Ανάλυση: Το ντεμπούτο του Κιλπάτρικ με τα «πράσινα» (vids)

Ανάλυση: Το ντεμπούτο του Κιλπάτρικ με τα «πράσινα» (vids)

To10.gr περνάει από το μικροσκόπιο το πρώτο εξαιρετικό δείγμα του Σον Κιλπάτρικ στον Παναθηναϊκό εν αναμονή του πρώτου δύσκολου τεστ στο Κάουνας.

Νομίζω ότι η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με αντίπαλο την Κύμη το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν προσφέρεται ακριβώς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Το Τριφύλλι επικράτησε σχετικά εύκολα, όμως για πολλοστή φορά δεν έθελξε με την απόδοση του. Βέβαια σε τέτοιου είδους παιχνίδια, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το ζήτημα του κινήτρου. Με δεδομένη την χαμηλή δυναμικότητα των γηπεδούχων, η διάθεση και η συγκέντρωση των παικτών συχνά πηγαίνει περίπατο.

Επιπλέον άπαντες στο σύλλογο έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, την διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Μετά την ήττα στην Βαρκελώνη, ακολουθούν δύο συνεχόμενα επικίνδυνα ταξίδια σε Λιθουανία/Ισραήλ – τα περιθώρια δείχνουν να στενεύουν υπερβολικά για τους Πράσινους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κυνηγήσουν ορισμένα σπουδαία διπλά, ώστε να κατορθώσουν να προλάβουν το τρένο των playoffs.

Τα πραγματικά ενδιαφέροντα νέα, αφορούν φυσικά το ντεμπούτο του Kilpatrick. Οι ιδιαίτερες συνθήκες του αγώνα, έδωσαν την ευκαιρία στον Rick Pitino να εντάξει ομαλά στο rotation της ομάδας τον Αμερικανό shooting guard, χωρίς να υπάρχει το άγχος του αποτελέσματος ή αφόρητη ενδεχομένως πίεση από την αντίπαλη άμυνα. Εκείνος από την πλευρά του, φρόντισε να μας παρουσιάσει μερικά από τα στοιχεία για τα οποία άλλωστε αποκτήθηκε.

Η αγωνιστική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη – τα ερωτηματικά σε ανάλογες περιπτώσεις, συνήθως αναφέρονται στην προσαρμογή του μπασκετμπολίστα σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον, καθώς και στην ευχέρεια αποκωδικοποίησης του διαφορετικού τρόπου που παίζεται το άθλημα στην Ευρώπη. Το γεγονός πως κατέφθασε στη χώρα μας στη μέση της σεζόν, αποτελεί πιθανώς μια αρνητική παράμετρο. Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως για να δανειστούμε και μια έκφραση από τον ελληνικό στρατό, η εβδομάδα προσαρμογής του τελειώνει την προσεχή Παρασκευή στο Κάουνας. Τα «μαθήματα» οφείλουν να είναι εντατικά.

Απέναντι στην Κύμη βέβαια τα κατάφερε περίφημα. Η ικανότητα του στην ατομική φάση, σε συνδυασμό με την εγγενή ροπή του να εφορμά προς τα μέσα, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την επιθετική παραγωγή του Παναθηναϊκού. Ο δυνατός του κορμός και η ισορροπία που διατηρεί στο σώμα του, του επιτρέπουν να τελειώνει με συνέπεια φάσεις κόντρα σε πολύ ψηλότερους παίκτες. Μην εκπλαγείτε αν στο τέλος των 24 δευτερολέπτων – αφού έχουν εξαντληθεί οι προηγούμενες επιλογές – η μπάλα φτάνει συστηματικά στα χέρια του Kilpatrick, με σκοπό να επιτεθεί κατά μέτωπο επάνω στον προσωπικό του αντίπαλο. Οι isolation καταστάσεις αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου του.

Όλες οι οργανισμοί του κόσμου καταφεύγουν στη λύση της απομόνωσης, όταν η άμυνα κατορθώσει να μπλοκάρει τις υπόλοιπες δράσεις. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Με άλλα λόγια ο Kilpatrick μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως ασφαλιστική δικλείδα για την επιθετική ανάπτυξη των Πρασίνων. Μένει φυσικά να δούμε πως θα αντιδράσει, στα εμπόδια που σίγουρα θα του δημιουργήσει το προβληματικό spacing της νέα του ομάδας.

Οι 12 από τους 20 πόντους του, παράχθηκαν με την βοήθεια του τριπόντου (4/7). Νομίζω πως το φαινόμενο αντιπροσωπεύει ένα «σημείο των καιρών» – μια μέθοδο δηλαδή, για να καταπολεμήσει την δικαιολογημένη διστακτικότητα της πρώτης συμμετοχής. Το τρίποντο δεν αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού του. Χρησιμοποιεί το περίφημο one motion shot, όμως η μηχανική του απαιτεί ακόμα αρκετή δουλειά – κυρίως ο τρόπος που ευθυγραμμίζει τα χέρια του με την στεφάνη. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι περιφερειακές του επιδόσεις χαρακτηρίζονται ως ασταθείς. Δεν πειράζει – εξάλλου ο Pitino γνωρίζει ακριβώς τις δεξιότητες του, καθώς και πως αυτές μπορούν να μεταφραστούν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επόμενη στάση η Λιθουανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ