Θα διώξουν και τους τελευταίους που… αντέχουν να πληρώνουν

Θα διώξουν και τους τελευταίους που… αντέχουν να πληρώνουν

Η κλήρωση του πρωταθλήματος της Basket League έγινε, ο πρόεδρος αισιοδοξεί, αλλά πόσο θα αντέξουν να πληρώνουν οι χορηγοί των ομάδων;

Αν επρόκειτο για εκλογή Πάπα, θα είχαμε… λευκό καπνό. Για την ποσότητα και την ποιότητα του καπνού δεν παίρνω όρκο, γιατί συνηθίζεται στην αγορά άπαντες να παίρνουν αυτό που… πληρώνουν. Αλλά, αλήθεια, γιατί να πληρώσει κάποιος γι’ αυτό το πρωτάθλημα; Κι επειδή δεν είμαι από εκείνους που πυροβολούν τα πόδια τους, θέλω -ως επαγγελματίας δημοσιογράφος- να βλέπω τα σωματεία να ανεβάζουν στροφές, να εισπράττουν χρήματα και να τα επενδύουν στο σπορ, αλλά…

Στην κληρωτίδα μπήκαν οι 13 από τις 16 ομάδες, που θεωρητικά έπρεπε να συμμετέχουν. Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, παρότι το ρεπό δεν βοηθά στον ρυθμό, αλλά σιγά τον πολυέλαιο. Από τις 13 ομάδες ο Πανιώνιος μοιάζει να είναι το απόλυτο ερωτηματικό, καθώς ναι μεν συμμετέχει στη θεωρία του πράγματος, δεν έχει γίνει όμως το παραμικρό στη Νέα Σμύρνη, που να δείχνει ότι ο «Ιστορικός» θα τα καταφέρει.

Δίχως να είμαι πεσιμιστής, αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρει; Θα έχουν δύο ομάδες ρεπό και θα παίζουν φιλικό μεταξύ τους; Κι αλήθεια, οι αρχικές απόψεις περί διαφάνειας, αυστηροποίησης των μέτρων κι άλλα πολλά, που μόνοι τους οι παράγοντες των ομάδων θέσπισαν, πού πήγαν; Με μάσκες συζητούσαν, γνώριζαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την πανδημία κι αποφάσισαν να τηρήσουν πολιτική μηδενικής ανοχής. Έβαλαν και χρονικούς περιορισμούς, τέτοιους που ήταν βέβαιο ότι δεν θα τηρηθούν.

Είναι θετικό ότι εταιρίες, όπως για παράδειγμα τα Bread Factory, έδειξαν εμπιστοσύνη κι επένδυσαν (εν προκειμένω στη Λάρισα). Εταιρίες με δυναμική και χρήματα. Είναι θετικό ότι άνθρωποι του χώρου, όχι μόνο παρέμειναν, αλλά έβαλαν ξανά το χέρι στην τσέπη, προβάλλοντας απλά τις δικές τους εταιρίες, όπου δεν υπήρχαν χορηγοί. Είναι θετικό ότι παρέμεινε η ΕΡΤ και πως παρότι χάθηκε ο κεντρικός χορηγός, βρέθηκε αντικαταστάτης (θαρρώ με λιγότερα χρήματα, αλλά ΟΚ).

Γιατί όλοι αυτοί να συνεχίσουν να πληρώνουν, αν το προϊόν δεν είναι ανταγωνιστικό και θελκτικό στον τηλεθεατή (για θεατές στις εξέδρες, θα δούμε); Είναι σταθερό το έδαφος που πατάνε; Προφανώς όχι αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα κατεβούν κι οι 13, αλλά και πως άπαντες θα είναι στο μέτρο του δυνατού ανταγωνιστικοί.

Στην κορυφή το πρωτάθλημα έχει περιορισμένο ενδιαφέρον, ελλείψει Ολυμπιακού. Αν ο Πανιώνιος, ακόμα κι αν εμφανιστεί, δεν δημιουργήσει ανταγωνιστικό σύνολο, θα είναι περιορισμένο και το ενδιαφέρον στην ουρά. Όλοι οι υπόλοιποι απλά συμμετέχουν, φιλοδοξώντας να κερδίσουν… επισκεψιμότητα, από τη δυναμική του πρωταθλήματος, διαφορετικά έβρισκαν άλλους τρόπους να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Όσο δεν λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, όσο ο ΕΣΑΚΕ δεν βρίσκει νέους τρόπους προσέγγισης των επιχειρηματιών, όσο το περιβάλλον δεν βελτιώνεται, θα δυσκολεύονται οι ομάδες να βρουν οικονομικούς πόρους. Κι αν δεν ξεκινήσει μια βαθιά ενδοσκόπηση, να μελετήσουν τα προβλήματα, να μετατρέψουν σε επαγγελματική τη διαιτησία, να υπάρξει το συναίσθημα της απόδοσης δικαιοσύνης, αν δεν υπάρξει ανταγωνισμός σε όλες τις βαθμίδες, αν δεν υπάρξουν καινοτόμες ιδέες, σύντομα θα συζητάμε για ένα πρωτάθλημα παρωδία, σαν αυτό που δεν τέλειωσε, που είχε πρωταθλητή αλλά όχι ουραγό (παγκόσμια πρωτοτυπία), που είχε ευτράπελα τα οποία κανείς δεν θέλει να θυμάται.

Αντί επιλόγου: Τη φωτογραφία δεν τη διαλέξαμε τυχαία, αλλά θαρρώ ότι δεν… τραβήχτηκε με σκοπό. Να ελπίσουμε ότι δεν θα είναι το 12 ο αριθμός των ομάδων, που θα δούμε φέτος στο τζάμπολ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ