Το ΑΕΚ Vs Πανιώνιος στο… μικροσκόπιο (vids)

Το ΑΕΚ Vs Πανιώνιος στο… μικροσκόπιο (vids)

Μερικές παρατηρήσεις με αφορμή την νίκη των Κιτρινόμαυρων επί του Πανιώνιου στο ΟΑΚΑ.

Αν θέλαμε να δώσουμε ένα τίτλο στη Σαββατιάτικη επικράτηση της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου, αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «οι επιστροφές». Επιστροφές οι οποίες αντίθετα με όσα υποστηρίζει το ομώνυμο τραγούδι του Πασχάλη Τερζή, δεν συνδυάστηκαν με καταστροφές τουλάχιστον για τους Κιτρινόμαυρους. Η Ένωση λοιπόν επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, μετά το στραπάτσο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Βινς Χάντερ επέστρεψε πανέτοιμος και ανεπηρέαστος από τον πρόσφατο τραυματισμό του. Ο μόνος που από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να επιστρέψει, είναι ο Ράταν – Μέις. Ο Καναδός guard δεν είχε καταφέρει σε κανένα σημείο της σεζόν να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Luca Bianchi, με το διαζύγιο να φαντάζει εδώ και καιρό ως η μοναδική βιώσιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη νίκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς άπαντες στο εσωτερικό του οργανισμού όφειλαν να αντιπαλέψουν τα συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού, που γεννήθηκαν μετά την συντριβή της προηγούμενης εβδομάδας. Συμβαίνουν αυτά στο μπάσκετ – όλοι ανεξαιρέτως δικαιούνται κακές βραδιές. Ας σχολιάσουμε μερικές όμορφες φάσεις από την αναμέτρηση.

  • Η ΑΕΚ εξακολουθεί να αναπτύσσεται καταπληκτικά στο ανοιχτό γήπεδο.

https://streamable.com/ek9ub

Στην Ελλάδα έχουμε κατά κάποιον τρόπο δαιμονοποιήσει τον αιφνιδιασμό, για λόγους που προσωπικά αδυνατώ να αντιληφθώ. Έχουμε ταυτίσει το γρήγορο παιχνίδι με το άναρχο ή το μη σκεπτόμενο μπάσκετ. Προφανώς η μεθοδολογία σκέψης μας είναι εσφαλμένη – το γεγονός πως καμία σχολή μπάσκετ στον κόσμο δεν συμμερίζεται τις απόψεις μας, θα έπρεπε να μας έχει προβληματίσει. Τέλος πάντων.

Το transition απαιτεί την δική του τακτική, όπως ακριβώς οι επιθέσεις μισού γηπέδου. Μην έχετε καμία αμφιβολία περί αυτού. Οι επιδόσεις της Ένωσης στις εν λόγω καταστάσεις, είναι σταθερά εξαιρετικές. Στο πρώτο στιγμιότυπο, προσέξτε ότι οι δύο σουτέρ της ανοίγουν κατευθείαν στις γωνίες του τριπόντου, για να τραβήξουν τους αμυντικούς μακριά από την ρακέτα. Κατά συνέπεια δημιουργούνται οι κατάλληλοι χώροι, ώστε ο Maciulis να τρέξει κάθετα στον κεντρικό διάδρομο και να πετύχει το καλάθι.

Η παραπάνω διάταξη δεν είναι δεδομένη για όλους τους συλλόγους – μην την υποτιμάτε καθόλου. Για παράδειγμα υπάρχει μια χαρακτηριστική φάση, από τον αγώνα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Cska. Οι Πράσινοι παίζουν καλή άμυνα και βγαίνουν με αριθμητικό πλεονέκτημα στην επίθεση (τρεις εναντίον δύο). Ο Παππάς κατεβάζει γρήγορα την μπάλα, όμως αμφότεροι οι Μήτογλου/Παπαπέτρου κόβουν προς το ζωγραφιστό. Οι αμυντικοί φυσικά ακολουθούν την κίνηση τους και ξαφνικά η ρακέτα γεμίζει κορμιά. Ο Παππάς συνειδητοποιεί ότι ουσιαστικά δεν έχει που να πάει, σταματάει την ντρίμπλα και το Τριφύλλι οδηγείται αναγκαστικά σε set παιχνίδι. Η ευκαιρία χάθηκε.

  • Ο Χάντερ αποτελεί το πυρηνικό όπλο της ΑΕΚ.

https://streamable.com/n43zj

Έχουμε αναφερθεί ξανά στα σπουδαία επιτεύγματα του Αμερικανού Center. Κατά πάσα πιθανότητα, θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε ξανά μαζί του στο εγγύς μέλλον. Ο τύπος βρίσκεται σε τρομακτικό φεγγάρι, καθώς το πακέτο δεξιοτήτων του έχει εξελιχθεί σε πραγματικό χρυσάφι στα χέρια του Luca Bianchi. Καταρχάς αντιπροσωπεύει έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος – τα αθλητικά του προσόντα, του επιτρέπουν να αλλάζει συνεχώς στα screen και να ανταποκρίνεται με επιτυχία, απέναντι σε κάθε είδους μαρκάρισμα. Επιπλέον τα δυνατά του screen, το αψεγάδιαστο footwork στο ρολάρισμα και τα φοβερά του τελειώματα κοντά στο καλάθι, τον καθιστούν έναν κυριολεκτικά δυσεπίλυτο γρίφο για οποιαδήποτε άμυνα.

https://streamable.com/6ov3x

Η ικανότητα του στην πάσα αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνη της. Το αδύνατο σημείο κάθε άμυνας ζώνης, είναι η περιοχή στο ύψος των ελεύθερων βολών (πολλοί προπονητές το αποκαλούν σκαλοπάτι). Εδώ ο Χάντερ αναλαμβάνει τον ρόλο του σκαλοπατιού απέναντι στην ζώνη 2-3 του Πανιωνίου και η εκπληκτική σκαστή του πάσα, κόβει τους Κυανέρυθρους στα δύο. Φοβερή φάση.

Για το τέλος, ίσως το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο της αναμέτρησης. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά σχόλια – η laser πάσα του Griffin, φαντάζει ως μια στιγμή καθαρής καλλιτεχνικής έμπνευσης.

https://streamable.com/skp1d

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ