδεολογία της ακροδεξιάς.

Δείχνει ταυτόχρονα ότι ορισμένα αντανακλαστικά ενισχύθηκαν, άμεσα και έμμεσα, με διάφορους τρόπους.

Όταν για παράδειγμα κάποιος ακούει πρωί, μεσημέρι, βράδυ και συχνά από επίσημα χείλη ότι οι μετανάστες αποτελούν μια «απειλή», εύλογο είναι να τείνει μετά να τους αποδώσει ευθύνη για κάθε πρόβλημα, ακόμη και για τις πυρκαγιές.

Όταν πολιτικοί διαρκώς επικαλούνται ότι εξυφαίνονται συνωμοσίες κατά τη πατρίδας, στις οποίες παίζουν ρόλο οι μετανάστες, γιατί να μην πιστέψει κάποιος ότι χρειάζεται να πάρουμε «δραστικά μέτρα».

Όταν η αντίληψη ότι οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα «οργανωμένου σχεδίου» επανέρχεται διαρκώς, παρότι ξέρουμε καλά ότι οι δασικές πυρκαγιές δεν χρειάζονται «οργανωμένο σχέδιο» για να ξεσπάσουν, εύλογο είναι κάποιοι να θέλουν να το αποδώσουν στους μετανάστες.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι μόνο κλίμα. Γιατί γίνονται και πράξη. Γίνονται και «αποσπάσματα» δήθεν «πολιτοφυλάκων», που με τις ευλογίες της ακροδεξιάς, βγαίνουν για κυνήγι μεταναστών.

Μόνο που όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα.

Δεν είναι απλώς ότι «εκθέτουν τη χώρα», είναι ότι απειλούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε ξεσπάσματα βίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ότι όλα αυτά γίνονται δίπλα στα σύνορα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Δηλαδή, στο σημείο της επικράτειας όπου όλα πρέπει να είναι κυριολεκτικά υπό έλεγχο, εμφανίζονται αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες» και πλήρης περιφρόνηση για τη νομιμότητα.

Αναλογιστείτε ποια εικόνα στέλνουμε στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Γι’ αυτό τον λόγο και πρέπει να κοπούν οι επικίνδυνες σκέψεις περί της «μη σύγκρουσης με τα ακροδεξιά αντανακλαστικά», γιατί τέτοιες τακτικές απλώς ενισχύουν την ακροδεξιά και οδηγούν σε καταστάσεις σαν κι αυτές στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να σταλεί το μήνυμα ότι και κράτος δικαίου υπάρχει και ότι κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον «πολιτοφύλακα», να «υποκαθιστά το κράτος» ή να φαντασιώνεται ότι «καθαρίζει τη χώρα».

Με κάποια πράγματα και τη φωτιά δεν μπορούμε να παίζουμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ