Φθηνά κόλπα της Δούρου κόστους 37 εκατομμυρίων για το γήπεδο της ΑΕΚ

Φθηνά κόλπα της Δούρου κόστους 37 εκατομμυρίων για το γήπεδο της ΑΕΚ

Παραμονές εκλογών η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου χαρίζει τα χρήματα των φορολογουμένων για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε στις 14/3/209 να δοθούν 20.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής για την ανέγερση ενός γηπέδου, του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτά προστέθηκαν στα 17 εκατομμύρια των «συνοδών έργων» και ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό στα 37 εκατομμύρια. Αυτά είναι χρήματα της Περιφέρειας, δηλαδή των φορολογουμένων.

Καθόλου συμπτωματικά την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4603/2019 που στο άρθρο 43 προβλέπει ότι οι ΠΑΕ μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα γήπεδα που χρησιμοποιούν, είτε αυτά είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά, είτε ανήκουν σε έναν ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξαρχής είχαν υποστηρίξει ότι αυτή η ρύθμιση κυρίως αφορούσε τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τα σχέδιά του. Άλλωστε, ο… γνωστός φίλαθλος της ΑΕΚ είχε εξασφαλίσει ήδη από πριν τις εκλογές του 2014 καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ (εξ ου και η παρουσία υπουργών όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης στο πλευρό του) παρότι μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου (που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) ήταν αντίθετο στις μεθοδεύσεις του.

Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποια χρήματα που θα πάνε σε ένα γήπεδο. Μιλάμε για χρήματα από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής που χαρίζονται σε μια ιδιωτική επιχείρηση η οποία θα εκμεταλλεύεται το νέο γήπεδο και η οποία προβλέψει κέρδη 300 εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια των 49 ετών που θα εκμεταλλεύεται το γήπεδο.

Η παράταξη της Δούρου αρχικά προσπάθησε να πείσει ότι τα σχήματα δεν πάνε στην ιδιωτική εταιρεία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ αλλά στην ερασιτεχνική ΑΕΚ (μέσω προγραμματικής σύμβασης) και ότι δεν δίνει χρήματα για ένα ιδιωτικό γήπεδο αλλά για ένα δημόσιο έργο αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για να πείσει για αυτό χρησιμοποίησε φτηνά κόλπα και προσπάθησε να εξαπατήσει ουσιαστικά τους πολίτες.

Ως γνωστόν από το 2015 υπήρχε το διαβόητο συμφωνητικό ανάμεσα στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και την ιδιωτική εταιρεία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ. Με αυτή τη σύμβαση η ιδιωτική εταιρεία θα  αναλάμβανε την κατασκευή αλλά και εκμετάλλευση του γηπέδου.

Όμως, η Περιφέρεια δεν μπορούσε να επιδοτήσει απευθείας την ιδιωτική εταιρεία. Γι’ αυτό και εμφανίστηκε μια «Προγραμματική Σύμβαση» ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την Ερασιτεχνική ΑΕΚ με αντικείμενο το γήπεδο και η οποία θα επέτρεπε να πάνε στο ιδιωτικό αυτό έργο τα χρήματα των φορολογουμένων.

Υπήρχε, όμως, ο σκόπελος της Σύμβασης του 2015 που παραχωρούσε το έργο και το γήπεδο στη ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ που δεν επέτρεπε να δοθούν τα χρήματα.

Αποφασίστηκε έτσι η λύση του συμφωνητικού ανάμεσα στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και τη ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ. Μόνο που στην πραγματικότητα είναι μια «λύση» εικονική και προσωρινή. Και αυτό γιατί το άρθρο 10 της υποτιθέμενης «λύσης της σύμβασης παραχώρησης» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«10. Συμβάσεις που έχει υπογράψει η “εταιρεία” (ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ) στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι του “σωματείου” (ερασιτεχνική ΑΕΚ) από τη “Σύμβαση” (αυτή του 2015, δηλαδή) παραμένουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση του αντικειμένου τους και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της άδειας λειτουργίας του “έργου”. Εκτός εάν, εκ της φύσεως του αντικειμένου των συμβάσεων αυτών θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ κατά την οικεία πρόβλεψη της εκάστης σύμβασης για χρονικό διάστημα και πέραν της ολοκλήρωσης του αντικειμένου τους»

Γίνεται σαφές ότι η σύμβαση παραχώρησης του γηπέδου σε ιδιωτική εταιρεία (την ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ) λύθηκε προσωρινά και εικονικά. Έγινε μόνο και μόνο για να δώσει η Περιφέρεια Αττικής χρήματα του αποθεματικού της σε μια ιδιωτική εταιρεία και για ένα ιδιωτικό έργο, παρότι αυτό απαγορεύεται.

Βαφτίζεται «δημόσιο» το έργο της Νέας Φιλαδέλφειας, για να πάρει κρατικό χρήμα, ενώ στην πραγματικότητα το γήπεδο θα παραχωρηθεί στη ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ για να το διαχειρίζεται και να πλουτίζει από αυτό, ακριβώς γιατί η προηγούμενη σύμβαση δεν έχει «λυθεί» ακριβώς και ακριβώς θα μπορεί η παραχώρηση να επεκταθεί και «πέραν της ολοκλήρωσης του αντικειμένου».

Κοινώς με φτηνά κόλπα η Ρένα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να διευκολύνουν τα σχέδια της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ και ουσιαστικά της πλευράς Μελισσανίδη για να φτιαχτεί ένα ιδιωτικό έργο με λεφτά του δημοσίου.

Καμιά σχέση δεν έχουν όλα αυτά ούτε με στήριξη του αθλητισμού ούτε με ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων της μίας ή της άλλης ομάδας, αλλά απλώς με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδίων που θέλουν να κάνουν μπίζνες με τα λεφτά των φορολογουμένων. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» που λένε και στην Κουμουνδούρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ