Φάκελος Briante Weber

Φάκελος Briante Weber

Τι αναμένεται να προσφέρει ο Αμερικανός guard στους Ερυθρόλευκους.

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν στο Λιμάνι. Οι Ερυθρόλευκοι κινήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα – όπως άλλωστε συνηθίζουν – και εξασφάλισαν την υπογραφή του Briante Weber, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ. Ο David Blatt φιλοδοξεί πως «ανακάλυψε» στο πρόσωπο του Αμερικανού guard, τον αθλητή που θα αποτελέσει την απάντηση στα επαναλαμβανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού, από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Μπορεί εκ πρώτης όψεως το όνομα του να μην μας γεμίζει ακριβώς το μάτι, όμως πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να θυμόμαστε ότι η αγορά του χειμώνα δεν προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή γκάμα επιλογών για τις ομάδες. Ας συζητήσουμε μαζί, τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μεταγραφής.

Αθλητικά προσόντα

Σε γενικές γραμμές αναφερόμαστε σε ένα αρκετά αθλητικό guard, ακόμα και για τα δεδομένα του ΝΒΑ. Το γεγονός πως δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν σχετίζεται επουδενί με τα αθλητικά του προσόντα. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρεί κανείς στο παιχνίδι του, αφορά την τρομακτική του φυσική κατάσταση. Προσέχει πολύ την διατροφή και το σώμα του, πράγμα που του επιτρέπει να καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας στο γήπεδο, χωρίς να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Δεν υπάρχει κατοχή στην οποία ο Weber θα προσπαθήσει να «κρυφτεί», επειδή έχει ξεμείνει από ανάσες. Επιπλέον διαθέτει ικανοποιητικό άλμα, ενώ γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται την εκρηκτικότητα που τον διακρίνει ώστε να προσπερνά τον προσωπικό του αντίπαλο. Σίγουρα δεν αποτελεί τον πιο ψηλό περιφερειακό του κόσμου, παρόλα αυτά τα μακριά του άκρα καλύπτουν και με το παραπάνω το εν λόγω μειονέκτημα. Άλλωστε στο σύγχρονο μπάσκετ δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είσαι, αλλά πόσο ψηλά φτάνεις με τα χέρια σου. Ένα σημείο προβληματισμού είναι κατά την γνώμη μου το πολύ αδύνατο frame του και η απουσία μυϊκών κιλών, η οποία ενδεχομένως θα του δημιουργήσει ζητήματα στο Post.

Άμυνα

Εδώ αρχίζουν τα πραγματικά καλά νέα. Ο Weber ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του Ολυμπιακού και αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο της περιφερειακής άμυνας του συλλόγου. Τα μετόπισθεν αντιπροσωπεύουν το σήμα κατατεθέν του, το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αισθάνεται πιο άνετα. Ο πρωταγωνιστής μας θα εξελιχθεί γρήγορα σε αληθινό εφιάλτη για τους αντίπαλους guards. Ασκεί αφόρητη πίεση στους επιθετικούς, ενώ συνηθίζει να τους ακολουθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του παρκέ, με σκοπό να τους φθείρει και να τους οδηγήσει σε λάθη. Η ταχύτητα των ποδιών του τον βοηθά ώστε να μένει διαρκώς μπροστά τους, όταν εκείνοι θα επιχειρήσουν να τον περάσουν με ντρίμπλα. Σπάνια θα χάσει την θέση του στην άμυνα. Επίσης διαθέτει την σπάνια ικανότητα να αρπάζει την μπάλα μέσα από τα χέρια του επιθετικού, δίχως να υποπίπτει σε φάουλ.

Όλα αυτά δένουν αρμονικά με την ιδιαίτερη κουλτούρα που έχει αναπτύξει, στα λίγα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας. Ο Weber αποτελεί έναν πιστό στρατιώτη της ομάδας. Γνωρίζει πως τα προσόντα του σχετίζονται με την άμυνα και παραμένει προσηλωμένος σε όσα μπορεί να καταφέρει, μακριά από υπερβολές. Με λίγα λόγια, παίζει για να δυσχεραίνει το έργο της αντίπαλης επίθεσης. Οι αμυντικές του κεραίες παραμένουν διαρκώς σηκωμένες:

Σε όλα τα στιγμιότυπα ο Weber αμύνεται μακριά από την μπάλα. Στο πρώτα δύο επιτίθεται στην γραμμή πάσας, με αποτέλεσμα ισάριθμα κλεψίματα. Στο δεύτερο μετακινείται αστραπιαία και καταβροχθίζει τον αντίπαλο στο Post. Οι γρήγορες αντιδράσεις και το εξαιρετικό positioning προκύπτουν από την γενικότερη αντίληψη που έχει για το άθλημα, επιτρέποντας του να ανταποκρίνεται με επιτυχία σε οποιαδήποτε αποστολή.

Επίθεση

Εδώ τα κουκιά είναι πιο μετρημένα. Αντιπροσωπεύει έναν κλασικό pass first guard – προτιμά δηλαδή να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του. Δεν σκοράρει πολύ, κυρίως εξαιτίας του μονοδιάστατου χαρακτήρα του παιχνιδιού του. Αρέσκεται να εφορμά προς τα μέσα με ντρίμπλα, εκμεταλλευόμενος τα εκρηκτικά του πρώτα βήματα. Σε όλη του την καριέρα αποτελούσε έναν ασταθή σουτέρ, με την μηχανική του να απαιτεί ακόμα αρκετή δουλειά. Φέτος βέβαια στην G league εκτελεί με 42% στο τρίποντο (σε 2,2 προσπάθειες ανά αναμέτρηση), όμως το δείγμα παραείναι μικρό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόκληση συνίσταται στην προσαρμογή του στις επιταγές του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν έχει αγωνιστεί ποτέ εκτός Αμερικής και ενδεχομένως να δυσκολευτεί, ειδικά στην αρχή.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός προσθέτει στο ρόστερ του έναν ποιοτικά διαφορετικό παίκτη από τους ήδη υπάρχοντες. Η παρουσία του θα βελτιώσει σχετικά σύντομα, τις επιδόσεις των Ερυθρόλευκων στα μετόπισθεν. Μένει φυσικά να φανεί, αν ο Weber θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο δίδυμο Σπανούλης/Goss, ή αν θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου να τρέξει την επίθεση των Πειραιωτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ