Ώρα αγωγών σε βάρος Aegean Marine Petroleum και Μελισσανίδη

Ώρα αγωγών σε βάρος Aegean Marine Petroleum και Μελισσανίδη

Η αποκάλυψη ότι η Aegean Marine Petroleum διέγραψε 200 εκατομμύρια δολάρια εισπρακτέα, γιατί αφορούσαν συναλλαγές «χωρίς υπόσταση» φέρνει την εταιρεία αντιμέτωπη με κύμα αγωγών και κάνει τη θέση του πάλαι ποτέ ισχυρού άντρα της ακόμη δυσχερέστερη.

Τελικά όχι μόνο απέτυχε η προσπάθεια του Δημήτρη Μελισσανίδη να αποκτήσει ξανά τον πλήρη έλεγχο της Aegean Marine Petroleum μέσα από μια συμφωνία εξαγοράς της HEC (της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων συμφερόντων Μελισσανίδη) από την Aegean με αντάλλαγμα μετοχές στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία, αλλά και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η απόπειρα για αυτό το colpo grosso για την επιστροφή του Μελισσανίδη στην αμερικανική εταιρεία λιγότερο από δύο χρόνια από την αναγγελία της αποχώρησής του (με όρους πολύ συμφέροντες για τον ίδιο) ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά «ακτιβιστών μετόχων» που δεν θέλουν να βλέπουν τους μεγαλομετόχους των εταιρειών να απορροφούν πόρους και κεφάλαιά τους σε βάρος της μετοχής και όσων έχουν επενδύσει σε αυτό.

Η κινητοποίηση αυτή σε συνδυασμό με προσφυγή σε αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας με τη HEC αλλά και σε σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, εφόσον πλέον οι συγκεκριμένοι μέτοχοι κατέχουν κρίσιμες θέσεις, ενώ η πλευρά που είναι φίλα προσκείμενη στον Δημήτρη Μελισσανίδη έχει χάσει πια τον έλεγχο.

Αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής και η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου που απέδειξε ότι κοντά 200 εκατομμύρια εισπρακτέα δολάρια απλώς δεν υπήρχαν καθώς αναλογούσαν σε συναλλαγές που δεν είχαν γίνει. Η σχετική ανακοίνωση από την ίδια την εταιρεία, που ενημέρωνε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες δικαστικές αρχές και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής της μετοχής.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αυτές ενεργοποίησαν και δικηγορικά γραφεία ειδικευμένα σε ομαδικές αγωγές κατά εταιρειών που εξαπατούν το επενδυτικό κοινό ή καταχρώνται της εμπιστοσύνης του.

Στην Αμερική, εάν επιλογές της διοίκησης απαξιώσουν την εταιρεία ή τη μετοχή της, είναι πολύ διαδεδομένο το φαινόμενο οι μέτοχοι να προχωρούν σε αγωγές διεκδικώντας αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη.

Αυτό ακριβώς σημαίνει και τώρα με την Aegean Marine Petroleum. Πριν από δύο μέρες το δικηγορικό γραφείο Klein στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σχετική πρόθεση και δημοσιοποίησε πρόσκληση για σχετική αγωγή.

Είναι προφανές ότι τέτοιες αγωγές όχι μόνο θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στην Aegean αλλά και θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο ενδελεχή διερεύνηση των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης, των διαφόρων παράτυπων συναλλαγών της και συνολικά των πρακτικών που επικρατούσαν όσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρείας, πρακτικών που όλα δείχνουν ότι δεν ήταν ακριβώς «χρηστές». Γιατί για να αποδειχτεί η εξαπάτηση των επενδυτών χρειάζεται να γίνει ενδελεχής διερεύνηση και να κατατεθούν στο δικαστήριο όλοι οι «σκελετοί στο ντουλάπι». Και φαίνεται πώς για την Aegean Marine Petroleum Network αυτοί ήταν κάμποσοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ