Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν έχει υπογραφή: Θανάσης Αντετοκούνμπο

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν έχει υπογραφή: Θανάσης Αντετοκούνμπο

Το ονόμά του είναι Θανάσης Αντετοκούνμπο και δεν είναι απλώς ο αδερφός του Γιάννη, είναι ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Πασκουάλ και ο πολυτιμότερος παίκτης του πρώτου ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν...

Δεν είναι το πρώτο πρόσωπο που θα σκεφτεί κανείς ψάχνοντας τους διακριθέντες. Συνήθως είναι ο ήρωας από το πουθενά, το κρυφό χαρτί, η λύση από τον πάγκο. Όσο τον κατηγορούν πως κάνει καριέρα κατά… τύχη θα έρχονται παιχνίδια όπως αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου θα φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ο λόγος για τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1992 σε ένα μικρό σπίτι στα Σεπόλια. Η πορτοκαλί μπάλα ήταν το δικό του πέρασμα στον μαγικό κόσμο της… Νάρνια. Όταν την κρατούσε στα χέρια του ξέχναγε έστω προς στιγμήν τα προβλήματα που είχε κληθεί ο ίδιος και η οικογένειά του να αντιμετωπίσουν. Η καριέρα του ξεκίνησε το 2012 στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου, στην Α2 κατηγορία. Είναι περίπου 10 πόντους πιο κοντός από τον αδερφό του και δεν είχε την ίδια εξέλιξη με εκείνον. Είναι μάλιστα τόσο εκτυφλωτικά εντυπωσιακή η καριέρα του Γιάννη που τον καταδίκασε άθελά του να έρχεται δεύτερος.

Ναι, αν μπορούσε να επιλέξει θα διάλεξε την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Όμως το όνειρο δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά. Το 2013 επιλέχτηκε από τη θυγατρική ομάδα των Φιλαδέλφεια 76ers στην NBA Development League. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης ή Giannis κινούσε για το Μιλγουόκι και τους Μπακς. Το δικό του όπλο ήταν η άμυνα. Ένα χρόνο αργότερα επιλέχθηκε στην 51η θέση του NBA Draft από τους Νιου Γιορκ Νικς. Ακολούθησαν οι Westchester Knicks, θυγατρική των Νιου Γιορκ Νικς. Έμεινε στην NBA Development League για δύο ακόμα σεζόν. Το 2015 διακρίθηκε με την επιλογή του στην 2η καλύτερη αμυντική πεντάδα της εν λόγω λίγκας.

Τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νιου Γιορκ Νικς. Το δεκαήμερο μοιραία τελείωσε και επέστρεψε στους Westchester Knicks. Η έφεσή του στην άμυνα ήταν κάτι στο NBA δεν μπορούσε να τον κάνει να ξεχωρίσει. Το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ανδόρα. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο ισπανικό πρωτάθλημα βρήκε τη θέση του στον κόσμο του μπάσκετ και ξεκίνησε να σχεδιάζει τις δικές του διαδρομές στο χάρτη, ρίχνοντας κλεφτές ματιές υπερηφάνειας στα κατορθώματα του Γιάννη.

Το κορμί του, τα αθλητικά του προσόντα, του χάρισαν βραβεία του πιο θεαματικού παίκτη της ACB. Η προοπτική της Ελλάδας τον γοήτευε. Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ τον απέκτησε τον Ιούλιο του 2017 για δύο χρόνια. Στον πρώτο τίτλο της καριέρας του με τους Πράσινους μπορεί να μην ήταν ακρογωνιαίος λίθος, όμως γνωρίζοντας ποια είναι ακριβώς η δουλειά του, την υπηρέτησε στο ακέραιο. Ο 26χρονος φόργουορντ πρώτευσε σε όλες τις ψηφοφορίες για τον «Πιο Θεαματικό Παίκτη της Basket League» για τη σεζόν 2017-18. Είχε μέσο όρο 7,5 πόντους με 65% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, 31% τρίποντα, 3 ριμπάουντ ανά αγώνα, 1 μπλοκ. Ενώ στη Euroleague είχε μέσο όρο 3,6 πόντους με 57,3% στα δίποντα, 12 ασίστ, 10 μπλοκ στην πρώτη του χρονιά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Στο περιθώριο της βράβευσής του στο τέλος του πρωταθλήματος είχε δηλώσει: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι σε ένα πρωτάθλημα με τόσους εντυπωσιακούς παίκτες, που προσέφεραν πλούσιο θέαμα στους φιλάθλους, προπονητές, αθλητές και κόσμος μου έδωσαν αυτό το βραβείο. Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους, όπως ευχαριστώ τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου. Λατρεύω να παίζω μπάσκετ και να προσφέρω όμορφες στιγμές στους φιλάθλους γι’ αυτό και το συγκεκριμένο βραβείο με κάνει χαρούμενο. Υπόσχομαι να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για να δίνω χαρά στον κόσμο και ιδιαίτερα στους φίλους του Παναθηναϊκού, η στήριξη των οποίων ήταν συγκλονιστική την περσινή σεζόν. Τα καλύτερα έρχονται»…

Και ήρθαν. Ήδη φέτος, ο ρόλος τους στους Πράσινους είναι πιο ξεκάθαρος κι εκείνος δείχνει πιο υποψιασμένος. Πιο έτοιμος. Όσα λεπτά επιλέξει να τον ρίξει στη μάχη ο Καταλανός κόουτς, θα παλέψει για κάθε κατοχή, με πείσμα στην άμυνα, απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Ανέκαθεν είχε το κάρφωμα, τα μπλοκ, την ψυχωμένη άμυνα. Το βράδυ της Παρασκευής (09/11) στο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, στο ημίχρονο του αγώνα (μέχρι τότε είχε αγωνιστεί για 5:15 έχοντας 2π. 1/1δίπ., 0/1τρίπ., 1ρ.), ο Πασκουάλ ήξερε ότι η πράσινη αντεπίθεση έπρεπε να ξεκινήσει από την άμυνα. Από μια άμυνα σαν κι εκείνες που ξέρει πως να παίζει ο Θανάσης. Έβαλε τον 26χρονο άσο στον Σπανούλη. Τον δυσκόλεψε, σχεδόν τον εξαφάνισε.

Μπήκε λοιπόν στο παρκέ στο τρίτο δεκάλεπτο και έγινε ο MVP του αγώνα. Ο άνθρωπος που άλλαξε το μομέντουμ και στις δύο πλευρές του παρκέ, στρώνοντας το έδαφος στο οποίο πάτησαν πάνω Λεκαβίτσιους και Καλάθης. Ήταν ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Πασκουάλ και βγήκε έχοντας σε 14:26 αγωνιστικά λεπτά, 12 πόντους (10 στην τρίτη περίοδο) με 5/5 δίποντα,  2/2 ελ. βολές, 1 μπλοκ.  Βγήκε έχοντας πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι δεν είναι απλώς ο αδερφός του Γιάννη που κάνει καριέρα κατά τύχη. Είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ