O Τζανακόπουλος πετάει την μπάλα στην εξέδρα

O Τζανακόπουλος πετάει την μπάλα στην εξέδρα

Εν μέσω της αναμονής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και τον κόσμο του Ολυμπιακού με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την άφιξη του Όσκαρ Γκαρσία στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά.

Όπως είναι γνωστό τη Δευτέρα μετά τη συνέντευξη που παραχωρήθηκε για την άφιξη του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, έγινε ένα μεγάλο πηγαδάκι όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Μιχάλης Κουντούρης και ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Παύλου, είπαν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα, off the record αρχικά αλλά επειδή έγινε σαφές ότι δεν θα έμεναν έτσι, αργότερα τα όσα ειπώθηκαν δόθηκαν στον Τύπο με non-paper. Αυτά επέλεξε να σχολιάσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και επειδή μου αρέσει να λέω πάντα τη γνώμη καθαρά λέω προκαταβολικά ότι στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ειπώθηκαν και κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να μην έχουν ειπωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιάστηκε από αυτές τις αναφορές και με τη σειρά του αποφάσισε να τις ενσωματώσει σε μια στενά κομματική αντιπαράθεση. Μόνο που ξεκίνησε με φάουλ εξαρχής. Η διατύπωση «υπόδικος ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού» που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν είναι μια φράση που μπορεί να τη λέει ελαφρά τη καρδία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι θα πει «υπόδικος»; Ναι, υπάρχει μια σε εξέλιξη ποινική διαδικασία σε σχέση με τη λεγόμενη «υπόθεση των στημένων στο ποδόσφαιρο», που όχι μόνο δεν έχει φτάσει στο ακροατήριο αλλά πάμε για νέο βούλευμα, μετά την παρέμβαση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ενοχή ούτε πολύ περισσότερο καταδίκη. Ένας υπουργός, που αποτελεί μάλιστα και την «επίσημη» φωνή της κυβέρνησης δεν μπορεί να παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας και κατά συνέπεια μέχρι να ολοκληρωθούν οι όποιες δικαστικές διαδικασίες δεν μπορεί να παίρνει θέση.

Έπειτα, καλό είναι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολείται με τα του ποδοσφαίρου να είναι πολύ πιο προσεκτικός. Η κυβέρνηση αυτή διεκδίκησε, όπως και σε άλλους τομείς, να φέρει την «εξυγίανση» στο ποδόσφαιρο. Μόνο που, σε αντίθεση με άλλους τομείς, εδώ είχαμε τις διάφορες «πρωτοβουλίες» Κοντονή που θεώρησε ότι «εξυγίανση» είναι να κάνουν στην άκρη το παλαιό φέουδο της ΕΠΟ και να βάλουν στη θέση του ένα νέο φέουδο και αυτό φορτωμένο με ουκ ολίγες αμαρτίες και ουκ ολίγες ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την τρέχουσα κωμικοτραγική κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αντίστοιχα, θα έπρεπε να δει πιο προσεκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πραγματικό πρόβλημα με το πώς ένα τμήμα της κυβέρνησης έχει εμπλακεί μέσα σε ένα παιχνίδι επιχειρηματικών ανταγωνισμών και επιλέγει άμεσα ή έμμεσα να χρησιμοποιήσει ακόμη και τη δικαιοσύνη σε αυτή την κατεύθυνση. Τα όσα αποκαλύφθηκαν για το πώς Καμμένος και Κοντονής σε συντονισμό με τον απαραίτητο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο προσπαθούσαν να αποσπάσουν από έναν καταδικασμένο σε ισόβια τη «σωστή» κατάθεση είναι ενδεικτικά.

Και εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν έχω καμιά αντίρρηση να συμφωνήσω με όποιον είναι επιφυλακτικός όποτε οι επιχειρηματίες διεκδικούν πολιτικό ρόλο ή ξεχνούν ότι στις δημοκρατίες κυβερνούν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, που εκβιάζονται μόνο από τη λαϊκή βούληση. Όμως, αυτό καλό είναι να αφορά όλους τους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα θα ήταν καλό π.χ. να αφορά τον Ιβάν Σαββίδη όταν ζητά άμεση ρύθμιση του θέματος με τη ΣΕΚΑΠ ειδάλλως θα αποχωρήσει από αυτή, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει για την τοπική κοινωνία. Εκτός βέβαια και εάν η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Ιβάν Σαββίδης όταν πρωτοπήγε στο «Έθνος», ότι «για τρία πράγματα δεν θα γράφετε αρνητικά, τον ΠΑΟΚ, τη θρησκεία και το ΣΥΡΙΖΑ», του εξασφάλισε μια διηνεκή ασυλία.

Και βέβαια υποστηρίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού ταυτίζει τους οπαδούς της ομάδας με την πολιτική Μητσοτάκη κάνει μια ιδιότυπη λαθροχειρία που δείχνει και μια άγνοια του πώς συγκροτείται η σχέση ανάμεσα σε οπαδούς, ομάδες και διοικήσεις. Νομίζει ο κ. Τζανακόπουλος ότι με αυτό τον τρόπο απαξιώνει κάποιους στα μάτια του κόσμου του Ολυμπιακού; Το ακριβώς αντίθετο: εξοργίζει τους οπαδούς που μπορεί να έχουν πολιτικές απόψεις, αλλά δεν θέλουν την αγαπημένη τους ομάδα να εμπλέκεται σε κομματικές ή μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί ή να σχολιάσει από τη συνέντευξη για το νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Ωστόσο, εάν επιλέγει να τοποθετηθεί, ας φροντίζει τουλάχιστον να παίρνει όντως θέση στα πραγματικά ερωτήματα και όχι σε όσα νομίζει ότι τον βολεύουν.

Και βέβαια ο κ. Τζανακόπουλος θα μπορούσε τουλάχιστον να απαντήσει και σε ορισμένα ερωτήματα που ακούστηκαν από τη μεριά των εκπροσώπων της διοίκησης του Ολυμπιακού: Γιατί συνεχίζεται ένα γαϊτανάκι προσπαθειών για διώξεις που στηρίζονται σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και ψευδομάρτυρες, την ώρα που καμιά ουσιαστική διερεύνηση δεν γίνεται για την τωρινή ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση με τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου; Γιατί στοχοποιούνται συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, που σε τελική ανάλυση δεν διεκδίκησαν να έχουν προνομιακή σχέση ή συναλλαγές με το δημόσιο, την ώρα που γίνεται προσπάθεια π.χ. να χαριστούν πρόστιμα εκατομμυρίων σε εταιρίες όπως η ΣΕΚΑΠ και είναι σαφής η πολιτική επιλογή να δοθεί π.χ. το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό σχήμα με συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη ή ενισχύεται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ με τη μεγάλη δύναμη να επηρεάζει την ενημέρωση μέσα από τη μεγάλη διαφημιστική δαπάνη που διαθέτει; Γιατί η συσχέτιση άλλων επιχειρηματιών με υποθέσεις λαθρεμπορίου συστηματικά αποσιωπάται;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ