Η ΝΔ και ο διαρκής πειρασμός του αυταρχισμού

Η κυβέρνηση φλερτάρει επικίνδυνα με μια αυταρχική λογική

Η ΝΔ και ο διαρκής πειρασμός του αυταρχισμού | to10.gr

Αρχικά ήταν το άσυλο και όλη η φιλολογία περί της «ανομίας».

Μια προσπάθεια να μας πείσουν ότι για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Παραβλέποντας ότι η ανασφάλεια των πολιτών δεν εκπορεύεται από τα Εξάρχεια, αλλά από την λιτότητα, την ανεργία, την επισφάλεια, το διαρκές άγχος της επιβίωσης.

Από κοντά και οι πολεμικές κραυγές που θεωρούν ότι δείκτης ευημερίας μιας κοινωνίας είναι το πόσους ένοπλους αστυνομικούς βλέπεις στο δρόμο.

Και μετά η επιστροφή σε παλιές δοκιμασμένες και καταδικασμένες κοινοβουλευτικές πρακτικές, με πιο χαρακτηριστική αυτή της κατάθεσης τροπολογιών την τελευταία στιγμή, ακόμη και εάν αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η προστασία από απολύσεις.

Όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα πράγμα:

Τον πειρασμό του αυταρχισμού.

Δηλαδή, τον πειρασμό να θεωρήσει η κυβέρνηση ότι επειδή κέρδισε τις εκλογές υποτίθεται με μια ρητορική «κατά της ανομίας» και υπέρ του «νόμου και της τάξης», νομιμοποιείται να κινηθεί με αυτό τον τρόπο.

Να θεωρήσει δηλαδή ότι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία τη δίνει «λευκή επιταγή» να νομοθετήσει για οτιδήποτε, ακόμη και εάν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Να θεωρήσει αληθινό το προεκλογικό της αφήγημα και να πιστέψει ότι η κοινωνία θέλει να βλέπει τα ΜΑΤ να «ανακαταλαμβάνουν» γειτονιές ή απλώς να ξυλοφορτώνουν φοιτητές.

Να θεωρήσει ότι πλέον μπορεί να καταργεί κοινωνικά δικαιώματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Κάποιος πρέπει να πει στη ΝΔ ότι κάνουν λάθος.

Η κοινωνία τους έδωσε αυτοδυναμία, γιατί δεν άντεχε άλλο την υποκρισία του Τσίπρα και της παρέας του και ήθελε να δει μια αλλαγή.

Η κοινωνία επιμένει να θέλει σταθερή και μόνιμη εργασία, κοινωνικό κράτος και δημοκρατικές ελευθερίες. Θέλει «ασφάλεια» αλλά εννοεί να μην έχει το άγχος της επιβίωσης.

Και κυρίως θέλει μέλλον.

Θέλει μια κυβέρνηση που να μπορεί να δεσμευτεί με πειστικό τρόπο ότι σε 4 χρόνια τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Αυτό θέλει να δει η κοινωνία και όχι «επιδείξεις δύναμης» από την αστυνομία.

Στη ΝΔ πρέπει να το καταλάβουν αυτό.

Διαφορετικά θα τα βρουν πραγματικά σκούρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο