ΑΕΚ – Κύμη: Η άμυνα και το «λιθουανικό κλειδί»

ΑΕΚ – Κύμη: Η άμυνα και το «λιθουανικό κλειδί»

Η εκπληκτική περιφερειακή άμυνα της Ένωσης και ο σπουδαίος Γιόνας Μασιούλις.

Παρά την μεγάλη κούραση και την αδιάκοπη καταπόνηση από τις συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις, η ΑΕΚ επέκτεινε το νικηφόρο σερί της στο ελληνικό πρωτάθλημα επικρατώντας επί της αξιόλογης Κύμης με 96-92 στο ΟΑΚΑ. Εκ πρώτης όψεως, η δυναμικότητα του αντιπάλου μπορεί να μην τρομάζει κανέναν. Παρόλα αυτά – όπως άλλωστε μαρτυρά και το τελικό σκορ – το παιχνίδι έκρυβε μια σειρά από παγίδες για την Ένωση.

Αφενός οι φιλοξενούμενοι καίγονταν για βαθμούς, καθώς προέρχονταν από τρεις διαδοχικές ήττες χωρίς ακόμα να έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία. Αφετέρου – ξέχωρα φυσικά από το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα – στα προβλήματα των Κιτρινόμαυρων έχουν εσχάτως προστεθεί και ένα σωρό τραυματισμοί της τελευταίας στιγμής. Το πιο πρόσφατο θύμα αποτελεί ο εξαιρετικός Σαντ-Ρος, ο οποίος αποχώρησε στο ημίχρονο της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν πολύ άσχημα τον αγώνα, πετυχαίνοντας το πρώτο τους καλάθι 3,5 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη της πρώτης περιόδου. Σε γενικές γραμμές η άμυνα με αλλαγές στα screen που επέλεξε η Κύμη μάλλον τους αιφνιδίασε, με τον coach Bianchi να δίνει γρήγορα εντολή στους παίκτες του να εκμεταλλευτούν τα παραχθέντα miss match, τρoφοδοτώντας το χαμηλό Post. Με αυτόν τον τρόπο ο Ιταλός προπονητής ανάγκασε τους φιλοξενούμενος να κλείσουν προς τα μέσα ώστε να προστατέψουν την ρακέτα τους, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ελεύθερα μακρινά σουτ έπειτα από μια απλή πάσα στην περίμετρο.

Η Ένωση χρησιμοποίησε για πολλοστή φορά την εκπληκτική περιφερειακή της άμυνα, σαν όπλο μαζικής καταστροφής. Άσκησε ασφυκτική πίεση στους αντίπαλους χειριστές σε όλο το μήκος του παρκέ, κατορθώνοντας να τους αποκόψει από την υπόλοιπη ομάδα και να τους οδηγήσει σε σφάλματα και εξεζητημένες επιλογές. Τα 14 παρακαλώ κλεψίματα σε συνδυασμό με τους 26 πόντους που παράχθηκαν από τα λάθη της Κύμης, ανέδειξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τελικό νικητή της αναμέτρησης.

Παρατηρείστε στο παρακάτω βίντεο τα ευεργετικά αποτελέσματα της προαναφερθείσας προσέγγισης, καθώς και τα γεμάτα ικανοποίηση χειροκροτήματα του Luca Bianchi στον πάγκο. Ώρες ώρες η ΑΕΚ δεν επέτρεπε στους φιλοξενούμενους, να πάρουν κυριολεκτικά ανάσα.

Τέλος ας πούμε δύο λόγια για έναν κομματάκι αντιτουριστικό μπασκετμπολίστα, ο οποίος σε αντίθεση με ορισμένους συμπαίκτες του δεν συνηθίζει να συγκεντρώνει τους προβολείς της δημοσιότητας στο πρόσωπο του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η συνεισφορά του δεν είναι εξίσου σημαντική. Απλώς προτιμά να κάνει την δουλειά του, λίγο πιο αθόρυβα. Ο λόγος γίνεται για την σταθερή δύναμη που ακούει στο όνομα Γιόνας Μασιούλις. Ο Λιθουανός αντιπροσωπεύει την φυσικό ηγέτη του οργανισμού, τόσο εκτός όσο και εντός γηπέδου Ταυτόχρονα εξαιτίας της τεράστιας εμπειρίας που τον διακρίνει, αποτελεί ένα εχέγγυο σοβαρότητας για την Ένωση.

Είτε αγωνίζεται απέναντι στην Κύμη είτε στον τελικό του Basketball Champions League, η συμπεριφορά αλλά και η ενέργεια που θα καταναλώσει δεν θα διαφοροποιηθεί ούτε κατ ελάχιστον. Προσέξτε για παράδειγμα πόσο όμορφα κινείται στα επιμέρους κενά της ζώνης, φτάνοντας μέχρι το εύκολο lay up. Ή την τρομερή σκαστή πάσα πίσω από την πλάτη προς τον Χάντερ, δείγμα της αδιαμφισβήτητης μπασκετικής του κλάσης. Η ΑΕΚ πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερή που τον διαθέτει στις τάξεις της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ