Play Off: Για πέμπτη φορά break στο break στα προημιτελικά

Play Off: Για πέμπτη φορά break στο break στα προημιτελικά

Αυτό που έκαναν Προμηθέας και Περιστέρι, έχει ξαναγίνει...

Τα πλέι οφ της Stoiximan Basket League διαχρονικά προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις και αυτά της φετινής σεζόν δεν αποτελούν εξαίρεση. Μετά την ισοπαλία της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στο 1-1, η πρόκριση στους ημιτελικούς θα κριθεί σε «τελικό» και στο ζευγάρι του Προμηθέα με το Περιστέρι, με τη διαφορά ότι σε αυτό οι δύο ομάδες… αντάλλαξαν break. Αυτή ήταν η πέμπτη προημιτελική σειρά πλέι οφ, από το 2002-03 όταν και καθιερώθηκε το υπάρχον σύστημα πλέι οφ, στην οποία υπήρξε break στο break, που έσπασε δηλαδή δύο φορές το πλεονέκτημα έδρας στους δύο πρώτους αγώνες της σειράς.

Αυτό είχε συμβεί ακόμη…
*Το 2003 με το Μαρούσι να νικάει εκτός έδρας με 87-84 και τον Ολυμπιακό να απαντάει εκτός έδρας με 88-80 και να παίρνει το τρίτο ματς (72-65) μαζί με τη σειρά.
*Το 2011 με το Μαρούσι να σπάει το πλεονέκτημα της έδρας του Άρη στο πρώτο ματς με 86-72 αλλά την ομάδα της Θεσσαλονίκης να απαντάει με τον ίδιο τρόπο (51-62) και να παίρνει την πρόκριση (69-45 στο τρίτο ματς).
*Το 2016 όταν ο ΠΑΟΚ έκανε το break επί της ΑΕΚ στο πρώτο ματς με 83-78 αλλά η «Ένωση» ισοφάρισε επίσης με μία εκτός έδρας νίκη με 68-59 και πήρε την πρόκριση επικρατώντας στο τρίτο ματς στο ΟΑΚΑ με 61-54.
*Ξεχωριστή έχει μείνει η προημιτελική σειρά του 2008 μεταξύ του Άρη και του Αμαρουσίου στην οποία σημειώθηκαν τρία break, με την αθηναϊκή ομάδα να παίρνει την πρόκριση.

18η στις 68 προημιτελικές σειρές που πάει σε «τελικό»

Το ζευγάρι του Προμηθέα με το Περιστέρι θα μπει στη λίστα εκείνων που έλυσαν τις διαφορές τους στο τρίτο παιχνίδι των προημιτελικών, όπως και η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Με αυτά συμπληρώθηκαν 18 στις 68 σειρές προημιτελικών από το 2002-03 -χωρίς τις σεζόν 2016-17 και 2019-20- που πήγαν σε ματς «όλα ή τίποτα».Στο 88,8% των 16 σειρών που κρίθηκαν στο τρίτο παιχνίδι, την πρόκριση πήραν οι ομάδες με το πλεονέκτημα έδρας, δηλαδή 14 φορές. Αυτό έγινε δύο φορές από τον Ολυμπιακό, το Περιστέρι, το Μαρούσι, τον Άρη, την ΑΕΚ και μία φορά από τον Ηρακλή, τον Πανιώνιο, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.Οι μόνες που κατάφεραν να πάρουν το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι των προημιτελικών κόντρα στο μειονέκτημα έδρας, ήταν…
*Η ΑΕΚ το 2005 νικώντας με 76-70 τον Άρη (Κόλινς 18, Στακ 17 – Νίσεβιτς και Μπέιλι 15).
*Το Μαρούσι το νικώντας με 85-79 τον Άρη (Μάσεϊ 27, Ουάσινγκτον 20 – Μιλισάβλιεβιτς 26, Μπράϊαντ 14).
Το ζευγάρι του Προμηθέα με το Περιστέρι είναι το 8ο του ζευγαρώματος των θέσεων 3 και 6 που θα κριθεί σε τρίτο παιχνίδι.

Ο Τζέριαν Γκραντ 4ος πασέρ και στη 10άδα των σκόρερ του Προμηθέα

Ο Τζέριαν Γκραντ κέρδισε τον άτυπο τίτλο του MVP του αγώνα με τους 39 βαθμούς που είχε στο ranking, έναν λιγότερο από το ρεκόρ της φετινής σεζόν που κρατάει από την 8η αγωνιστική και το παιχνίδι με τον Ιωνικό Hellenic Coin στη Νίκαια, ο συμπαίκτης του Ντάνι Αγκμπελέσε με 40.
Ο Τζέριαν Γκραντ έχασε για δύο ριμπάουντ το triple-double figure -διψήφιο νούμερο σε τρεις στατιστικές κατηγορίες- έχοντας 19 πόντους, οχτώ ριμπάουντ και 11 ασίστ. Με τις 11 τελικές πάσες του, ο Αμερικανός έβαλε για δεύτερη φορά το όνομα του στη λίστα των διψήφιων πασέρ του Προμηθέα αφού είχε 10 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels. Αυτή ήταν η 12η επίδοση 10+ ασίστ από παίκτη του Προμηθέα με τον Νίκο Γκίκα να σημειώνει τις επτά.

Ο Αμερικανός γκαρντ σημείωσε το πρώτο προσωπικό και έκτο συνολικά double-double της φετινής Stoiximan Basket League με πόντους και ασίστ. Την πρωτιά έχει ο Βασίλης Μουράτος με τρία. Ο Γκραντ έγινε ο δεύτερος μετά τον Ντομινίκ Άρτις που σημείωσε double-double τόσο με πόντους και ασίστ, όσο και με πόντους και ριμπάουντ αφού είχε 18 πόντους και 11 ριμπάουντ στο εντός έδρας ματς με το Μεσολόγγι Baxi.
Πέραν από όλα αυτά, ο Τζέριαν Γκραντ έγινε σήμερα ο 4ος πασέρ στην ιστορία του Προμηθέα και μπήκε στην πρώτη 10άδα των σκόρερ της αχαϊκής ομάδας στη Stoiximan Basket League. Με τις 11 ασίστ που μοίρασε, έφτασε τις 114 και ξεπέρασε τον Δημήτρη Κατσίβελη που είχε 111. Με τους 19 πόντους του έφτασε τους 292 και μπήκε στη 10άδα προσπερνώντας τον Μακένζι Μουρ που είχε 284.

Πρώτη «20άρα» καριέρας από τον Λούντζη

Ο Μιχάλης Λούντζης ήταν ένας σημαντικός «πυλώνας» της αποψινής νίκης του Προμηθέα και συνδύασε την εμφάνιση του με ένα ρεκόρ καριέρας. Σημείωσε 21 πόντους και αυτή ήταν η πρώτη «20άρα» του σε 97 παιχνίδια στη Stoiximan Basket League. Η προηγούμενη, καλύτερη επίδοση του ήταν εκείνη των 19 πόντων που είχε σημειώσει στη 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2017-18 ως παίκτης των Τρικάλων BC Aries κόντρα στη σημερινή ομάδα του, τον Προμηθέα.Ο διεθνής γκαρντ με τους 21 πόντους που σημείωσε, ξεπέρασε τους 600 στη Stoiximan Basket League.
Ακόμη…

*Ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε 2/5 δίποντα και ο Τζεράι Γκραντ 7/14. Αμφότεροι έφτασαν τα 101 εύστοχα με τον Προμηθέα και πλέον η λίστα των παικτών με τριψήφιο αριθμό απαριθμεί εννιά παίκτες.
*Ο αρχηγός του Προμηθέα έκανε μία τάπα με την οποία έγινε ο 4ος μπλοκέρ στην ιστορία της αχαϊκής ομάδας στην κατηγορία. Έφτασε τις 18 και ξεπέρασε τον Ολεξάντερ Λίποβι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ