Δέδας – «Να γουστάρει ο κόσμος της ΑΕΚ την ομάδα»

Δέδας – «Να γουστάρει ο κόσμος της ΑΕΚ την ομάδα»

Ο Στέφανος Δέδας παρουσιάστηκε και επίσημα ως ο νέος προπονητής της ΑΕΚ στο μπάσκετ, μιλώντας για τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας και την φιλοσοφία που θέλει να περάσει στους παίκτες

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο νέος προπονητής της ΑΕΚ:

«Να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας, τον πρόεδρο Μάκη Αγγελόπουλο και τον γενικό αρχηγό Γιώργο Χήνα για την εμπιστοσύνη να αναλάβω την ΑΕΚ σε μία κομβική εποχή. Είναι μία νέα εποχή σε νέο γήπεδο, με διαφορετικό φιλοσοφία και μπάσκετ που θα κάνει τον κόσμο να αγαπήσει την ομάδα», τόνισε ο Δέδας.

Και πρόσθεσε, αναφορικά με τη φιλοσοφία του: «Θα προσπαθήσω να κάνω ξεκάθαρη τη φιλοσοφία μου και τους στόχους της ομάδας. Να έχουμε καλές στιγμές σε αυτή την αίθουσα (Τύπου). Είναι η πρώτη φορά που κάνω συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά».

Για τη φιλοσοφία του: Η επιλογή των παικτών έγινε με γνώμονα τη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Το έκανα στη Χολόν. Πήρα παίκτες που αρέσουν σε εμένα και στη διοίκηση, έτσι ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι με τις επιλογές. Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να έχουμε πολλούς παράγοντες στο παιχνίδι μας. Να έχουμε ένα σύνολο, κάθε μέρα να είναι διαφορετικός ο ηγέτης. Εγώ, μετά από τόσα χρόνια, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει, πόσω μάλιστα ο αντίπαλος. Το σημαντικό είναι οι συνδυασμοί πεντάδων και η ανέυρεση πολλών ηγετών. Να μην είμαστε προβλέψιμοι.

Για την επιλογή των παικτών: Δύσκολο να χρίσεις μία ομάδα με 12 παίκτες, προτίμησα να φέρω παιδιά που ξέρω πολύ καλά, σε προηγούμενες ομάδες και παίκτες που είχαν ως άμεσους αντιπάλους ή στο BCL ή στο Ισραήλ, Έκανα μία παράκαμψη, να τους ξέρω πολύ καλά, να μην ξεκινάμε από το μηδέν. Ηταν δυσκολο, ήθελα να έχω προσέγγιση να έχω παίκτες που ξέρω, μπορεί να φαίνονται ρίσκο, αλλά για εμένα ήταν εύκολη επίλογη. Ηξερα ακριβώς τι με περιμένει, κινήθηκα στοχυεμένα, να συνδυάσω το ταλέντο και να γφαίνεται πιο γρήγορα έτοιμη, με 12 νέους παίκτες. Είναι όπως μία Εθνική ομαδα, δεν μπορούν να παίξουν ως ομάδα. Δεν έχουν αυτοματισμό, αυτή είναι η πρόκληση μας, αυτό στοχεύω.

Η επιθετική φιλοσοφία: Έχουμε δύο πτυχές, το ένα κομμάτι είναι με τους 5 πάικτες στην περιφέρεια, απαιτεί καλό παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός, για αυτό αποκτήσαμε τον Μάνι και τον Ανγκόλα, ενώ υπάρχει και ο Παππάς. Θέλουμε και το πικ εν ρολ, το παίζουν ο Κολόμ και ο Μπόγρης. Θεωρώ ότι θα έχουμε δύο διαφορετικά στυλ μέσα στο παιχνίδι μας, στοιχεία που θα μας κάνουν μία δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Ο αντίπαλος θα έχει προβληματισμό για την αντιμετώπισή μας. Οι ψηλοί (Γκρίφιν και Μπόγρης) μπορούν να απειλήσουν και με μακρινά σουτ. Με τους χώρους που θα έχουμε, θα είναι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι μας.

Για τον πόιντ γκαρντ, ο Φλιώνης ανεβαίνει επίπεδο. Στα δύο φιλικά έχει κάνει καλές εμφανίσεις. Απ’ αυτόν χρειαζόμαστε πιεστική άμυνα. Θέλω να τον κάνω έναν ρολίστα, αλλά με αυτοπεποίθση και ο κόσμος να βλέπει πως δίκαια φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ.
Το ρόστερ δεν είναι φορτωμένο, θα έχει μικρό ροτέισον, πάντα έτσι παίζω. Δεν είναι σκοπός μας να διώχνουμε και να αλλάζουμε παίκτες.

«Θέλουμε θεαματικό μπάσκετ…»

Για την αμυντική προσέγγιση: Ηταν μία απόφαση απο κοινού με τη διοίκηση. Θέλουμε θεαματικό μπάσκετ, να σκοράρουμε να κερδίσουμε πολλά ματς. Θα έχουμε και ήττες. Δεν είναι μόνο ο προπονητής, είναι και η νέα σελίδα που οραματιζόμαστε: Επιθετικό μπάσκετ.

Αμυντικά έχουμε παίκτες που έχουν προτεραιότητα για την άμυνα. Ο Βαουλέτ, ο Φλιώνης και ο Γκρίφιν ξέρουν να παίζουν άμυνα. Δεν μπορούμε να έχουμε μία υπερομάδα που θα κερδίζει 100-70. Το σκορ θα ανεβαίνει σε εμάς και στον αντίπαλο. Ακόμα και όταν το παθητικό μας θα γράφει 82 πόντους, η συμπεριφορά μας δεν θα είναι κακή. Θα είμαστε καλοί και στην άμυνα. Σε πολλές κατοχές, το σκορ πια ξεφεύγει. Για το ελληνικό μπάσκετ η προσέγγιση είναι πιο καινοτόμα. Θέλω να μεταφέρω ένα νέο μπασκετικο πνεύμα, όπως στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Θέλω να συνδυάσουμε τη νέα φιλοσοφία με καλό μπάσκετ.

Για τον Παππά: Η διαχείριση του Νίκου είναι μία πρόκληση για εμένα. Είναι ένα ιδιαίτερα παιδί. Το ίδιο και ο Μάνι Χάρις. Δεν έχουν αγωνιστεί στα φιλικά μέχρι στιγμής. Αυτό που ζήτησα από τους άλλους, είναι να εκτελέσουμε τη φιλοσοφία, για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν. Και στα δύο ματς πλησιάσαμε ή ξεπεράσαμε τους 100 πόντους, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Θέλουμε να μην εξαρτώμαστε από κανέναν, τον Παππά ή τον Χάρις. Η ΑΕΚ πρέπει να είναι ένα σύνολο, όπου κάθε φορά θα έχει έναν διοφορετικό παράγοντα που θα επηρεάζει το ματς.

Δεν μπορούμε να ανεβαίνουμε για εννιά μήνες. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να κερδίσουμε και ματς που δεν είμαστε καλοί. Όπως λένε στο ποδόσφαιρο, κάθε ματς ξεχωριστά. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα κρίνεται η σεζόν, τον Φεβρουάριο.

Να μην είμαστε άδειοι από τραυματισμούς και κούραση. Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα θα είναι δύσκολο και αυτό θέλουμε να διαχειριστούμε. Να κερδίσουμε όσον το δυνατό περισσότερα ματς.

Για τον στόχο της κατάκτησης ενός τροπαίου: Στην εποχή του κύριου Αγγελόπουλου η ΑΕΚ έχει κατακτήσει 4 τίτλους. Ο κόσμος είναι απαιτητικός, δεν τον ενδιαφέρει να έχουμε μειωμένο μπάτζετ ή νέα ομάδα.

Δεν θέλω να κρυφτώ και να πω ότι δεν θέλουμε. Αλλά θα είναι αποτέλεσμα κάποιων φάσεων. Έχουμε 12 νέους παίκτες, θέλουμε τον κόσμος μαζί μας. Αν φτάσουμε βήμα-βήμα μέχρι την κορύφωση, τον Φεβρουάριο, τότε θα δούμε αν θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος. Ξέρω σε ποια ομάδα έχω έρθει.

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης: Θέλαμε ένα μικρό ρόστερ, να έχουμε παίκτες που μπορούν να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Θα δώσει ψυχολογία και καλό δέσιμο στην ομάδα. Κάθε παίκτης έχει το ρόλο του και μόλις φτάσουμε σε κάποιους αυτοματισμούς, τότε μία ενδεχόμενη προσθήκη θα είναι εύκολο να μπει στο σύνολο.

Ο ελάχιστος φετινός στόχος: Αν πω ότι πάμε να σαρώσουμε τα πάντα, θα είναι λάθος. Όπως και το αντίθετο. Ο στόχος μου είναι να έχουμε αυτοπεποίθηση την κατάλληλη στιγμή. Για να κατακτήσουμε τίτλους, πρέπει να έχουμε κορμό παικτών. Στα δύσκολο να έχουμε αυτοματισμούς. Μπορείς να ξεγελάσεις έναν αντίπαλο μία φορά, αλλά όχι συνέχεια. Να γίνουμε ομάδα και ο κόσμος να αγαπήσει το τμήμα. Η σεζόν έχει 9-10 μήνες ακόμη, είναι μεγάλο διάστημα, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε τώρα.

«Να γουστάρει ο κόσμος την ομάδα…»

Για την Basket League και το επίπεδό της: Η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Είμαστε ομάδα με τίτλους και κόσμο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Πρώτα να γίνουμε ομάδα και μετά να δούμε το ταβάνι μας. Δεν θα φοβηθώ, αν δω ότι είμαστε σε καλό σημείο, να πιέσω την ομάδα για την υπέρβαση. Φέτος έχουμε 9 ομάδες στην Ευρώπη, αυτό δείχνει τη φιλοδοξία και τη «δίψα» τους να κάνουν κάτι καλό. Να γουστάρει ο κόσμος την ομάδα μας.

Για την πρόταση της ΑΕΚ: Μετά από 12 χρόνια στο εξωτερικό γύρισα στην Ελλάδα. Όταν μία ομάδα με το μέγεθος της ΑΕΚ σου χτυπάει την πόρτα, δεν μπορείς να πεις όχι. Να έχεις το θάρρος και την καρδιά να αποδεχτείς ότι μία μεγάλη ομάδα θέλει να σε κάνει τον ηγέτη της στο παρκέ. Αν δεν την αποδεχτείς, δεν έχεις μεγάλο χαρακτήρα. Η ΑΕΚ στο φινάλε της χρονιάς, λόγω των προβλημάτων, ήταν πρόκληση. Με τακτοποιημένα οικονομικά, με περιορισμενο μπάτζετ, θα δημιουργήσω μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική. Όταν η ΑΕΚ σου απευθύνει την πρόκληση, δεν μπορείς να αρνηθείς. Με την έλευσή μου ήλπιζα ότι θα αλλάξουν πράγματα. Με το νέο γήπεδο, με την τακτοποίηση των οικονομικών θεμάτων. Πλέον, σκέφτομαι μόνο το μπάσκετ, χωρίς προβλήματα. Ανυπομονώ να γυρίσω στην Ελλάδα. Μου είπανε «καλωσήρθες» στη ζούγκλα. Μπορώ να πετύχω και εγώ στην ΑΕΚ, παρά τις συνθήκες πίεσης που επικρατούν στην Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ