Με την αύρα του Ιωαννίδη

Με την αύρα του Ιωαννίδη

Ο κόουτς Μπαρτζώκας στα χνάρια του

Ποιο ήταν το καλύτερο για τοn Γιάννη Ιωαννίδη; Να κερδίζει τον ΠΑΟΚ (με τον Αρη), τον Παναθηναϊκό (με τον Ολυμπιακό) και να νικάει στην Τουρκία («Οπου τους βρίσκεις πρέπει να τους…πατάς στο κεφάλι») και τη Γερμανία («Για τους Ελληνες μετανάστες που αύριο θα πάνε με ψηλά το κεφάλι στις δουλειές τους»).

Ο Ολυμπιακός από τη στιγμή που επέστρεψε στα μπασκετικά δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο έχει δημιουργήσει ένα ασύλληπτο σερί στην διαχρονική ιστορία των δύο «αιωνίων» που φτάνει στο 18-2 (!) στα 20 τελευταία τους παιχνίδια ενώ οι συνεχόμενες νίκες είχαν φτάσει στις 14-0 σε όλες τις διοργανώσεις για τους Ερυθρόλευκους, επιδόσεις που ούτε ο μεγάλος Γιάννης Ιωαννίδης είχε καταφέρει να πετύχει.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας μάλιστα το έχει προχωρήσει περισσότερο, στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, από την πρώτη του κιόλας θητεία στο λιμάνι αφού είχε γίνει ο πρώτος προπονητής των Ερυθρολεύκων στην ιστορία τους που νίκησε στο ΟΑΚΑ τους Πράσινους σε τελικό πρωταθλήματος το 2014 (άσχετα εάν τελικά δεν πήρε τον τίτλο).

Ο κόουτς «Β» μάλιστα το πήγε ένα βήμα παραπάνω καθώς την τελευταία τριετία σχεδόν δεν χάνει από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (αλλά και γενικότερα) μετρώντας 3/3 νίκες στο Μαρούσι για την Ευρωλίγκα και 4/5 στο ελληνικό πρωτάθλημα !

Εχει μετατρέψει δηλαδή τον τόπο «μαρτυρίου» των Ερυθρολεύκων τα παλαιότερα χρόνια σε μια έδρα που την σπάει τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο μέσο όρο.

Οσο για την Ευρώπη συνολικά ο κόουτς Μπαρτζώκας «μετράει» 4 νίκες σε 5 αγώνες στο ΟΑΚΑ έχοντας εκτοξεύσει με την τελευταία το συνολικό σερί του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό στα ευρωπαϊκά σαλόνια στο 17-7 σε 24 αναμετρήσεις τους, από το μακρινό 1994 στον ημιτελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Τελ Αβίβ μέχρι την τελευταία αναμέτρηση στο Μαρούσι.

Ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και το σερί που είχε αρχίσει να «χτίζει» ο Ξανθος με τις δύο συνεχόμενες νίκες στα ημιτελικά των φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα, πλέον το διευρύνει ο άνθρωπος που αναμφίβολλα ο Γιάννης Ιωαννίδης θα του έδινε το χρίσμα του διαδόχου του.

Εκρηκτικός στον πάγκο (και με τα…γαλλικά του), μυαλό που δουλεύει στις 2000 στροφές το λεπτό (και λίγο λέμε) άριστος γνώστης των κανονισμών και ο προπονητής που θα γίνει πρώτος και χωρίς να το σκεφτεί «ανθρώπινη ασπίδα» για τους παίκτες του.

Στοιχεία που χαρακτήριζαν τον μεγάλο Γιάννη Ιωαννίδη στην καριέρα του τόσο στον Αρη, στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ, όσο και στην Εθνική ομάδα.

«Κόουτς είχατε έξτρα κίνητρο προσωπικά απόψε, και για τον Γιάννη Ιωαννίδη» τον ρωτήσαμε στη συνέντευξη Τύπου και αυτός χαμογέλασε με νόημα.

«Είναι δυνατόν να μην είχα ; Μπορεί όταν αρχίζει ένα παιχνίδι οι προπονητές να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό όμως το μυαλό ήταν και στον μεγάλο αυτό άνθρωπο. Ιδιαίτερα εμείς οι κάπως πιο μεγάλοι σε ηλικία δεν ήταν δυνατόν να μην έχουμε επηρεαστεί από αυτή την προσωπικότητα.

Όποιος έζησε την εποχή του Ιωαννίδη, έζησε μεγάλες στιγμές και με τον Άρη και με την αναμόρφωση του Ολυμπιακού. Γέμιζε το ΣΕΦ και έκανε ξανά τον Ολυμπιακό αυτό που πρέπει να είναι. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα για τον κόουτς Ιωαννίδη. Όλοι είχαμε μία συγκίνηση για τον άνθρωπο που έφυγε. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν αυτός που πρέσβευε την ενέργεια, την ένταση, τη γνώση 24 ώρες το 24ωρο» είπε συγκινημένος ο κόουτς του Ολυμπιακού που φυσικά αφιέρωσε τη νίκη στον αείμνηστο Ξανθό που σίγουρα από κάπου εκεί ψηλά το βράδυ της Παρασκευής θα χαμογελούσε.

Λίγο νωρίτερα είχε γνωρίσει τη λατρεία και μετά θάνατον στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και στο δεύτερο σπίτι του, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο όπου έγινε λαϊκό προσκύνημα.

Συγκλονιστική η στιγμή που ο Νίκος Γκάλης, αυτός ο άνθρωπος που νόμιζες – όταν έπαιζε – ότι είναι από ατσάλι, λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά στο φέρετρο του προπονητή του με τον οποίο μεγαλούργησαν με τον Αρη σε Ελλάδα και Ευρώπη χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους φίλους του μπάσκετ και όχι μόνο.

Πηγή: In.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ