Βαγγέλη, ο χώρος του μπάσκετ ζητά αλλαγή, όχι εναλλαγή

Βαγγέλη, ο χώρος του μπάσκετ ζητά αλλαγή, όχι εναλλαγή

Έχω μπερδευτεί με τις τοποθετήσεις του Βαγγέλη Λιόλιου και με την ξαφνική αγάπη, που δείχνει γι’ αυτόν η πλευρά Βασιλακόπουλου.

Ποτέ δεν έκρυψα τη συμπάθειά μου προς τον Βαγγέλη Λιόλιο και την υποψηφιότητά του. Με… ψήνει ο εκ Πατρών προερχόμενος παράγοντας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δίνω «λευκή επιταγή» σε κάποιον από τους υποψήφιους. Ειδικά όταν παρακολουθώ παράξενα πράγματα, που ενδεχομένως να είναι και στροφή 180 μοιρών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εντελώς διαφορετικά συναισθήματα σε πολλούς, οι οποίοι θεώρησαν ότι έχει προτάσεις.

Αναμφίβολα πρέπει να συναντηθεί με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Αν στο πλαίσιο του αθλητικού πολιτισμού υποστήριξε πως «όποιος πει ότι ο κ. Βασιλακόπουλος δεν προσέφερε στο μπάσκετ, θα είναι αχάριστος, όποιος πει ότι την τελευταία τετραετία η ΕΟΚ δούλευε σωστά, θα είναι τυφλός» θα το δεχθώ ανεπιφύλακτα. Επειδή, όμως, θέλω να νιώθω αχάριστος, αλήθεια ποια είναι η προσφορά του προέδρου της ΕΟΚ την τελευταία 10ετία (για να μην πάμε πιο πίσω);

Έχει στερήσει από το μπάσκετ προσωπικότητες του βεληνεκούς του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη. Έχει πολλάκις στραφεί κατά του ΝΒΑ κι εμμέσως απέναντι στο φαινόμενο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τον δύο συνεχόμενες φορές MVP. Έχει αλλάξει περισσότερους προπονητές στην Εθνική, απ’ όσα πουκάμισα έχει φορέσει στο ίδιο διάστημα.

Να συνεχίσω με τα επιτεύγματα; Έχει καταστήσει την ελληνική διαιτησία περίγελο, από εκεί που ήταν μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης. Ετσιθελικά κόβει διαιτητές πρώτης γραμμής (Γκόντας, Φούφης), επαναφέροντας μόνο όσους έδειξαν… μεταμέλεια (Κορομηλάς, Παπαπέτρου). Έχει αλώσει ΕΣΑΚΕ, ΟΔΚΕ, ΠΣΑΚ, επιτρέποντας την αγροτική πολιτική στους διαιτητές, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι ομάδες να βοούν για τη διαιτησία.

Έχει επιτρέψει την παράνομη σύσταση της ΚΕΔ/ΕΟΚ, έχει επιτρέψει να διαλυθεί κάθε έννοια ισοπολιτείας, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα. Έχει ανοίξει μέτωπο με την Ευρωλίγκα, δίχως κανείς άλλος να τον ακολουθεί. Αν πιστέψουμε (και γιατί να μην το κάνουμε) τις τοποθετήσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ, σχεδόν τους υποχρέωσε να αρνηθούν το Eurocup.

Έχει τοποθετήσει προπονητές στις μικρές εθνικές ομάδες δίχως διπλώματα, δίχως την παραμικρή έννοια αξιοκρατίας, που ταυτόχρονα κάνουν καμπ, δείχνοντας στους γονείς τον τρόπο για να πάνε τα παιδιά τους στην Εθνική. Δεν έκανε το παραμικρό για να μην διαλυθεί το γυναικείο μπάσκετ, μετέτρεψε τις μικρές κατηγορίες σε… πεδίο βολής φτηνό, όπου κάνουν πάρτι οι στοιχηματζήδες.

Πλήρωνε δημοσιογραφικό στρατό, δεν ανέβασε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ -ως όφειλε- τις δράσεις της Ομοσπονδίας, δεν δημοσίευσε ποτέ τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών, δεν αξιοποίησε κανέναν από τους παλαιούς διεθνείς (Παπαλουκά, Τσαρτσαρή, Διαμαντίδη, κτλ.), δεν έγινε η παραμικρή αναπτυξιακή δράση.

Αλήθεια, όλα αυτά στράβωσαν την τελευταία τετραετία, Βαγγέλη Λιόλιο; Δηλαδή το 2015 η ΕΟΚ ήταν παράδειγμα Ομοσπονδίας; Για να μην πάμε πίσω, να θυμηθούμε τους Μπαζάρεβιτς και τους λοιπούς, γιατί αυτά μπορεί να μην τα γνωρίζουν οι νεότεροι, αλλά είμαστε και κάποιοι που δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Δεχόμαστε και τον χαρακτηρισμό «αχάριστοι», αντί για το «επιλήσμονες».

Αποδέχομαι τη λογική του «αθλητικού πολιτισμού», όμως το μπάσκετ έχει ανάγκη από αλλαγή, όχι από εναλλαγή. Δεν μπορεί να πούμε «δεν έγινε κάτι» και να προχωρήσουμε, πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα. Και το γεγονός ότι τα εξαπτέρυγα του συστήματος -ό,τι πιο σάπιο υπήρξε ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ, από καταβολής του- σε αποθεώνουν ξαφνικά, δεν γνωρίζω αν πρέπει να σε προβληματίζει, ή να μας προβληματίζει.

Για να μην παρεξηγηθούμε: Δεν περιμένουμε να στηθούν αγχόνες στην πλατεία Συντάγματος, αλλά αν θεωρείς πως η επόμενη μέρα χωρά όλους, τα λαμόγια που διέλυσαν το μπάσκετ, τους τσαρτερίστας, τους αυλικούς, τους ισόβιους ομοσπονδιακούς προπονητές, τους συκοφάντες και πρώτον απ’ όλους τον Γιώργο Βασιλακόπουλο ως «ιερή αγελάδα», «επίτιμο πρόεδρο», «Ελ Σιντ», «νυν και αεί», τότε μάλλον έχεις χάσει τον δρόμο σου.

Επειδή, επαναλαμβάνω, «ψήθηκα» με την υποψηφιότητά σου, θεωρώντας πως έχει ενδιαφέρον να συναντηθείτε ως συνδιεκδικητές δύο εκ δια μέτρου αντίθετα προερχόμενοι παράγοντες (εσύ κι ο Παναγιώτης Φασούλας), τρεις αν αποφασίσει τελικά να κατεβεί κι ο σεμνός αλλά πολύπειρος Γιάννης Σγουρός, ότι θα είναι καλό για το μπάσκετ, καλό είναι να δεις ξανά τη διαδρομή, ποιοι σε χειροκροτούν σήμερα και να μην απογοητεύσεις όσους σε πίστεψαν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ