Το κράτος αναθέτει στον Μελισσανίδη να κατεδαφίσει δημόσιες εγκαταστάσεις

Το κράτος αναθέτει στον Μελισσανίδη να κατεδαφίσει δημόσιες εγκαταστάσεις

Με μια προκλητική απόφαση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δίνει το δικαίωμα στην ιδιωτική εταιρεία Δικέφαλος ΑΕ, συμφερόντων Μελισσανίδη, να κατεδαφίσει τις εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Το είδαμε κι αυτό! Μια ιδιωτική εταιρεία να αποκτά το δικαίωμα να κατεδαφίσει δημόσιες εγκαταστάσεις, από τις οποίες μάλιστα εξαρτάται η υγεία των πολιτών ενός ολόκληρου Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σ. Κοκκινάκης, που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, αφού έλαβε υπόψη του την αίτηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και της κατασκευάστριας εταιρείας του γηπέδου Δικέφαλος ΑΕ, ανέθεσε στην τελευταία να κατεδαφίσει τις εγκαταστάσεις του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας που βρίσκονται στο Άλσος (εντός δημόσιου δηλαδή χώρου) και εξυπηρετούν τις ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας της πόλης.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ορίζει ότι εάν ο Δήμος δεν έχει κάνει ο ίδιος την κατεδάφιση μέχρι τις 5 Ιουλίου, τότε μπορεί να το κάνει εντός τριημέρου η ιδιωτική εταιρεία Δικέφαλος ΑΕ.
Στην υπόθεση αυτή έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές.

Από τη δεκαετία του 1980 οι υπηρεσίες καθαριότητας και το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκονται μέσα στο χώρο του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής που θεωρούσε ότι με αυτό τον τρόπο ανέκοπτε τις διαθέσεις της ΑΕΚ (μιλάμε για την εποχή Μπάρλου) που ήθελε να πάρει μέρος του Άλσους.

Από το 2010 ως παράταξη και από το 2014 ως δημοτική αρχή πλέον, τόσο ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος, όσο και η παράταξή του διεκδικούν τη μετεγκατάσταση. Μάλιστα, μετά από μεγάλες προσπάθειας κατάφεραν να βρουν νέο χώρο (που δεν ήταν καθόλου εύκολο) και να εξασφαλίσουν τα σχετικά κονδύλια. Σήμερα ο δήμαρχος καταθέτει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή από τη μεριά της ΑΕΚ και της Δικέφαλος ΑΕ ξεκίνησε μια πρωτοφανής αθλιότητα σε βάρος των ίδιων των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας με μόνο κίνητρο την εκδικητική διάθεση κατά του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας για τη στάση που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό που έκαναν ήταν διαρκώς να επαναφέρουν το ζήτημα και να ζητούν την άμεση κατεδάφιση των δημοτικών εγκαταστάσεων πριν ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή τους. Δηλαδή, ζητούν να μείνει για ένα μεγάλο διάστημα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας. Μάλιστα, εδώ και μερικές μέρες η “Original” πήγε και έκανε κατάληψη παρεμποδίζοντας έτσι την λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Την ίδια, στιγμή προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητώντας να πάρουν άδεια ιδιωτικής κατεδάφισης. Εδώ θα ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πράγματι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να προχωρήσουν με δικά τους μέσα σε κατεδάφιση κτίσματος που έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα κατεδαφιστέο. Π.χ. ένα αυθαίρετο που εμποδίζει κάποιον να οικοδομήσει κανονικά και του οποίου οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τους πόρους να κάνουν οι ίδιοι την κατεδάφιση.

Πουθενά, όμως, ο νόμος δεν λέει ότι μπορεί ένας ιδιώτης, πρακτικά με το έτσι θέλω, να κατεδαφίσει μέσα σε δημόσια έκταση, μια δημόσια κοινωφελή εγκατάσταση, απαραίτητη για την ζωή και την υγεία των κατοίκων μιας ευρύτερης περιοχής.

Ιδίως μάλιστα όταν η εγκατάσταση αυτή δεν εμποδίζει την κατασκευή του γηπέδου και μάλιστα υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που καθιστά σαφές ότι θα έχουν απομακρυνθεί οι δημοτικές εγκαταστάσεις πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου και την παράδοσή του για χρήση και όταν ο ίδιος ο Δήμος είχε ήδη εκδώσει άδεια κατεδάφισης για τη διάνοιξη της βόρειας ζώνης πυρασφάλειας 10 μέτρων, η οποία δεν μπορεί να εκτελεσθεί εξαιτίας της «κατάληψης» από την “Original”.

Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ο κ. Κοκκινάκης αποδεχόμενοι το αίτημα της Δικέφαλος ΑΕ. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο ο διορισμένος επικεφαλής μιας δημόσιας υπηρεσίας να απορρίψει το αίτημα παράτασης που είχε καταθέσει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και να αποδεχτεί το αίτημα μιας ιδιωτικής εταιρείας στο «όνομα του δημοσίου συμφέροντος».

Από πότε το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τις ιδιωτικές απαιτήσεις του Μελισσανίδη και της Δικέφαλος ΑΕ; Το δικαίωμα των κατοίκων να έχουν καθαριότητα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση δεν αποτελεί δημόσιο συμφέρον; Πώς μπορεί ένας δημόσιος λειτουργός να δίνει το δικαίωμα σε μια ιδιωτική εταιρεία να καταστρέφει δημόσιες υποδομές;

Και όλα αυτά με την κυβέρνηση απλώς να μην θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όπως θύμισε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος, όταν σε μια αντίστοιχη περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ διεκδίκησε αντίστοιχη κατεδάφιση υποδομών του Δήμου Χαλανδρίου, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά Αργύρης Ντινόπουλος, πήρε την πολιτική ευθύνη και δεν επέτρεψε να εκτελεστεί η απόφαση κατεδάφισης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει την ευθύνη του ή θα συμπαραταχθεί με τη γενική τάση της κυβέρνησης να κάνει όλα τα χατίρια του Μελισσανίδη και της Δικέφαλος ΑΕ;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ