Ανάλυση: Οι λόγοι της ολοκληρωτικής επικράτησης του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ

Ανάλυση: Οι λόγοι της ολοκληρωτικής επικράτησης του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ

Γιατί το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ έμεινε στα «χαρτιά».

Το σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ δεν είχε την εξέλιξη που ίσως θα περιμέναμε, καθώς οι Θεσσαλονικείς – με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στο πρώτο δεκάλεπτο – δεν κατάφεραν να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί σε κανένα σχεδόν σημείο του αγώνα. Το ντέρμπυ παρέμεινε αποκλειστικά στα «χαρτιά» με τους Πράσινους να κεφαλαιοποιούν την υπεροχή τους σε κάθε κυριολεκτικά εκατοστό του παρκέ.

Άλλωστε η δεδομένη διαφορά δυναμικότητας που εντοπίζεται μεταξύ των δύο μονομάχων, ήταν εκ προοιμίου πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Ο Δικέφαλος αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ομάδα για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως όπως όλοι γνωρίζουμε οι δύο αιώνιοι αποτελούν μια ολότελα διαφορετική ιστορία. Το ταλέντο σπανίως επαρκεί – η θέληση, η συγκέντρωση στο πλάνο και κάθε τέτοιου είδους αφηρημένη έννοια, συνήθως δεν διαδραματίζει απολύτως κανένα ρόλο.

Επιπλέον το Τριφύλλι διάγει μια από τις πιο παραγωγικές του περιόδους για τη φετινή σεζόν. Πριν από λίγες ημέρες διέλυσε εντός έδρας την Buducnost, κατορθώνοντας ύστερα από πολλές περιπέτειες να προκριθεί στα πολυπόθητα playoffs της Ευρωλίγκας. Η ψυχολογία εντός του οργανισμού βρίσκεται στα ύψη και άπαντες, ανυπομονούν για τη σειρά με τη πανίσχυρη Ρεάλ. Με άλλα λόγια το timing του παιχνιδιού, έδινε εξαρχής σαφέστατο πλεονέκτημα στους γηπεδούχους.

Φυσικά και οι ίδιοι δεν άφησαν τα πράγματα στη τύχη τους. Ο Rick Pitino μοίρασε ιδανικά το χρόνο συμμετοχής ώστε να αποφύγει την έξτρα καταπόνηση και σε γενικές γραμμές, όλοι οι παίκτες του ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός μας παρουσίασε ξανά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγωνιστική του συμπεριφορά, σε ολόκληρη τη σύντομη θητεία του ΑμερικανοΙταλού coach. Επέμεινε για πολλοστή φορά στην εισαγωγή της μπάλας στο χαμηλό Post, για να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες των ημίψηλων wings που διαθέτει. Δείτε για παράδειγμα ένα πολύ όμορφο spin move του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος κερδίζει κατά κράτος τον προσωπικό του αντίπαλο.

https://streamable.com/yuu5o

Το Τριφύλλι διατήρησε τη συνεχή κίνηση αλλά και τις σωστές αποστάσεις στην επίθεση του, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ να μην μπορούν συχνά να ακολουθήσουν τις εφορμήσεις των πράσινων περιφερειακών προς το καλάθι. Οι δύο παρακάτω φάσεις είναι χαρακτηριστικές.

https://streamable.com/jiswb

Στην πρώτη ο Δικέφαλος δίνει σωστά βοήθεια επάνω στη μπάλα σε απόσταση μιας πάσας, καθώς ο Θανάσης δεν αποτελεί αξιόπιστη απειλή από την περίμετρο. Παρόλα αυτά στέκεται εξαιρετικά άτυχος, καθώς ο τελευταίος ευστοχεί. Σε κάθε όμως περίπτωση, η άμυνα δεν έχει υποπέσει σε κάποιο λάθος.

Στη δεύτερη έχουμε ένα εντυπωσιακό Hammer action για τους γηπεδούχους. Ο Lojeski μετακινείται στη γωνία του τριπόντου, με τον Gist να στήνει ένα Hammer screen στη πλάτη του προσωπικού του αμυντικού.

Τέλος, αξίζει νομίζω να σταθούμε και στην πολύ καλή απόδοση του Γιώργου Παπαγιάννη. Ο Έλληνας Center πραγματοποίησε μια ικανοποιητική εμφάνιση, κυριαρχώντας με το τεράστιο μέγεθος του στις μάχες κάτω από τις δύο μπασκέτες. Ο τρόπος με τον οποίο υποστήριξε ολόκληρη την επίθεση του Παναθηναϊκού μέσα από το επιθετικό rebound, έλυσε σε πολλές περιπτώσεις τα χέρια των συμπαικτών του.

https://streamable.com/58bzk

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ