Ο Βαξεβάνης βγάζει στη σέντρα τον Κόκκαλη

Ο Βαξεβάνης βγάζει στη σέντρα τον Κόκκαλη

Όταν η... λογοτεχνία αποκαλύπτει καυγάδες στα υπόγεια του Μαξίμου. Ένα λογοτέχνημα του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί ένδειξη για διαιρέσεις στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Με ένα λογοτεχνικό κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη κυκλοφορεί η σημερινή εφημερίδα (16/12/2018) Documentonews.

Από μία άποψη θα μπορούσε να είναι και μια ελπιδοφόρα στροφή στην καριέρα του Βαξεβάνη, μια που μπορεί εκεί, στη συγγραφή μυθοπλασίας, να αξιοποιήσει καλύτερα το ταλέντο του, διότι, όπως και να το δει κανείς, η αντικειμενικότητα δεν είναι το φόρτε του.

Όμως, δεν θέλω τόσο να σταθώ στις λογοτεχνικές αρετές του Κώστα Βαξεβάνη. Άλλοι αρμοδιότεροι από μένα μπορούν να το κάνουν καλύτερα από μένα.

Θέλω να σταθώ στην ίδια τη θεματολογία του βιβλίου. Κεντρικός ήρωας ένας έλληνας πρώην πράκτορας της Στάζι που έχει γίνει μεγιστάνας του πλούτου.

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Μήπως ο Κώστας Βαξεβάνης παραπέμπει στον Σωκράτη Κόκκαλη, έναν άνθρωπο που είναι ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες επιχειρηματίες και ταυτόχρονα έχει κατηγορηθεί ότι ξεκίνησε όντως ως πράκτορας της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας;

Θα μου πείτε και τι μ’ αυτό; Λογοτέχνης είναι ο Βαξεβάνης, ό,τι θέλει μπορεί να γράψει.

Σωστό, αλλά εάν υπάρχει κάτι που ο Σωκράτης Κόκκαλης, σιχαίνεται είναι να υπενθυμίζουν διάφοροι αυτή την ιστορία. Σε τελική ανάλυση, τόση προσπάθεια έκανε για να μην ακούγεται συχνά αυτή η ιστορία.

Και είναι ασφαλώς έκπληξη αυτό το ξαφνικό χτύπημα στον επιχειρηματία. Γιατί θυμήθηκε ο Βαξεβάνης να δημοσιεύσει ξανά ένα βιβλίο από το 2010 στην παρούσα συγκυρία; Θέλει να χτυπήσει τον Κόκκαλη όταν όλοι γνωρίζουν πόσο βοήθησε την κυβέρνηση και συνεχίζει να την στηρίζει; Είναι τουλάχιστον αγνωμοσύνη να βάζουν κάποιοι το πιστόλι (ή να το κάνει μόνος του) να χτυπάει έναν επιχειρηματία που συνέβαλε όσο λίγοι στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα στο Μαξίμου μάλλον… άγαλμα θα έπρεπε να του κάνουν παρά να του ρίχνουν ανάθεμα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν είναι απλώς ένας επιχειρηματίας που δεν θέλει να θυμίζουν διάφοροι ιστορίες από το παρελθόν.

Είναι ταυτόχρονα και ένας επιχειρηματίας που όχι μόνο καταφέρνει να κλείνει δουλειές αυτή την περίοδο, αλλά και φήμες τον θέλουν να είναι βασικός «χορηγός επικοινωνίας» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Από τη μεριά του ο Βαξεβάνης το τελευταίο διάστημα επίσης είναι ένας σημαντικός βραχίονας της προσπάθειας της κυβέρνησης να περνάει τη δική της γραμμή, ή τη δική της επιλεκτική πληροφόρηση. Ενίοτε είναι από τα «πιστόλια» του Μαξίμου.

Αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς γίνεται εδώ; Μήπως στο Μαξίμου δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για τον σύντροφο Σωκράτη; Μήπως δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την όψιμη αγάπη του για την «κυβερνώσα αριστερά; Μήπως άλλοι επιχειρηματίες δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την προσέγγιση και το πώς ο πάλαι ποτέ «εθνικός προμηθευτής» διεκδικεί μερίδιο της πίττας που αυτοί θεωρούν δικό τους; Μήπως κάποιοι θυμούνται τα διάφορα «αδειάσματα» που κατά καιρούς έκανε ο επιχειρηματίας σε συνεργάτες του; Μήπως δεν είναι πεισμένοι ότι η στήριξή του θα πάει μέχρι τέλος;

Εκτός και εάν κάτι αλλάζει στις επικοινωνιακές (και επιχειρηματικές…) προτιμήσεις της κυβέρνησης και ο Βαξεβάνης (που έχει συγκρουστεί με τον Κόκκαλη στο παρελθόν) σπεύδει να θυμίσει ιστορίες από το παρελθόν.

Ερωτήματα ενδιαφέροντα σίγουρα. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε το ταλέντο του Βαξεβάνη οπότε δεν θα δοκιμάσουμε να γράψουμε ένα μυθιστόρημα για συγκρούσεις και δολοπλοκίες στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και για χρήση ακόμη και της λογοτεχνίας για «χτυπήματα κάτω από τη μέση». Ρεπορτάζ κάνουμε. Όμως, ευτυχώς, κάποιες φορές η πραγματική ζωή μπορεί να έχει μεγαλύτερη φαντασία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ