ΑΕΚ : Ένας ταύρος… διαρκείας

ΑΕΚ : Ένας ταύρος… διαρκείας

To10.gr αποκαλύπτει το χρονικό της μεταγραφής του Γιόνας Ματσιούλις και τους λόγους για τον οποίον τον ήθελαν και τον έφεραν ο Λούκα Μπάνκι και η ΑΕΚ.

Η ανακοίνωση της απόκτησης του Γιόνας Ματσιούλις από την ΑΕΚ προκάλεσε αίσθηση. Όχι μόνο επειδή έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που υποτίθεται ότι ο Λούκα Μπάνκι και οι συνεργάτες του δυσκολεύονταν να βρουν στην αγορά το «τεσσάρι» που θα ταίριαζε στα πλάνα τους, αλλά και διότι αρχικά ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της Ένωσης πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τον αποκτήσουν με το σχετικά περιορισμένο μπάτζετ που διέθεταν! Θυμίζουμε ότι πρόκειται για έναν παίκτη που τα τελευταία έξι χρόνια (και με εξαίρεση μόνο τους τελευταίους μήνες στην Κουμπάν) έπαιζε ανελλιπώς στην Ευρωλίγκα, την οποία κατέκτησε κιόλας μία φορά με τη Ρεάλ.

Η ιδέα έπεσε πριν από λίγες εβδομάδες από τον Μπάνκι, αλλά φάνηκε να μπαίνει γρήγορα στο περιθώριο. Τότε υπήρχε η αίσθηση ότι ο Ματσιούλις, έχοντας μείνει ελεύθερος από την Κουμπάν, αναζητούσε ομάδα της Ευρωλίγκας για να συνεχίσει την καριέρα του και ότι σε κάθε περίπτωση τα 200 χιλιάρικα, που μπορούσε να δώσει η ΑΕΚ για το «τεσσάρι» της, ήταν πολύ λίγα για να τον δελεάσουν. Ο Μπάνκι έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να συνεχίσουν το ψάξιμο για παίκτη στη θέση «4».

Οι μέρες, όμως, περνούσαν και ο Ιταλός έδειχνε ότι δίσταζε να επιλέξει. Έβαζε στο «ψυγείο» τις εισηγήσεις που δεχόταν από τους συνεργάτες του, άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν διατεθειμένος να πάρει παίκτη ακόμα και μετά την έναρξη της προετοιμασίας και γενικά έμοιαζε να είναι αναποφάσιστος. Αποδείχθηκε, όμως, ότι απλώς ετοίμαζε το μεγάλο κόλπο, καθώς δεν είχε βγάλει ποτέ από το μυαλό του την περίπτωση Ματσιούλις. Το μεσημέρι της Πέμπτης 9/8 το deal έκλεισε και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως.

Βασικοί σύμμαχοι του Μπάνκι και της ΑΕΚ στην πραγματοποίηση αυτής της μεταγραφής, της καλύτερης που έχει κάνει ο Μάκης Αγγελόπουλος από τότε που ανέλαβε την ομάδα, ήταν ο ατζέντης του Λιθουανού φόργουορντ και ο χρόνος. Ο Στέφανο Λουπατέλι είναι Ιταλός, συμπατριώτης του Μπάνκι, με τον οποίο γνωρίζονται άριστα. Κατά συνέπεια, μπορούν να έχουν μεταξύ τους καλύτερη επικοινωνία, η οποία πάντα παίζει ρόλο σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα ήταν πολύ σημαντικό το ότι περνούσε ο καιρός και ο Ματσιούλις δεν έβρισκε στην αγορά αυτό που θα τον ικανοποιούσε απόλυτα.

Στα 33 του ο Λιθουανός δεν έχει πια τη διάθεση να ρισκάρει περιμένοντας το ιδανικό. Επιπλέον, ποτέ δεν έκρυψε πόσο καλά είχε περάσει στην Αθήνα τη διετία 2012-14, όταν αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, η σύζυγός του και οι τρεις κόρες τους, αγάπησαν την πόλη, έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η προοπτική επιστροφής σε αυτήν δεν ήταν δυσάρεστη για κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα.

Επομένως, όταν ήρθε η πρόταση από την ΑΕΚ, ο Ματσιούλις τα έβαλε κάτω και αποφάσισε να πει το «ναι», έστω κι αν θα παίξει σε μια ομάδα του BCL και όχι της Ευρωλίγκας, με χρήματα ενδεχομένως λιγότερα από αυτά που στο τέλος θα μπορούσε να έχει βρει. Κανείς δεν ξέρει, όμως, αν θα τα έβρισκε, αντίθετα η πρόταση της ΑΕΚ ήταν εκεί, και κανείς δεν ξέρει σε ποια πόλη θα αναγκαζόταν να πάει τελικά. Την Αθήνα τουλάχιστον την ξέρει και του αρέσει. Και κάτι τέτοιες λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους στην ηλικία του…

Άμυνα, εμπειρία και… εισιτήρια

Η αξία και οι μπασκετικές παραστάσεις του Γιόνας Ματσιούλις είναι γνωστές σε όλους, η διετία του στον Παναθηναϊκό τον έκανε οικείο σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους, επομένως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τι περιμένει, όμως, η ΑΕΚ από αυτόν;

Τον Λιθουανό τον μάθαμε ως ένα «τριάρι», που παίζει και ως «τεσσάρι». Με το πέρασμα των χρόνων και καθώς τα πόδια βαραίνουν σιγά σιγά, η σχέση αυτή έχει αλλάξει. Τώρα πια δεν είναι τόσο εύκολο να κυνηγά το αντίπαλο «τριάρι» σε όλο τον αγώνα, αντίθετα μπορεί πιο καλά να ανταποκριθεί σε ρόλο «τεσσαριού», παρά το ότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός για τη θέση (1,98μ.). Έχει, όμως, ένα μεγάλο προσόν. Είναι πολύ δυνατός. Ταύρος πραγματικός. Στην άμυνα δεν μπορεί κανείς να τον σπρώξει και το αντίπαλο «τεσσάρι» που θα θελήσει να τον ποστάρει για να εκμεταλλευτεί την υψομετρική διαφορά, απλώς… ατύχησε. Δεν θα μπορεί να τον κουνήσει ρούπι. Συν τοις άλλοις, είναι αρκετά γρήγορος ακόμα για να αμυνθεί σωστά απέναντι στον γκαρντ που θα βρει μπροστά του μετά από αλλαγές στα μαρκαρίσματα σε καταστάσεις πικ εν ρολ, οι οποίες είναι πολύ συχνές στο σύγχρονο μπάσκετ.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά (άμυνα στο post up παιχνίδι και στις αλλαγές) ήταν βασικά ζητούμενα για τον Μπάνκι, διότι το άλλο «τεσσάρι» της ΑΕΚ, ο Ντούσαν Σάκοτα, δεν τα έχει. Στην επίθεση ο Ματσιούλις έχει καλό σουτ, με το οποίο μπορεί να απειλήσει, αλλά στερείται αθλητικών προσόντων. Συνολικά και με δεδομένο ότι ούτε ο Σάκοτα είναι αθλητικός, η ΑΕΚ δείχνει να μην έχει ριμπάουντ από τη θέση «4» κι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα κληθεί να λύσει ο Μπάνκι, ο οποίος πάντως έχει άλλα παιδιά σε άλλες θέσεις, που έχουν έφεση στο ριμπάουντ, όπως ο Σαντ-Ρόος και ο Ρόμπερσον.

Τέλος, ένας επίσης σημαντικός λόγος, για τον οποίον έγινε η μεταγραφή του Ματσιούλις, εφόσον ευνόησε η συγκυρία και δόθηκε η ευκαιρία, ήταν το… όνομά του. Η ΑΕΚ παίρνει έναν παίκτη Ευρωλίγκας, διεθνή με μία από τις καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου, τη Λιθουανία, που τον ξέρει όλος ο κόσμος. Έναν παίκτη με εμπειρία και ικανότητες, ο οποίος μπορεί να ανεβάσει το επίπεδό της και να την βοηθήσει να διεκδικήσει και φέτος σημαντικές διακρίσεις. Αυτό μπορεί να «ζεστάνει» τους φίλους της ομάδας, να τους αναγκάσει να στρέψουν λίγο το κεφάλι και προς την ομάδα μπάσκετ και να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν πάνε καλά.

Ο Γιόνας Ματσιούλις δεν είναι μόνο μια μεταγραφή ουσίας, αλλά και… αεροδρομίου και ο Μάκης Αγγελόπουλος περιμένει πώς και πώς να δει την απήχηση που θα έχει στον κόσμο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ