Δημήτρης Μωραϊτης: Η ΑΕΚ εκτοξεύει… ρουκέτα

Δημήτρης Μωραϊτης: Η ΑΕΚ εκτοξεύει… ρουκέτα

Ο... συμμαθητής του Ντόνσιτς που θέλει να πάει την ΑΕΚ στα... αστέρια. Παιδί του Μιλένιουμ αλλά και του... μπαμπά του ο Δημήτρης Μωραϊτης ήρθε να προστεθεί στην κουβέντα των μεγάλων ταλέντων του Ελληνικού μπάσκετ!

Ο 19χρονος πόιντ γκαρντ, Δημήτρης Μωραΐτης, γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1999, ένα χρόνο πριν από ένα έτος-γεγονός, το οποίο υπήρξε μία δημοφιλής φράση αναφερόμενη σε ένα συχνά ουτοπικό μέλλον. Φυσικά μιλάμε για το «έτος 2000» το οποίο, αποκαλέστηκε και ως «Μιλένιουμ», σύμφωνα με τις λαϊκές προσεγγίσεις. Για πολλούς τα παιδιά της κατηγορίας των «Μιλένιουμ» αποτελούν δημιουργήματα με ιδιαίτερα χαρίσματα. Για να μην απομακρυνόμαστε από τον χώρο του μπάσκετ όμως, ο Σλοβένος γεννηθείς του ’99  Λούκα Ντόνσιτς, αφού πρόλαβε να μας «μαγέψει» κατακτώντας την Euroleague (2018) και το χρυσό μετάλλιο με τα χρώματα της Σλοβενίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας, «πέταξε» για τον μαγικό κόσμο του NBA. Για όσους αισθάνονται  μπερδεμένοι, δεν συγκρίνουμε τον Δημήτρη με τον Λούκα. Αναφέρεται το παράδειγμα αυτού του «μαγικού παιδιού», ίσως για να πεισθούν και οι τελευταίοι, ότι ο Μωραΐτης χρειάζεται… χώρο και χρόνο στην «Ένωση».

Κατά πολλούς, ο Δημήτρης Μωραΐτης θεωρείται –και για άλλους ήδη είναι- ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη για την ηλικία και τα χαρίσματά του.

Στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» στην Κύπρο, όλοι λίγο-πολύ, φίλοι του μπάσκετ και μη απέναντι σε Παναθηναϊκό, Χίμκι και Μακάμπι, μάθαμε, τι εστί, Δημήτρης Μωραΐτης. Οι απουσίες της ΑΕΚ σε συνδυασμό με τα κενά που δημιουργήθηκαν στο ρόστερ από τους τραυματισμούς, έδωσαν το δικαίωμα στον Ιταλό τεχνικό, Λούκα Μπάνκι να πετάξει στις μάχες του παρκέ, τον 19χρονο γκαρντ. Ο Δημήτρης Μωραΐτης απάντησε την εμπιστοσύνη του προπονητή του, κερδίζοντας το βραβείο του MVP, με την «Ένωση» να κατακτά αήττητη την πρώτη θέση κόντρα σε τρεις ομάδες της EuroLeague, τον (2ο) Παναθηναϊκό, την (3η) Μακάμπι Τελ Αβίβ και την (4η) Χίμκι!

Ο 19χρονος, νεαρός γκαρντ, αγωνιζόμενος –κυρίως- στον άσο, σημείωσε με την φανέλα της ΑΕΚ σταθερά πάνω από 20 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο και στα τρία παιχνίδια, επίδοση η οποία είχε να ξανασυμβεί από τις συμμετοχές του στο Εφηβικό τμήμα!

Ο Δημήτρης Μωραΐτης, σαφώς και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Απέναντι στους «πράσινους» του Τσάβι Πασκουάλ, πέτυχε 8 πόντους, 6 ασίστ και 2 ριμπάουντ. Έπειτα, απέναντι στους Ρώσους και την Χίμκι, πέτυχε ξανά τους ίδιους πόντους με 4 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Τέλος, έβαλε το «κερασάκι» στην κατάκτηση του τουρνουά για την «Ένωση», πετυχαίνοντας 19 πόντους με 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Ο 19χρονος γκαρντ, ο οποίος με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του τράβηξε τα βλέμματα όλων των φίλων του μπάσκετ, φαίνεται να κέρδισε μία θέση στο ρόστερ της ΑΕΚ.

Από το δείγμα ταλέντου, το οποίο μας έχει δείξει μέχρι τώρα ο Μωραΐτης, ξεχωρίζει η ταχύτητα, τα ωραία drive προς την ρακέτα, η επιμονή στην άμυνα, η διάθεση να τροφοδοτήσει σωστά το «ζωγραφιστό», αλλά και το πολύ καλό του σουτ. Απέναντι στον Παναθηναϊκό είχε 66% ευστοχία από το τρίποντο σε 3 προσπάθειες, ενώ απέναντι στην Μακάμπι, είχε 50% ευστοχία από το τρίποντο σε 6 προσπάθειες. Όσον αφορά, για την δράση του εντός πεδιάς, εκεί κατάφερε απέναντι στους Ισραηλινούς, να μην χάσει ούτε σουτ!

Ευτυχώς, η επικαιρότητα φαίνεται να συγκινεί τα κατάλληλα πρόσωπα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργο Βασιλακόπουλο να δηλώνει «Για παράδειγμα χθες (σ.σ τελικός με Μακάμπι) αναδείχθηκε στην ΑΕΚ ο Μωραΐτης, ο οποίος είναι σε όλες τις Εθνικές ομάδες, είναι ένας σπουδαίος παίκτης και δε βρίσκει θέση στην ομάδα του κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Φέτος μας ζητήσανε να αυξήσουμε τους έξι ξένους και να τους κάνουμε επτά και τους είπαμε ότι δε γίνεται. Στο τέλος… θα θέλουν δώδεκα ξένους». Το λες και «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία χρονολογική σειρά. Ο Δημήτρης είναι ο γιος του άλλοτε διεθνή γκαρντ και – μεταξύ άλλων – πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Κώστα Μωραΐτη, ο οποίος κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας (1993) και πραγματοποίησε 20 συμμετοχές με την Εθνική Παίδων, 22 συμμετοχές με την Εθνική Εφήβων, 19 συμμετοχές με την Εθνική Ελπίδων και 9 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών.

Το περιβάλλον λοιπόν, στο οποίο μεγάλωσε ο Δημήτρης Μωραΐτης είναι αμιγώς μπασκετικό και αρκετά υψηλό σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Και αν κάποιοι πιστεύουν.. σε αριθμούς, όταν ο μικρός Δημήτρης γιόρταζε τα πρώτα του γενέθλια, τον Φεβρουάριο του 2000, το μπάσκετ γιόρταζε μία νέα εποχή. Το Ισπανικό δικαστήριο αναγνώρισε στον Τούρκο μπασκετμπολίστα Σάνον Σερτάν Μίλι τα ίδια δικαιώματα, που έχουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση παικτών από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Καλό ε;

Ο 19χρονος γκαρντ αποτελεί προϊόν των ιστορικών ακαδημιών του Πανιωνίου. Εκεί έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, όπου και εντάχθηκε σε ηλικία 12 ετών, με τον κατά δύο χρόνια μικρότερο αδελφό του, Ηλία Μωραϊτη, να αγωνίζεται κι αυτός στους “Κυανέρυθρους”, στην ίδια θέση (πόιντ γκαρντ). Το πρώτο επίτευγμα έρχεται το 2014, όταν και ήταν ο μοναδικός 99αρης που βρέθηκε παρέα με τους 98αρηδες στο Ευρωμπάσκετ Παίδων στην Λετονία.

Στην ηλικία των 15 ετών, έντονη φημολογία υπήρξε ότι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πραγματοποίησαν μία πρώτη προσπάθεια προσέγγισης, επιθυμώντας να τον εντάξουν στον δυναμικό τους. Στην Ισπανία, βάσει νομοθεσίας, αν ένας παίκτης συμπληρώσει πριν κλείσει τα 18 του δύο χρόνια στο Ισπανικό σύστημα λογίζεται ως “Ισπανός” και δεν πιάνει θέση ξένου. Ο ίδιος ωστόσο δεν ήθελε να φύγει σε τόσο μικρή ηλικία από την χώρα και να αφήσει την οικογένειά του.

Την ίδια σεζόν μετά το Ευρωμπάσκετ Παίδων, έγραψε την δική του… ιστορία, αφού έκανε ντεμπούτο με την Ανδρική ομάδα του Πανιωνίου σε έναν αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου στις 12 Οκτωβρίου, έχοντας 15 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 4 στα 5 τρίποντα!

Την επόμενη σεζόν (2015/16) οι τρεις “μεγάλες” ομάδες της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ) εξέφρασαν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους. Η κάθε πλευρά είχε τα επιχειρήματά της για το πώς θα διαχειριστεί το νέο “διαμάντι ” του Ελληνικού μπάσκετ. Σίγουρα, ο Ολυμπιακός λόγω του περάσματος του πατέρα του από τους «ερυθρόλευκους», είχε τα περισσότερα. Στο τέλος ωστόσο ήταν η ΑΕΚ αυτή που κατάφερε να πείσει την οικογένεια του μικρού για τις προθέσεις της, χάρη και στις προσωπικές ενέργειες του Προέδρου της, Μάκη Αγγελόπουλου.

Το καλοκαίρι του 2015, ο Δημήτρης Μωραΐτης, θα υπογράψει εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας, με τις συνολικές αποδοχές του μέχρι και την ολοκλήρωση του συμβολαίου να φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Πανιώνιος έλαβε 70.000 από την «Ένωση». Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για έναν 15χρονο αθλητή.

Η συνέχεια του Δημήτρη Μωραΐτη στα παρκέ, περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά τους εφήβους της «Ένωσης» με τους όποιους μόνο… απαρατήρητος δεν περνούσε.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=-rHbHAzNlDc

,

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=MXrqOJMHyT4

 

Την πρώτη του σεζόν (2015/16), με τους «μεγάλους» της ΑΕΚ ο νεαρός γκαρντ πήρε μόλις 8 λεπτά συμμετοχής σε δύο αγώνες, χωρίς να προλάβει να δείξει κάτι, αν και πέτυχε τους πρώτους του πόντους.

Την επόμενη σεζόν (2016/17) ήταν στο ίδιο έργο θεατής… όπως και στην περασμένη σεζόν, με ένα παιχνίδι παραπάνω.

Στην τρίτη του σεζόν (2017/18) κάτι άλλαξε. Αγωνίστηκε σε 5 αναμετρήσεις με την φανέλα της «Ένωσης» και σε 36 λεπτά συμμετοχής, πρόλαβε και είχε 4 πόντους, 1 ασίστ, 0.5 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ κατά μέσο όρο!

 

Το καλοκαίρι του 2018, Η ΑΕΚ ανακοινώνει, ότι ο Δημήτρης Μωραΐτης υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου με τη «Βασίλισσα» έως το 2022. Δείγμα, ότι το περιβάλλον της ΑΕΚ πιστεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο μέλλον του νεαρού γκαρντ.

https://twitter.com/aekbcgr/status/1022763596021940226

Tην έμπρακτη την εμπιστοσύνη της ΑΕΚ, ο Μωραΐτης φαίνεται να την εξέλαβε σωστά. Η διαρκής βελτίωση, θα επιφέρει κάποια στιγμή και την δικαίωση. Στην αρχή της σεζόν, διάφορα δημοσιεύματα να αναπαρήγαγαν ότι δεν θα βρίσκεται στο ρόστερ της φετινής χρονιάς και ότι όπως όλα δείχνουν ο παίκτης θα δοθεί δανεικός, ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής. Η πιο πιθανή ομάδα, αυτή του Πανιωνίου, εκεί που ανέδειξε ένα μέρος του ταλέντου του.  Ο Λούκα Μπάνκι, όμως φαινόταν ότι θα πάρει την τελικές του αποφάσεις για το ρόστερ, με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας.

Στις 6 Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι, εκεί όπου ολοκληρώθηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας με δύο φιλικά, ο νεαρός γκαρντ δεν αγωνίστηκε καθόλου.

 

Την συνέχεια… την γνωρίζεται. Στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» στην Κύπρο, αναδεικνύεται MVP, με την «Ένωση»!

 

Για όσους με.. αντέξατε μέχρι πριν τις τελευταίες μου γραμμές, θα ήθελα να προσθέσω κάτι που κατέστησα σαφές στην αρχή. «Ο Μωραΐτης είναι σε φάση να κάνει το ξεπέταγμα. Πρέπει να βρει χώρο ο κύριος Μπάνκι για εκείνον στην ΑΕΚ. Αν δεν υπάρχει χώρος, θα πρέπει να τον δώσουν σε ομάδα. Πρέπει να παίξει». Αυτά δεν τα κατέβασα από το κεφάλι μου. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Ποιος είναι; πρώην μπασκετμπολίστας, με πολυετή παρουσία στην ΑΕΚ, νυν προπονητής με μεγάλη εμπειρία από την Basket League, έχοντας κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδος (2001) και ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος (2002). Με ποια ομάδα;  Μα με την ΑΕΚ, ως βοηθός προπονητή! Συμπληρώνω, ότι αποτέλεσε τεχνικός σε αρκετά κλιμάκια της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ και πλέον είναι προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών.

Κλείνοντας, καλή η θριαμβολογία για τον Δημήτρη Μωραΐτη, όμως μην το παρακάνουμε. Ναι, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ΑΕΚ και το Ελληνικό μπάσκετ. Πρόκειται για είναι ένα παιδί με σπάνιο ταλέντο και αυτό δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς και τα παιχνίδια πολύ λίγα για να μπορούμε να κρίνουμε με απόλυτη σιγουριά. Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι για να εξελιχθεί στον επόμενο σταρ του Ελληνικού μπάσκετ και της «Ένωσης» πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς, τύχης και συγκυριών. Στο χέρι του βέβαια είναι να τα καταφέρει. Αλλά και στο «δικό μας χέρι». Ίσως όχι το δικό μου και σας των αναγνωστών. Αλλά των «αρχόντων» του Ελληνικού μπάσκετ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ