Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΑΕΚ 95-99

Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΑΕΚ 95-99

Μετά από ματς-θρίλερ, η ΑΕΚ δείχνοντας χαρακτήρα και κλάση, επικράτησε της Μακάμπι με 99-95 στην παράταση και κατέκτησε το τουρνουά της Κύπρου με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς. Ελαμψαν Μωραΐτης, Γκρίφιν, ενώ καθοριστικός με δύο μεγάλα τρίποντα στο έξτρα πεντάλεπτο, αποδείχθηκε ο Ματσιούλις.

Μια εξαιρετική ΑΕΚ, λύγισε και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με στην παράταση με 99-95, έκανε το 3Χ3 (είχαν προηγηθεί οι νίκες επί των Παναθηναϊκού και Χίμκι) στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» της Κύπρου και κατέκτησε την πρώτη θέση! Πολύ καλό μπάσκετ από την ομάδα του Λούκα Μπάνκι στο μεγαλύτερο διάστημα (η Ενωση βρέθηκε ακόμη και στο +15), με ωραίες συνεργασίες και μια ζώνη που και πάλι έβγαλε εκτός ρυθμού τους αντιπάλους των κίτρινων.

Θυμηθείτε εδώ το play by play

Σούπερ Μωραϊτης (19π.), καθώς ο νεαρός έδειξε σπουδαία στοιχεία τόσο στο οργανωτικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι, παίζοντας με τσαμπουκά και δείχνοντας ιδιαίτερα εξελίξιμος. Πάνω από όλα αποδεικνύει πως είναι έτοιμος να πάρει τα ευκαιρίες που του δίνει ο Ιταλός τεχνικός και να κερδίσει αξιόλογο χρόνο συμμετοχής στη φετινή ομάδα.

Σπουδαίος ο Γκρίφιν (22π.), που οδήγησε την ΑΕΚ στην παράταση, δύο μεγάλα τρίποντα έβαλε ο Ματσιούλις με τα οποία ουσιαστικά σφράγισε τη νίκη για την ομάδα του. Ξεχώρισαν και πάλι Χάντερ και Σάκοτα με πολύτιμη συμβολή σε πολλούς τομείς.

Πεντάδα με νεανική περιφέρεια και… πάρτι για την  ΑΕΚ
Ο Λούκα Μπάνκι παρέταξε 5άδα με τους νεαρούς Μωραϊτη και Αγραβάνη στην περιφέρεια και τους, Σάκοτα, Ματσιούλις και Χάντερ να καλύπτουν τις θέσεις από «3» έως «5». Η ΑΕΚ λειτούργησε εξαιρετικά με τον Μωραϊτη να πραγματοποιεί σούπερ εμφάνιση. Η Ενωση τελείωσε το δεκάλεπτο με 7 ασίστ και κανένα λάθος, ενώ ο νεαρός πλέι μέικερ είχε 9π.!

Οι κιτρινόμαυροι πήραν τα ηνία από πολύ νωρίς, βρέθηκαν σε διψήφια διαφορά από το 8΄ (12-23), με το προβάδισμα να φτάνει ακόμη και το +13 (12-25), με την περίοδο να ολοκληρώνεται στο 17-29!

Κυριαρχίας… συνέχεια
Με εξαίρεση ένα διάστημα χαλάρωσης στα πρώτα λεπτά του Β’ δεκαλέπτου (στο οποίο οι Ισραηλινοί πλησίασαν στους 6, 27-33 στο 13’) η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει το ματς. Ωραίοι συνδυασμοί, ευστοχία από την περιφέρεια και μια άμυνα ζώνης που έκανε… δύσκολη τη ζωή των παικτών του Σπάχια, επανέφεραν και παγίωσαν το κίτρινο προβάδισμα σε διψήφιο αριθμό (27-40, 33-46 στο 17’).

Ο Μωραϊτης συνέχισε να λάμπει στο παρκέ, έχοντας βρει πλέον άξιο συμπαραστάτη στο σκοράρισμα στο πρόσωπο του Γκρίφιν. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ έδινε λύσεις από την περιφέρεια, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που «τρύπησε» την άμυνα των Ισραηλινών με ντράιβ ή λέι απ στον αιφνιδιασμό.

Η ΑΕΚ πέτυχε 47 πόντους στο ημίχρονο, υποχρέωσε τους αντιπάλους της σε 11 λάθη στο πρώτο μέρος, ενώ η ίδια είχε 6 κλεψίματα.

Στο +15, αλλά και… ντέρμπι!
Οι παίκτες του Μπάνκι μπήκαν…αγριεμένη και στο τρίτο δεκάλεπτο. Τρέχοντας στο ανοικτό γήπεδο εκτόξευσαν τη διαφορά στους 15 (45-60 και λίγο αργότερα 52-65). Η Μακάμπι δεν μπορούσε να περιορίσει τις συνεργασίες της ΑΕΚ, με την Ενωση να πληγώνει διαρκώς τη ρακέτα τους, είτε με ντράιβ είτε με ωραίες συνεργασίες που τελείωναν υποδειγματικά από τους κιτρινόμαυρους μέσα στο καλάθι.

Μια χαλάρωση στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου, έφερε την ομάδα του Σπάχια σε απόστασης αναπνοής (61-65 στα 43’’), πριν ο Μωραϊτης γράψει το 61-68 με τρίποντο στο φινάλε από τη γωνία!

Ηγετικός Γκρίφιν και παράταση!
Η ΑΕΚ ωστόσο είχε χάσει τελείωσε τον ρυθμό της, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα απρόσμενο 10-0 της Μάκμπι στο πρώτο τρίλεπτο της τελευταίας περιόδου για το προσπέρασμα με 71-68, στα 7,5 για τη λήξη.

Ηταν ξεκάθαρο ότι το ματς θα γινόταν πλέον ντέρμπι. Οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύθηκαν ευάλωτη άμυνα της ΑΕΚ στη ρακέτα και κατάφεραν να προηγηθούν με 81-77 στο 38’. Εκεί ανέλαβε δράση ο Γκρίφιν. Με εξαιρετικές άμυνες, κλεψίματα, λέι απ, αλλά και δύο ζευγάρια βολών έφερε την ΑΕΚ στο 81-83, προτού ένα μεγάλο τρίποντο του ασταμάτητου Πάργκο (28π.) έφερε μπροστά ξανά τη Μακάμπι με 84-83 στα 27’’. Ο Γκρίφιν με 1/2 βολές έκανε το σκορ 84-84 το οποίο έμεινε ως το τέλος του κανονικού αγώνα.

Εδειξε χαρακτήρα, μεγάλα τρίποντα από Ματσιούλις
Η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα στην παράταση. Παρά την άσχημη τροπή του αγώνα στα τελευταία 15 λεπτά, η ομάδα του Μπάνκι κατάφερε να φτάσει στη νίκη μέσα από τις ψύχραιμες επιλογές της. Η άμυνα έσφιξε και πάλι, ήρθαν επιθετικές λύσεις από Γκρίφιν και Σάκοτα, με τον Ματσιούλις να σφραγίζει τη νίκη πρωτιάς για την ομάδα του με δύο μεγάλα τρίποντα χάρη στα οποία διαμόρφωσε το σκορ στο 89-96 με 1,5 λεπτό για το τέλος!

Τα δεκάλεπτα: 17-29, 37-49, 61-68, 84-84κ.α., 95-99

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ