Γιατί ο Παναθηναϊκός θέλει 7 ξένους στο πρωτάθλημα

Γιατί ο Παναθηναϊκός θέλει 7 ξένους στο πρωτάθλημα

Ο Παναθηναϊκός φέρνει σε ψήφιση στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ τους 7 ξένους και τα παράλογα μόλις ξεκίνησαν.

Πρόταση για 7 ξένους θα εισηγηθούν σήμερα αρκετές ομάδες της Basket League με κύριο εκφραστή τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει Έλληνες αθλητές ώστε να στελεχώσουν το ρόστερ του για την επόμενη σεζόν. Και πραγματικά η πρόταση αυτή γεννά απορίες. Και για το timing αλλά και για το αυτονόητο: Δεν μπορεί οι ομάδες να σχεδιάζουν ως τις 20 Ιουλίου για ένα άλλο πρωτάθλημα και τελικά να βρεθούν σε ένα διαφορετικό.

Σε όλες τις Λίγκες του κόσμου οι κουβέντες για αλλαγές αφορούν στις μεθεπόμενες σεζόν ως ένα μίνιμουμ σεβασμού στη διαδικασία. Εδώ όπως φαίνεται -για πολλοστή φορά- αυτές τις λεπτομέρειες τις έχουμε ξεπεράσει. Εξ ου και τα πρωταθλήματα μας -και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και γενικώς- τραγουδούν… Άντζι Σαμίου: «Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά»

Διαβάστε επίσης: Aλλάζει ονομασία το τουρνουά Ακρόπολις

Έλλειψη παικτών ικανών για πρωταθλητισμό!

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κτίζουν τα ρόστερ τους με βάση αρχικά την πολύ απαιτητική Euroleague και κατ επέκταση για τους δύο εγχώριους τίτλους. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Και αν στην Euroleague δεν υπάρχει κανονισμός ορίου ξένων, στα εγχώρια πρωταθλήματα υπάρχει. Στη Ελλάδα αυτή την στιγμή μια ομάδα στην 12αδα της πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 γηγενής αθλητές.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι προφανώς κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα πρέπει με έναν τρόπο να στηριχθούν οι Έλληνες παίκτες. Να πάρουν ευκαιρίες. Να υπάρχει αντίκρισμα και στην εθνική μας ομάδα. Ο κανονισμός όμως δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλους όσοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Και το πρωτάθλημα με όλους αυτούς τους ξένους β΄και γ΄διαλογής που έρχονται για τις υπόλοιπες ομάδες όχι μόνο δεν «δυναμώνει» αλλά αρπάζει τις ευκαιρίες από τα δικά μας παιδιά.

Έχασε λοιπόν ο Παναθηναϊκός τον Παπαπέτρου και τον Καββαδά, πιέζεται πολύ αυτή τη στιγμή να σχηματίσει μια ομάδα με λιγότερους ξένους και θέλει να περάσει έναν κανονισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Με τη λεπτομέρεια ότι από τους 7 ξένους που επιθυμεί να έχουν πια οι ομάδες, θα πρέπει να δηλώνονται οι έξι. Και με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορεί να έχει πιο… κοντά τα δύο του ρόστερ, το ελληνικό και αυτό της Ευρωλίγκα. Με αυτόν τον τρόπο όμως ανοίγει την πόρτα σε ομάδες που προτιμούν να φέρνουν καραβιές ξένων με συμβόλαια των 40-50 χιλιάδων παρά να εμπιστευτούν ελληνόπουλα. Και οι άλλοι δεν φτιάχνουν ρόστερ για να παίζουν με… 12. Έχουν ομάδες των 8-9 παικτών. Σε αυτές για να παίξουν Έλληνες πρέπει συνήθως να υπάρχουν τραυματισμοί, αποχωρήσεις κλπ. Προφανώς λοιπόν τώρα με 7 ξένους οι Έλληνες παίκτες θα πιεστούν και άλλο.  Αυτοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ