Από τον Μπλατ και τον Μπάνκι στον… Παναθηναϊκό! (vids)

Από τον Μπλατ και τον Μπάνκι στον… Παναθηναϊκό! (vids)

Η ζωή των επαγγελματιών αθλητών παίζει πολλές φορές περίεργα παιχνίδια. Ειδικά αν είναι και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, όπως ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος στα 35 του έχει μια λαμπρή καριέρα πίσω του, γεμάτη μεγάλες στιγμές, τίτλους και πολλές μετακινήσεις. Ο Λάνγκφορντ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παίξει στον Παναθηναϊκό και θα συνεργαστεί, επίσης […]

Η ζωή των επαγγελματιών αθλητών παίζει πολλές φορές περίεργα παιχνίδια. Ειδικά αν είναι και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, όπως ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος στα 35 του έχει μια λαμπρή καριέρα πίσω του, γεμάτη μεγάλες στιγμές, τίτλους και πολλές μετακινήσεις.

Ο Λάνγκφορντ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παίξει στον Παναθηναϊκό και θα συνεργαστεί, επίσης για πρώτη φορά, με τον Τσάβι Πασκουάλ. Θα κληθεί δε να αντιμετωπίσει και να κερδίσει δύο ομάδες, με τους προπονητές των οποίων έχει κερδίσει στο παρελθόν πρωτάθλημα. Τον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ και την ΑΕΚ του Λούκα Μπάνκι!

Ο Μπλατ του έσωσε την καριέρα

Με τον Μπλατ συνεργάστηκαν στη Μακάμπι τη σεζόν 2011-12. Προερχόταν από μια μέτρια χρονιά στη Χίμκι κι από ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ωστόσο ο σημερινός προπονητής του Ολυμπιακού του εμπιστεύτηκε μια θέση σε ένα ρόστερ, που είχε επίσης τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Εκείνη η χρονιά δεν είχε ξεκινήσει καλά για τον Λάνγκφορντ, διότι είχε μπροστά του τον Τζόρνταν Φάρμαρ και δυσκολευόταν να βρει ρυθμό. Όμως ο Φάρμαρ έφυγε όταν έληξε το λοκ άουτ στο ΝΒΑ και ο Αμερικανός απελευθερώθηκε. Σιγά σιγά αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της Μακάμπι, με την οποία κέρδισε την Αδριατική Λίγκα (όπου μετείχε τότε), το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στο Ισραήλ, ενώ στην Ευρωλίγκα βρέθηκε μια ανάσα από το φάιναλ φορ. Ποιος του έφραξε το δρόμο;

Η σημερινή ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός! Σε μια συγκλονιστική σειρά πλέι οφ, η Μακάμπι κατάφερε να κάνει το break στο δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ κερδίζοντας στην παράταση (94-92) με τον Λάνγκφορντ να είναι πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, αλλά το «τριφύλλι» απάντησε με τον ίδιο τρόπο στο τέταρτο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, έφερε ξανά τη σειρά στην Αθήνα και πήρε τελικά την πρόκριση.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Κιθ Λάνγκφορντ δημοσίευσε στη Ρωσία, αμέσως μετά το τέλος της σεζόν με την Ούνιξ, μια επιστολή προς τον… 24χρονο εαυτό του. Σε αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στους προπονητές που είχε στην καριέρα του. Χρησιμοποιεί μέλλοντα χρόνο γιατί υποτίθεται ότι ενημερώνει τον νεαρό εαυτό του για όσα πρόκειται να ζήσει. Λέει για τον Ντέιβιντ Μπλατ:

«Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα σώσει την καριέρα σου, αφού έχασες όλη την αυτοπεποίθησή σου όταν σε έκοψε η Χίμκι. Θα έχει υπομονή όσο εσύ θα ξαναβρίσκεις την περηφάνεια και τα πατήματά σου. Στην αρχή δεν θα μπορείς να βάλεις ούτε μία βολή για 5-6 παιχνίδια. Αλλά ο Μπλατ θα σου λέει κάθε μέρα: «Ξέρω πως δεν ξέχασες να παίζεις μπάσκετ». Και θα σε επαινεί διαρκώς. Η Μακάμπι θα σου δώσει ό,τι χρειάζεσαι για να φορτίσεις ξανά τις μπαταρίες σου, αλλά μη χάσεις το χρόνο σου να διαπραγματευτείς μαζί της. Θα αισθανθείς ότι της χρωστάς κάτι. Δεν ενδιαφέρονται για σένα».

Ο Μπάνκι τον έμαθε να ακούει την κριτική

Ο Λάνγκφορντ έφυγε από τη Μακάμπι το καλοκαίρι του 2012, αφού βρήκε την προσφορά που του έκανε για ανανέωση του συμβολαίου του υποτιμητική, και συμφώνησε με το Μιλάνο. Την πρώτη χρονιά εκεί είχε προπονητή τον Σέρτζιο Σκαριόλο, με τον οποίον δεν τα είχαν πάει καλά στη Χίμκι και δεν τα πήγαν καλά ούτε στο ιταλικό πρωτάθλημα. Το Μιλάνο απέτυχε την πρώτη χρονιά του Κιθ εκεί, αλλά την επόμενη (2013-14) προσέλαβε τον Λούκα Μπάνκι. Και όλα άλλαξαν.

Ο σημερινός προπονητής της ΑΕΚ κατάφερε να μιλήσει στην ψυχή του Λάνγκφορντ και να βρει τα… κουμπιά του. Έτσι αυτός έπαψε να είναι ο ατομιστής που ήταν τη προηγούμενη σεζόν και ενδιαφερόταν μόνο για τα στατιστικά του, και έγινε πραγματικός ηγέτης της ομάδας. Ο πρώτος σκόρερ της, αλλά ταυτόχρονα και ένας παίκτης που δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του και έβαζε πάνω απ’ όλα το καλό το συνόλου.

Μαζί με δύο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, τους Αλεσάντρο Τζεντίλε και Μαρκές Χέινς, κι έναν του Ολυμπιακού, τον Ντάνιελ Χάκετ, κατέκτησαν το 2014 το πρωτάθλημα Ιταλίας, επίτευγμα που το Μιλάνο είχε να σημειώσει από το 1996! Και στην Ευρωλίγκα έφτασαν μια ανάσα από το φάιναλ φορ. Ποιος τους έφραξε το δρόμο;

Η Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ! Το Μιλάνο είχε το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά αυτή των πλέι οφ, όμως στο τέλος της κανονικής διάρκειας του πρώτου αγώνα ο Λάνγκφορντ έχασε μια κρίσιμη βολή και τη δυνατότητα να «κλειδώσει» τη νίκη της ιταλικής ομάδας. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση, η Μακάμπι κέρδισε με 101-99 κάνοντας το break και στη συνέχεια απλώς εκμεταλλεύτηκε την έδρα της για να περάσει στο φάιναλ φορ.

Στην ίδια επιστολή προς τον 24χρονο εαυτό του, ο Κιθ Λάνγκφορντ λέει για τον Λούκα Μπάνκι:

«Ο Λούκα Μπάνκι θα σε βοηθήσει να κερδίσεις το βραβείο Αλφόνσο Φορντ (σ.σ. του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκας) και να γίνεις μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας. Θα σε βάλει να κάνεις πολλή προπόνηση, αλλά θα μάθεις πώς να αποδέχεσαι την κριτική και να την εφαρμόζεις στο παιχνίδι σου αμέσως. Θα βοηθήσεις το Μιλάνο να κερδίσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια, αλλά δεν θα σου προσφέρουν τίποτα όταν θα λήξει το συμβόλαιό σου. Η σχέση σου με την ομάδα θα αποκατασταθεί αργότερα, οπότε μην το παίρνεις προσωπικά. Απλώς δεν θα καταλάβουν την αξία σου».

Ο Κιθ Λάνγκφορντ έχει κερδίσει συνολικά δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκας (το 2014 με το Μιλάνο και το 2017 με την Ούνιξ) και μία φορά στο Eurocup (το 2016 με την Ούνιξ), έχει κερδίσει πρωταθλήματα στο Ισραήλ (Μακάμπι), Ιταλία (Μιλάνο), VTB (Χίμκι), έχει κατακτήσει ακόμα και το Eurochallenge με τη Βίρτους Μπολόνια και μόνο ένα πράγμα του λείπει. Η συμμετοχή σε ένα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Αυτός είναι ο στόχος του με τον Παναθηναϊκό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ