Ολυμπιακός : Δύναμή του; Η θέση του σμολ φόργουορντ

Ολυμπιακός : Δύναμή του; Η θέση του σμολ φόργουορντ

Το10.gr ολοκληρώνει την ανάλυση του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν και γράφει για την συνύπαρξη των Παπανικολάου, Τουπάν και Τίμα στο «3» για την ομάδα του Πειραιά.

Οι απαραίτητες κινήσεις ενδυνάμωσης του περσινού ρόστερ έγιναν από τον Ολυμπιακό. Ενστάσεις για κάποιες θέσεις πολλές, ουδείς όμως έχει κάποιο παράπονο σε μία θέση που η ομάδα του Πειραιά «πονούσε» ξεκάθαρα πέρσι. Εκείνη του σμολ φόργουορντ, που όπως τονίζουν άνθρωποι του μπάσκετ, είναι η πιο καίρια στο σύγχρονο μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός την σεζόν που πέρασε, είχε στο «3» τον Κώστα Παπανικολάου που προερχόταν από μία χρονιά μάθημα για τον ίδιο, καθώς έπρεπε να φύγει από την λογική του ΝΒΑ και να μπει εκ νέου σε εκείνη της Ευρώπης. Αυτή η μετάβαση με την επιστροφή του από το Ντένβερ στο Φάληρο, ήθελε τον χρόνο της. Κοντά του ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και ο άπειρος από το μονοπάτι της Ευρώπης και δη της Ευρωλίγκας, Χόλις Τόμπσον. Ο τελευταίος μάλιστα, προερχόταν από ομάδες που δεν είχαν το «must win» στο αγωνιστικό τους DNA κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χρειάζεται επίσης χρόνο για να αντιληφθεί το πόσο αναγκαίο είναι το θετικό αποτέλεσμα για τους Πειραιώτες

Η χρονιά τον βρήκε γρήγορα μακριά από το ροτέισον της ομάδας, αν και ήταν από τους ελάχιστους που δεν ταλαιπωρήθηκαν από κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Οι Πειραιώτες έκλεισαν τη σεζόν με τους «Παπς» να καλύπτουν όποια τρύπα εμφανιζόταν, όμως ήταν ξεκάθαρο πως οι δύο τους δεν ήταν αρκετοί για να κάνουν τα παντα σε μία άκρως προβληματική σεζόν.

ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Η φυγή του Παπαπέτρου έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις, η απόκτηση του Βεζένκοφ ουσιαστικά τροποποίησε το πλάνο για απόκτηση αθλητικού ψηλού στο «4» και τα δολάρια της Ούνιξ στην υπεραξία του Χένρι, μοιραία επέφεραν ένα άκρως ενδιαφέρον plan b για τον Ολυμπιακό.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ λοιπόν αποφάσισε να έχει έναν πολύ ωραίο «πονοκέφαλο» μέσα στην σεζόν.

Έχοντας ως βασικό του σμολ φόργουορντ τον ανανεωμένο για 3 χρόνια Κώστα Παπανικολάου, αποφάσισε στο να προχωρήσει στην απόκτηση όχι ενός αλλά δύο «τριαριών».

Ο «Παπ» θα έχει μαζί του σε αυτήν την μεγάλη σεζόν τους Άξελ Τουπάν και Γιάνις Τίμα.

Με την εξής όμως ειδοποιό διαφορά. Ο Γάλλος θα έχει την αποστολή να ακουμπάει συχνά στο «2» και το Λετονός συχνά στο «4». Υπάρχει ένα σενάριο λοιπόν και οι τρεις φόργουορντ του Ολυμπιακού να είναι ταυτόχρονα στο παρκέ, σε ένα σχήμα που θα είναι εφιάλτης για τους αντιπάλους σε άμυνα με αλλαγές μαρκαρισμάτων.

Όλοι και οι τρεις (λίγο λιγότερο ο Τίμα), έχουν την ικανότητα να μαρκάρουν σε τέσσερις θέσεις, κάνοντας τη ζωή εύκολη στον Μπλατ αναφορικά με τις αλληλοκαλύψεις στους χώρος συγκεκριμένη άμυνα, με ορατό το φαινόμενο να δούμε στο παρκέ μαζί τους και τον ΛεΝτέι στο «5» και ένα ψηλό γκαρντ στον «άσο». Το αποτέλεσμα; 5 δίμετροι στο παρκέ που είναι ικανοί με τα άκρα τους (ειδικά οι 4) να κλείσουν κάθε διάδρομο και να βγάλουν την γλώσσα σε κάθε αντίπαλο.

ΦΟΒΕΡΟΙ ΣΤΑΤΙΚΟΙ ΣΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΝΤΡΑΪΒ

Τι αλλάζει με τον ερχομό του Τουπάν και του Τίμα τώρα ειδικά στην επίθεση; Στα χέρια του Μπλατ έρχονται δύο αθλητές που έχουν έφεση στο να διακρίνουν τον ανοιχτό διάδρομο και να τελειώνουν φάσεις είτε με λέι απ είτε με κάρφωμα. Το σημαντικό βέβαια δεν είναι αυτό.

Ο Τίμα είναι ένας αθλητής που φημίζεται για το περιφερειακό του σουτ. Μπορεί να σουτάρει βγαίνοντας από τα σκριν, είναι σούπερ στο να περιμένει στην αδύνατη πλευρά και να «εκτελεί», του αρέσει να προσποιείται και στη συνέχεια να σηκώνεται από τα 6,75μ. Εχει το ένστικτο του σουτέρ και αυτό έλειπε πέρσι από το τριάρι του Ολυμπιακού.

Την ίδια ώρα δίπλα του και μαζί με τον Παπανικολάου θα είναι Αξέλ Τουπάν. Ο Γάλλος φόργουορντ έχει την ικανότητα να τρέχει τέλεια το παρκέ. Αρέσκεται στο να είναι επιθετικός στο τρανζίσιον, να πηγαίνει στα πόδια τους αντιπάλους με την έκρηξή του και να σκοράρει άνετα με ντράιβ χάρη στην ταχύτητά του και τα τεράστια άκρα του.

Δεν τον λες σουτέρ, όμως σίγουρα δεν του αφήνεις το περιφερειακό σουτ. Πολλοί του έδιναν το τρίποντο, οι περισσότεροι όμως στο τέλος χτύπαγαν το κεφάλι τους στον τοίχο.

Παράλληλα έχει στο παιχνίδι του το κόψιμο στην baseline, που το έχει και ο Παπανικολάου, ενώ λίγες φορές το είδαμε από τον Παπαπέτρου στην εποχή στον Ολυμπιακό.

Το καλύτερο είναι ότι δεν εκβιάζει προσπάθειες, αλλά πολλές φορές είδαμε στην Ζαλγκίρις να παίρνει σκοτωμένες επιθέσεις και να τα βγάζει εις πέρας με επιτυχία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ