Φασούλας: «Το μπάσκετ πρέπει να γίνει ξανά το εθνικό μας σπορ»

Φασούλας: «Το μπάσκετ πρέπει να γίνει ξανά το εθνικό μας σπορ»

Η Αράχνη του ελληνικού μπάσκετ μίλησε για της εκλογές της ΕΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να συμβούν και στην ελληνική διαιτησία, αλλά και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» παραχώρησε συνέντευξη ο Παναγιώτης Φασούλας και μίλησε για τις εκλογές της ΕΟΚ στις οποίες θα είναι και υποψήφιος. Μάλιστα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική διαιτησία.

Η Αράχνη του ελληνικού μπάσκετ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις θητείες των διοικήσεων ενώ είπε ότι στην ΕΟΚ υπάρχει συγκεντρωτισμός και όχι επιμερισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών.

Πώς χαρακτηρίζετε τον αποκλεισμό προσώπων με το ηλικιακό κριτήριο και τον περιορισμό των θητειών;

«Προσωπικά είμαι αντίθετος σε κάθε αποκλεισμό, είτε λόγω ηλικίας είτε για άλλον λόγο, ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν. Αντίθετα, συμφωνώ στον περιορισμό των θητειών των διοικήσεων, γιατί οι πολλές και συνεχόμενες δημιουργούν φθορά εξουσίας. Τα οκτώ χρόνια είναι αρκετά για την τέλεση έργου. Τονίζω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να αντιλαμβάνεται τη χρονική στιγμή της αποχώρησής του. Προσωπικά, ως παίκτης κατάλαβα σε ηλικία 36 ετών ότι έπρεπε να αποχωρήσω. Αλλοι συνεχίζουν και σε ηλικία 40 ετών. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να «αποκλείονται». Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, το ισοζύγιο είναι θετικό στο βάθος των σαράντα χρόνων διοικητικής ενασχόλησής του. Θεωρώ, όμως, ότι έχει κάνει έναν πολύ μεγάλο κύκλο που έχει κλείσει».

Σε ποιους τομείς εστιάζετε για προτάσεις αλλαγών στην ΕΟΚ;

«Στην ομοσπονδία υπάρχει συγκεντρωτισμός και όχι επιμερισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Πρέπει να έλθουν άτομα στην ομοσπονδία που θα αναλάβουν εγχειρήματα διαφορετικών τομέων και θα κάνουν εισηγήσεις που θα εγκρίνει ή όχι το διοικητικό συμβούλιο για την αναβάθμιση των πρωταθλημάτων της Α2, της Β΄ Εθνικής, των γυναικών. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει το «3 ΟΝ 3» που μπορεί να μετατραπεί σε πρωτάθλημα και να πάει το μπάσκετ πραγματικά σε κάθε γωνιά της χώρας. Χρειάζονται επαγγελματίες τεχνοκράτες σε τομείς όπως είναι το μάρκετινγκ και να βγουν στην αγορά, όχι μόνο για τη χορηγία στη φανέλα των εθνικών ομάδων. Η εμπορευματοποίηση δεν είναι φοβικό σύνδρομο».

Σύμφωνα με τον νόμο, η επιτροπή διαιτησίας υπάγεται στις ομοσπονδίες όλων των σπορ. Υποστηρίζετε την άποψη υπαγωγής της στον ΕΣΑΚΕ; Θα σταματήσει η καχυποψία που υπάρχει;

«Η ΚΕΔ θα συνεχίσει να υπάγεται στην ΕΟΚ και σε συνεργασία με την ΟΔΚΕ θα αξιολογεί τους διαιτητές. Στη «λίγκα» θα παραχωρηθεί μια ομάδα διαιτητών μόνο για τα παιχνίδια της Α1, με αρχιδιαιτητή, αλλά θα πρέπει η διοίκησή της να βρει τον τρόπο να μην «τινάζει στον αέρα» το πρωτάθλημα εξαιτίας της διαιτησίας. Οι διαιτητές με κακή απόδοση θα υποβιβάζονται, όπως και προάγονται μόνο μέχρι τώρα.

Αν δεν σχηματισθεί ισχυρή πλειοψηφία στο επόμενο Δ.Σ., υπάρχουν ανησυχίες για ασυμφωνίες σε καίρια θέματα αποφάσεων;

«Είναι υγιές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ ανθρώπων που ενδιαφέρονται, που τους ενώνει το κοινό συμφέρον του αθλήματος. Προσωπικά, δεν είμαι συγκρουσιακός χαρακτήρας. Θα βρούμε συνισταμένη, χωρίς να είναι συμβιβασμός προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο».

Πώς η ομοσπονδία θα μείνει εκτός της διαχρονικής κόντρας του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού;

«Ονειρό μου είναι να παρακολουθώ, ως πρόεδρος της ΕΟΚ, ντέρμπι «αιωνίων», χωρίς να με… στραβοκοιτάει κανένας. Πρέπει η καχυποψία να εκλείψει από το άθλημα. Οπως πιστεύω ότι οι διεθνείς παίκτες δεν «δηλητηριάζονται» ποτέ από όσες απόπειρες κι αν γίνουν από τις δύο ομάδες λόγω του διαχρονικού φανατισμού τους».

Ποιο στοιχείο πρόκειται να διατηρήσετε ακέραιο, αν εκτιμήσετε ότι υπάρχει καλός απολογισμός;

«Αναμφισβήτητα, την αγάπη όσων ασχολήθηκαν με την Εθνική Ανδρών, αλλά και εν συνεχεία με όλες τις άλλες, πρεσβεύοντας ότι το μπάσκετ είναι μεγαλύτερο όλων μας. Αυτό το στοιχείο υπήρχε για πολύ μεγάλο διάστημα, δεν υπάρχει πλέον, και πρέπει να επανέλθει. Επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα χρειάζεται αναζωπύρωση με τη λειτουργία αναπτυξιακών ομάδων, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και όσες ομάδες αντέχουν να το κάνουν. Το μπάσκετ ήταν και πρέπει να γίνει ξανά το εθνικό σπορ της χώρας».

Ποιες είναι οι σκέψεις για τις εθνικές ομάδες και την εκάστοτε επιλογή των προπονητών;

«Να γίνεται επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια και κυρίως με τα βιογραφικά τους. Ειδικά στις μικρότερες ηλικιακά Εθνικές, προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι προπονητές που έχουν εργασθεί σε ακαδημίες και έχουν κατακτήσει τίτλους. Η επιτροπή εθνικών ομάδων να κάνει εισηγήσεις. Η τελική ευθύνη των επιλογών θα ανήκει στον πρόεδρο. Στην Εθνική Ανδρών χρειάζεται καταξιωμένους τεχνικούς είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Προσωπικά, δεν με απασχολεί καθόλου αν ο προπονητής της Εθνικής είναι στον πάγκο του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού».

Το κεφάλαιο «Γιάννης Αντετοκούνμπο» πώς μπορεί να βρίσκεται σε τακτική, αν όχι αδιάλειπτη, συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών και να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, εντός και εκτός των γηπέδων;

«Ο Γιάννης πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να «μεταγγισθεί» το μπάσκετ σε κάθε Ελληνόπουλο. Εχει φτάσει στα πέντε πιο διάσημα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να είναι παρών σε όλες τις διοργανώσεις με την Εθνική. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σοβαρές είναι οι υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ. Δεν υπεισέρχομαι στο πώς θα παίζει ο Αντετοκούνμπο στην Εθνική. Ούτε υπάρχει το «δώστε του τα κλειδιά», αλλά πρέπει το στυλ παιχνιδιού της Εθνικής να τον βοηθάει στο σκοράρισμα, όπως συμβαίνει στο Μιλγουόκι. Οι αθλητές είναι οι λαϊκοί ήρωες. Και ο Γιάννης είναι ένας απ’ αυτούς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ