Αδριατική Λίγκα: Να κάνει το… άλμα ο Ολυμπιακός;

Αδριατική Λίγκα: Να κάνει το… άλμα ο Ολυμπιακός;

Μία ξεχωριστή προσέγγιση Αδριατική Λίγκα και Ολυμπιακός, από τρεις ανθρώπους με άμεση σχέση με την ABA League. Προοπτική, θετικά, αρνητικά, προβληματισμοί.

Τρεις άνθρωποι από διαφορετικό μετερίζι. Ο ένας παλιός αθλητής που γνωρίζει απόλυτα τι εστί ελληνικό μπάσκετ, ένας δημοσιογράφος που μεταδίδει τα ματς της Α1 και ένας υπεύθυνος Μάρκετινγκ ομάδας. Και οι τρεις με κοινό παρονομαστή, ότι μιλούν για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για την ένταξή του στην Αδριατική Λίγκα.

Το  www.rts.rs συνομίλησε λοιπόν με τον Ζάρκο Πάσπαλι, τον Έντιν Αβντιτς, σχολιαστή του Ελληνικού πρωταθλήματος και της Αδριατικής Λίγκας στα παιχνίδια που μεταδίδει το TV Arena Sport και τον Ζόραν Αβράμοβιτς, διευθυντή Μάρκετινγκ του Ερυθρού Αστέρα. Οι δύο πρώτοι είχαν πολλούς ενδοιασμούς για το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να… εισχωρήσει στην Αδριατική Λίγκα, την ώρα πάντως που ο άνθρωπος του Ερυθρού Αστέρα βλέπει με πολύ θετικό μάτι την κίνηση αυτή.

Αρχικά ο Ζάρκο Πάσπαλι δήλωσε από την πλευρά του αναφορικά με την κόντρα των αινίων και για το ελληνικό πρωτάθλημα ότι:  «ως πρέσβης της Αδριατικής Λίγκας και κάποιος που έχει παίξει μπάσκετ για πολύ καιρό, ειλικρινά δεν έχω τέτοια εμπειρία στη ζωή μου ξανά. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν παράδειγμα για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ για την ποιότητά του και για τα πάντα από το 1991 έως το 1998. Βέβαια τέτοιες καταστάσεις δεν υπήρχαν αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πάντα υπήρχε. Πιο συγκεκριμένα σαν αθλητικές κοινωνίες και οι δύο αυτές ομάδες είναι συνυφασμένες με τις νίκες και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μερικές φορές αναρωτιέμαι εάν είναι πιο σημαντικό να κερδίσει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό ή ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό από το να πάρει… κάποιον τίτλο μία από τις δύο ομάδες».

Για να προσθέσει από την μεριά του ο Αβντιτς πως: «Εννοείται πως ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα με την Ελληνική ομοσπονδία και τους Έλληνες διαιτητές. Eφυγαν από το ματς του κυπέλλου ενοχλημένοι με τον ορισμό των διαιτητών. Γνωρίζαμε όλοι τι θα συνέβαινε και τις κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και ότι έγινε. Tώρα δεν ήθελαν να παίξουν στο ντέρμπι του πρωταθλήματος για του ίδιους λόγους. Δέχτηκαν προειδοποίηση από την ομοσπονδία ότι θα τους διώξει από το πρωτάθλημα όμως επέμεναν στην άποψή τους  αφού έχουν εγγυημένο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα για 10 χρόνια και η διεκδίκηση του ελληνικού πρωταθλήματος δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς» για να προσθέσει επ αυτού ο Πάσπαλι ότι: «το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι μία καλή ομάδα μέσα αυτά τα χρόνια με τεράστια ιστορία, εμπειρία και τρόπαια του αφήνει το περιθώριο  να μην ασχολείται με το ελληνικό πρωτάθλημα.  Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πάντως για πρώτη φορά παντως. Ημουν εκεί όταν ο Παναθηναϊκός έφυγε από το γήπεδο και τιμωρήθηκε. Εννοώ ότι απλά συμβαίνει αλλά είναι ένα μέρος ενός συστήματος που θα πρέπει να το φτιάξουν αυτοί και όχι εμείς. Δεν είναι δικό μας θέμα».

Πιο αναλυτικός στη συγκεκριμένη συζήτηση ήταν ο διευθυντής Μάρκετινγκ του Ερυθρού Αστέρα. Ο Αβράμοβιτς δήλωσε: «Ο Ολυμπιακός είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτος όμως τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν εάν προχωρήσει αυτό. Ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με φανταστική ιστορία και εξαιρετικούς παίκτες που έχουν περάσει κατά το παρελθόν εκεί. Από την άλλη μπορεί να υπάρξει μία αβεβαιότητα αλλά σίγουρα τα γήπεδα θα γεμίσουν περισσότερο και αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Ο ερχομός του στην Αδριατική Λίγκα δεν θα καταστρέψει όλα αυτά γιατί πρόκειται για μία ομάδα από τις κορυφαίες στην Ευρωλίγκα. Όμως θα πρέπει να δούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί μία φορά και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί κάτι τέτοιο θα είναι πολύ κακό για την Αδριατική Λίγκα».

Αρνητικός πάντως εμφανίστηκε ο Πάσπαλι. Η παλιά δόξα του Γιουγκοσλάβικου μπάσκετ τόνισε ότι: «Βασικά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που έχουν λάβει τα μέλη της Αδριατικής Λίγκας που μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτα και ελπίζω να μη σημαίνουν. Αυτή η Λίγκα είναι κάπως καλά σχεδιασμένη αυτή τη στιγμή και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχει μία χαλαρή κατάσταση στη Λίγκα και το πιο δύσκολο είναι να βρούμε επιπλέον χρήματα. Δεν βλέπω όμως κανένα λόγο για τον οποίο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος να γίνει μέλος της Αδριατικής λίγκας. Υπήρχε μία παρόμοια περίπτωση όπως με της Μακάμπι αλλά και άλλες περιπτώσεις αλλά αυτό συνέβη πριν πολλά χρόνια πριν με την πρόφαση η Αδριατική Λίγκα να αποκτήσει δυνατούς τελικούς και το πρωτάθλημα να μπορεί να επιζήσει. Αλλά αυτό τώρα είναι κάπως διαφορετικό».

Το ίδιο… αιρετικός ήταν και ο Αβντιτς ο οποίος πρόσθεσε στο ενδεχόμενο οι αιώνιοι να εισχωρήσουν στην ABA λέγοντας: «Πάντως πιστεύω ότι δεν ότι δεν μπορούν να παίξουν στην Αδριατική Λίγκα επειδή το status πλέον έχει αλλάξει και η δύναμη έχει έρθει στα χέρια των ομάδων και είναι σίγουρο ότι υπάρχει έμφαση στις ομάδες που προέρχονται από την πρώην γιουγκοσλαβική Ένωση. Και ελπίζω οι ηγέτες της Αδριατικής λίγκας να το κρατήσουν αυτό.

Οσο λοιπόν επιφυλακτικοί ήταν οι Πάσπαλι και Αβντιτς, τόσο ανοιχτόμυαλος και θετικός ήταν ο διευθυντής Μάρκετινγκ του Ερυθρού Αστέρα, Ζόραν Αβράμοβιτς, στη λογική να μπει στην ABA League η ομάδα του Πειραιά.

Τι ακριβώς είπε λοιπόν; «Αυτό είναι σίγουρα μια πρόκληση για όλους εκείνους τους συλλόγους που παίζουν στην Αδριατική Λίγκα. Μια πραγματικά σοβαρή πρόκληση επειδή ένα μεγάλο όνομα χτύπησε στην πόρτα, το μεγάλο όνομα ήρθε στο δικό της συμφέρον και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, είτε με τη θετική ή αρνητική ανταπόκριση της Αδριατικής Λίγκας. Έχουμε μερικά «αν» εδώ. Όταν μιλάμε, «αν» και όχι «πότε», τότε έχουμε μια διαφορετική κατεύθυνση στην συζήτηση. Όταν θα ξέρουμε πότε θα αρχίσουν να παίζουν, τότε η συζήτηση θα τρέξει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν οι σύλλογοι συμφωνούν, αν όλα τα πράγματα που είναι σημαντικά για να πάρουν όλα τα περιγράμματα ενός σοβαρού διαγωνισμού μέχρι το τέλος, αν αλλάξει όλη η δομή, τότε θα είναι μια μεγάλη νίκη της Αδριατικής Λίγκας, η οποία θα έχει καταφέρει να βρει την απάντηση. Τώρα δεν είναι εύκολο να δοθούν παραπάνω πληροφορίες, είναι δύσκολο να πούμε σε ποια κατεύθυνση θα πάνε οι σύλλογοι και οι αποφάσεις τους. Αλλά, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν καλές και ωραίες προκλήσεις προς όφελος του Ολυμπιακού, γιατί είναι μια σπουδαία ομάδα με ιστορία που αλλάζει τις συγκυρίες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Τι θα μπορούσε να φέρει οικονομικά στην Λίγκα; Ο Πάσπαλι ήταν και πάλι αρνητικός λέγοντας: «Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω πως θα βοηθούσε τον ανταγωνισμό και πως θα είναι η διοργάνωση. Και τι χρήματα δεν έφερνε η ένωση αυτή. Αρχικά δεν βλέπω πως μπορεί να λειτουργήσει. Από τον μικρό έως και τον μεγάλο πονοκέφαλο, προτιμώ τον μικρότερο» με τον Αβντιτς να προσθέτει: «οσο για τους οπαδούς δεν είμαι σίγουρος  ότι αυτό θα αλλάξει κάτι. Ίσως σε ένα δύο ματς θα υπάρχει κάτι διαφορετικό στον Πειραιά και θα γέμιζαν το γήπεδο. Είναι μια περίεργη έδρα για να παίζει κανείς μπάσκετ. Πιστεύω ότι λείπει αυτό που θα σήμαινε κάτι από πλευράς επισκεψιμότητας για την Αδριατική Λίγκα, όπως είχαμε στην περίπτωση της Μακάμπι, που υπήρχε και ένα καλό γήπεδο αλλά και μια γεμάτη έδρα».

Θέση που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Αβράμοβιτς ο οποίος τόνισε πως: «θα είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον για τις ομάδες που δεν είναι στο top 4 του πρωταθλήματος. Θα είναι διαφορετικό να αγωνίζονται σε μια έδρα που την ξέρουν από το σερβικό πρωτάθλημα γιατί παίζουν εδώ σε έδρες που δεν έχουν κάποια ιστορία. Θα πήγαιναν λοιπόν σε μια μεγάλη πόλη, με τεράστια ιστορία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ