Τανκ… τσέπης για τον Ολυμπιακό (vids)

Τανκ… τσέπης για τον Ολυμπιακό (vids)

Πριν αρχίσετε να αναρωτιέστε πού τον βρήκε ο Μπλατ αυτό τον Ζακ Λιντέι και τον έφερε στον Ολυμπιακό, θα σας πούμε δύο πράγματα: α) Πρόκειται για έναν παίκτη που αναμόρφωσε με την παρουσία του ένα ολόκληρο πανεπιστημιακό πρόγραμμα. β) Πριν ανακοινωθεί η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό, είχαν προσπαθήσει να τον πάρουν η Μακάμπι Τελ […]

Πριν αρχίσετε να αναρωτιέστε πού τον βρήκε ο Μπλατ αυτό τον Ζακ Λιντέι και τον έφερε στον Ολυμπιακό, θα σας πούμε δύο πράγματα: α) Πρόκειται για έναν παίκτη που αναμόρφωσε με την παρουσία του ένα ολόκληρο πανεπιστημιακό πρόγραμμα. β) Πριν ανακοινωθεί η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό, είχαν προσπαθήσει να τον πάρουν η Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και η ΑΕΚ!

Ο Ζακ ΛιΝτέι είναι ένα παιδί που έχει φτάσει ως εδώ που έχει φτάσει με τη σκληρή δουλειά και την τελειομανία του. Και μόνο. Δεν είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης στον κόσμο, ενώ με μπόι μόλις 2.01μ. δεν είναι τόσο ψηλός για να θεωρείται… ψηλός στο μπάσκετ. Κι όμως, όχι μόνο επιβιώνει, αλλά διακρίνεται κιόλας, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Αυτοί που τον έχουν δει να παίζει, λένε πως πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του Τζαμέλ Μακ Λιν, αν και πιο κοντός. Είναι δυνατός, τελειώνει φάσεις μέσα στο καλάθι, έχει ένα συμπαθητικό σουτάκι από την περιφέρεια, αλλά το μεγάλο του προσόν είναι η έφεση στο ριμπάουντ. Παρά το χαμηλό μπόι του, κερδίζει πολλά ριμπάουντ χάρη στη δύναμη και τις σωστές τοποθετήσεις του.

Ο προπονητής του στο Βιρτζίνια Τεκ, Μπαζ Ουίλιαμς, τον περιγράφει πιο πετυχημένα: «Δεν ξέρω αν η τελειομανία είναι η κατάλληλη λέξη, αλλά πιστεύω ότι έχει μια ακόρεστη επιθυμία να γίνει όσο καλύτερος μπορεί να είναι. Κι επειδή τον μεγάλωσε μαζί με τα δύο αδέλφια του μόνη της η μάνα του, μια γυναίκα που έχει την ίδια δουλειά εδώ και 34 χρόνια, έχει την πεποίθηση ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να ελέγξει. Κι ένα από αυτά είναι η όρεξή του για δουλειά.

Είναι το πιο ταπεινό παιδί που μπορείς να βρεις γύρω σου. Αλλά θέλει τόσο πολύ να κάνει το σωστό. Μου έστειλε χθες ένα sms: «Κόουτς, συγγνώμη για εκείνες τις βολές που έχασα σε εκείνο το παιχνίδι περίπου επτά αγωνιστικές πριν. Δεν θυμάμαι καν με ποια ομάδα παίζαμε». Του απάντησα: «Ναι, έπρεπε να τις είχες βάλει». Γιατί μόνο έτσι αντιδρά σωστά. Δεν θα ήθελε να του πω, εντάξει, δεν πειράζει. Δεν σέβεται τους ανθρώπους που του συμπεριφέρονται έτσι».

Η μεταμόρφωση σε σταρ

Ο Μπαζ Ουίλιαμς μπορεί να καυχιέται ότι ανακάλυψε πρώτος το κελεπούρι που λέγεται Ζακ ΛιΝτέι. Όταν το καλοκαίρι του 2014 πήγε στο Βιρτζίνια Τεκ, αποφάσισε να καλύψει δύο κενά που υπήρχαν στο ρόστερ με μεταγραφές. Και πήρε από το Σάουθ Φλόριντα τον γκαρντ Σεθ Άλεν και τον ΛιΝτέι, οι οποίοι ήθελαν να φύγουν γιατί είχε φύγει κι ο προπονητής που τους είχε πάρει στην ομάδα. Ο Άλεν ήταν πράγματι μια καλή περίπτωση παίκτη, όμως η απόκτηση του ΛιΝτέι προκάλεσε πολλές απορίες. Πόσο καλός μπορεί να είναι ένας ψηλός που στα πρώτα δύο χρόνια της πανεπιστημιακής του καριέρας είχε μέσους όρους 4,2 πόντων και 2,5 ριμπάουντ;

Η απάντηση ήρθε ένα χρόνο αργότερα. Ο ΛιΝτέι δεν έπαιξε καθόλου τη σεζόν 2014-15 (όπως και  Άλεν), διότι με βάση τον κανονισμό του NCAA, ως παίκτης που είχε πάρει μεταγραφή από άλλο πανεπιστήμιο έπρεπε να μείνει για μία αγωνιστική περίοδο εκτός. Και στην πρεμιέρα της σεζόν 2015-16, σε ένα παιχνίδι εναντίον του Αλαμπάμα Στέιτ, σκόραρε 26 πόντους και μάζεψε 15 ριμπάουντ! Πολύς κόσμος στο NCAA έμεινε με το στόμα ανοικτό. Ήταν δυνατή τέτοια μεταμόρφωση; Κι όμως ήταν.

Όχι μόνο του Ζακ ΛιΝτέι, ο οποίος συνέχισε να κάνει το ένα double double μετά το άλλο και να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας, αλλά και του Βιρτζίνια Τεκ. Οι Χόκις ήταν βυθισμένοι στην ανυποληψία τα προηγούμενα χρόνια παίζοντας σε μια πολύ δυνατή περιφέρεια, όπως η ACC, όμως τη σεζόν 2015-16 είχαν νικηφόρο ρεκόρ για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και έχασαν την πρόκριση για το τελικό τουρνουά στις λεπτομέρειες. Ο Ζακ ΛιΝτέι τελείωσε εκείνη τη χρονιά με 15,5 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 1,7 τάπες. Τέτοια μεταμόρφωση είναι πολύ σπάνια ακόμα και για τα δεδομένα του NCAA.

Η επόμενη σεζόν πήγε ακόμα καλύτερα και για τον ΛιΝτέι και για το Βιρτζίνια Τεκ. Ο δυναμικός φόργουορντ, αν και ερχόταν συνήθως από τον πάγκο, είχε γίνει πλέον ο σταρ της ομάδας και με 16,5 πόντους και 7,3 ριμπάουντ την οδήγησε για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια στο τελικό τουρνουά του NCAA. Εκεί αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από το Ουσικόνσιν, αλλά και μόνο η παρουσία της εκεί ήταν μεγάλη επιτυχία. Και απόλυτη δικαίωση για τον κόουτς Μπαζ Ουίλιαμς και τις επιλογές του.

Σταρ και στο Ισραήλ

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο ο Ζακ ΛιΝτέι δοκίμασε την τύχη του για το ΝΒΑ. Έκανε κάποιες προπονήσεις πριν από το ντραφτ με τους Ιντιάνα Πέισερς, όμως δεν άκουσε το όνομά του από τα χείλη του κομισάριου Άνταμ Σίλβερ, ενώ και μετά από το ντραφτ δεν διαπίστωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ομάδες του ΝΒΑ. Το μπόι του ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτούν οι ομάδες του ΝΒΑ «τεσσάρια» ή και «πεντάρια», όπως αυτός, με ύψος μόλις 2,01μ.

Έτσι, όταν ήρθε η πρόταση από το Ισραήλ, δεν το σκέφτηκε πάρα πολύ. Πήγε στη Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα με σκοπό να πετύχει ό,τι και στο Βιρτζίνια Τεκ. Να αναγκάσει τους δύσπιστους να κοιτάξουν προς τη μεριά του και να ασχοληθούν μαζί του. Και τα κατάφερε.

Αυτός ο άγνωστος νεαρός, που διέσχιζε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (19,5π.) και πέμπτος ριμπάουντερ (8ρ.) του ισραηλινού πρωταθλήματος, πήρε θέση στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος και οδήγησε την ομάδα από τη Γαλιλαία στα πλέι οφ. Εκεί αποκλείστηκε από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ του Στράτου Περπέρογλου, αλλά όλοι πια μιλούσαν για τον Ζακ ΛιΝτέι.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να τον πάρει!

Ήταν βέβαιο πως το επόμενο βήμα του θα τον οδηγούσε πιο ψηλά. Πριν από περίπου ένα μήνα άρχισε να ακούγεται ότι η Μακάμπι ήθελε να τον αποκτήσει. Και to10.gr αποκαλύπτει ότι στο κόλπο της απόκτησής του προσπάθησε πριν από μερικές μέρες να μπει και η ΑΕΚ. Τον προσέγγισε, του έκανε μια πρόταση με χρήματα κατά περίπου 50% περισσότερα σε σχέση με αυτά που πήρε φέτος από την Γκαλίλ Γκιλμπόα, όμως αυτός ζήτησε χρόνο για να απαντήσει.

Είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι θα μπορούσε να βρει δουλειά στο κορυφαίο επίπεδο, άλλωστε ήξερε και για το ενδιαφέρον της Μακάμπι. Προτίμησε να εξαντλήσει τις πιθανότητές του και δικαιώθηκε. Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον ήξερε άριστα, έκανε την κίνησή του και αυτός πια δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός και η Ευρωλίγκα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Από τη Γιούτα όπου βρέθηκε αυτές τις μέρες παίζοντας με τους Ατλάντα Χοκς στο summer league (έπαιξε μόνο σε ένα παιχνίδι ως συμπαίκτης του Τάιλερ Ντόρσεϊ, πέντε λεπτά όλα κι όλα, μέσα στα οποία μάζεψε 4 ριμπάουντ) είπε το «ναι». Κι ετοιμάζεται για μία ακόμα φορά να στρέψει πάνω του τα βλέμματα και να δώσει απαντήσεις στους δύσπιστους. Όπως έκανε στη Βιρτζίνια. Όπως έκανε στο Ισραήλ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ