ΠΑΟΚ : Η χρονιά των αποδείξεων

ΠΑΟΚ : Η χρονιά των αποδείξεων

Ο ΠΑΟΚ και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κλήθηκαν φέτος να αποδείξουν την αξία και τις ικανότητές τους. Το αποτέλεσμα τούς δικαιώνει.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι εκ των πραγμάτων οι κορυφαίες ελληνικές ομάδες, η ΑΕΚ έχει κάνει φασαρία την τελευταία τετραετία με την ορμητική επιστροφή της από τις «μικρές» κατηγορίες κι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, ωστόσο αν μια ομάδα δικαιούται τον χαρακτηρισμό του «σιωπηλού πρωταγωνιστή» της Basket League, αυτή δεν είναι άλλη από τον ΠΑΟΚ.

Με τη νίκη επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη ο «δικέφαλος» εξασφάλισε και μαθηματικά την παρουσία του στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, κάτι που καταφέρνει για 5η φορά μέσα στη δεκαετία του 2010. Επίσης, για 6η συνεχόμενη φορά βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα της τελικής βαθμολογίας της κανονικής περιόδου. Το ότι μόνον ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν να επιδείξουν καλύτερα πλασαρίσματα σε αυτό το διάστημα, λέει πολλά.

Όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟΚ κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όσον αφορά τις δυνατότητες που έχει για να παρουσιάζεται ανταγωνιστικός. Η διοίκηση Πρέλεβιτς συμμάζεψε τα οικονομικά, έδωσε προτεραιότητα στη σταδιακή αποπληρωμή των παλιών και υπέρογκων χρεών, ποντάροντας από κάποια στιγμή και μετά στην οικονομική βοήθεια που προσφέρει ο Ιβάν Σαββίδης, και με ό,τι περισσεύει από τα έσοδα καταρτίζει το αγωνιστικό μπάτζετ, το οποίο ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Φέτος, για παράδειγμα, το ποσό που διατέθηκε για την ομάδα κυμάνθηκε κάπου ανάμεσα στα 700 και 800 χιλιάδες Ευρώ. Πάνω από το μέσο όρο της Basket League (εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, φυσικά), αλλά πολύ μικρότερο από αυτό της ΑΕΚ, που δαπάνησε γύρω στα 1,7 εκ. Ευρώ και έμεινε εκτός πρώτης τετράδας.

Παρ’ όλα αυτά η φετινή ήταν μια αγωνιστική περίοδος κατά την οποίαν έπρεπε να δοθούν αποδείξεις. Από τον ΠΑΟΚ πρωτίστως και κατ’ επέκταση από τον νέο προπονητή του, τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

Το μοντέλο λειτουργεί και αποδίδει

Η επιτυχία του μοντέλου του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκε κατά πολύ στην παρουσία στον πάγκο του Σούλη Μαρκόπουλου, ο οποίος πήγε στον «δικέφαλο» το 2009 και έμεινε μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι. Οκτώ ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τα χνώτα του ταίριαξαν με αυτά των Πρέλεβιτς, Σταυρόπουλου, μπόρεσε να εφαρμόσει στην πράξη την αγωνιστική φιλοσοφία του και μαζί τους κατάφερε να «χτίσει» μια ομάδα με πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, σε σχέση πάντα με το μπάτζετ που είχε στα χέρια του.

Ο Σούλης έφυγε το περασμένο καλοκαίρι και ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Έπρεπε μετά από πολλά χρόνια να επιλέξει έναν καινούριο προπονητή, ενδεχομένως με διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία, ο οποίος ωστόσο θα έπρεπε να δουλέψει πάνω στο υπάρχον μοντέλο, που δεν μπορούσε για πολλούς λόγους να αλλάξει. Έπρεπε με άλλα λόγια να αποδείξει ότι αυτό το μοντέλο λειτουργεί και αποδίδει ανεξάρτητα από πρόσωπα.

Το ότι η ομάδα τερμάτισε στο πρωτάθλημα μια θέση ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, έχει καλές πιθανότητες να παίξει στα ημιτελικά των πλέι οφ κι έφτασε ξανά στους «16» του BCL, σημαίνει ότι τα κατάφερε.

Ο Παπαθεοδώρου είναι καλός προπονητής

Αποδείξεις, ωστόσο, κλήθηκε να δώσει και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη δουλειά γι’ αυτόν. Την Κηφισιά την ανέβασε από τις «μικρές» κατηγορίες στην Α1, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια μικρή συνοικιακή ομάδα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Με την Αστάνα δεν ήταν τίποτα φοβερό να πάρει το νταμπλ στο αδύναμο πρωτάθλημα του Καζακστάν, στη VTB πάντως πήγε πράγματι καλά παίζοντας στα πλέι οφ, όμως και πάλι το δείγμα γραφής δεν ήταν ικανοποιητικό. Οι εθνικές νέων και εφήβων είναι εντελώς άλλο πράγμα και δεν αποτελούν κριτήριο για έναν προπονητή που θέλει να δουλέψει στο υψηλό επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ, αντίθετα, αποτελεί τέτοιο κριτήριο.

Και ο Παπαθεοδώρου τα πήγε μια χαρά. Κράτησε τους περισσότερους από τους έμπειρους παίκτες που βρήκε στον ΠΑΟΚ (Μαργαρίτη, Ζάρα, Χρυσικόπουλο, Τσόχλα), τους πλαισίωσε με ορισμένους νεαρούς διεθνείς της Εθνικής νέων (Χαραλαμπόπουλο, Καρρά συν τον Κόνιαρη, που βεβαίως ανήκε στον ΠΑΟΚ), τους οποίους ξέρει άριστα, διότι ήταν προπονητής τους, πήρε και τον Κατσίβελη, με τον οποίο συνεργάστηκε άριστα στην Αστάνα κι έφτιαξε έναν εξαιρετικό κορμό Ελλήνων παικτών. Αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά στη σύγχρονη Basket League.

Διατήρησε την ψυχραιμία του και δεν κατέφυγε σε κινήσεις πανικού στην αρχή της σεζόν, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, δείγμα κι αυτό της ποιότητάς του ως προπονητής. Έκανε και τρεις αλλαγές ξένων, που αποδείχθηκαν όλες επιτυχημένες (Γκος, Πετγουέι, Τζάκσον) κι έτσι ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος στην κανονική περίοδο.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη συνέχεια στα πλέι οφ, η χρονιά φέτος για τον ΠΑΟΚ είναι επιτυχημένη. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δεν είναι ένας ακόμα καλός και πολλά υποσχόμενος Έλληνας προπονητής…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ