ΕΟΚ: «Αντισυνταγματική παρέμβαση της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο»

ΕΟΚ: «Αντισυνταγματική παρέμβαση της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο»

Αντισυνταγματική, παρεμβατική και φωτογραφική κατά συγκεκριμένων παραγόντων χαρακτηρίζει η ΕΟΚ την διάταξη του σχεδίου νόμου για την διοικητική υπόσταση των ομοσπονδιών.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει άμεσα στις διοικήσεις των ομοσπονδιών κάνει λόγο η ΕΟΚ με ανακοίνωσή της. Σε αυτή χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική όσο και φωτογραφική η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο νόμου που είναι προς διαβούλευση και που αν ψηφιστεί θα σημαίνει πως δεν θα είναι δυνατή η επανεκλογή του Γιώργου Βασιλακόπουλου στις αρχαιρεσίες του 2020, ενώ επισημαίνει πως είναι κόντρα στο αυτοδιοίκητο.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Με το Σχέδιο Νόμου που τίθεται προς διαβούλευση επιχειρείται η διατήρηση της άμεσης παρέμβασης της πολιτείας στη διοικητική υπόσταση των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με τελικό στόχο τον περιορισμό του κατοχυρωμένου από τους διεθνείς και εθνικούς φορείς αυτοδιοίκητου των αιρετών ανώτατων διοικητικών φορέων του αθλητικού κινήματος.

Η παρέμβαση αυτή επιχειρείται με τη διατήρηση της ρύθμισης που τέθηκε με το ν . 4603 /2019 περί περιορισμού της θητείας μελών του Δ.Σ. που κατέχουν εκτελεστική θέση, με την επιβαρυντική όμως προσθήκη του αναδρομικού χαρακτήρα τους.

Ο περιορισμός που εισάγει ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε μέλη του προεδρείου των Αθλητικών Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικός αλλά και ιδιαίτερα προβληματικός, προσβάλλει δε την διεθνώς αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του ανώτατου διοικητικού φορέα των αθλημάτων, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΑΡΤΑ της Δ.Ο.Ε.

Είναι αντισυνταγματικός επειδή καταργεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε δημόσιες αιρετές διοικητικές θέσεις (άρθρα 5 παρ. 1, 12, 55 παρ. 1 και 78 παρ.2 του Συντάγματος.

Είναι επικίνδυνος και προβληματικός για το άθλημα επειδή καταλήγει στην στέρηση των υπηρεσιών παραγόντων καταξιωμένων για την προσφορά τους, των οποίων η προσφορά των υπηρεσιών τους έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί από την ελεύθερη βούληση του εκλογικού σώματος της Αθλητικής Ομοσπονδίας, την οποία όμως με αυτή την παρεμβατική ρύθμιση η πολιτεία ανεύθυνα αποδοκιμάζει.

Η είσοδος νέων διοικητικών παραγόντων στο χώρο δεν θα επιτευχθεί με την αποδοκιμασία και εν τέλει τον αποκλεισμό των με επιτυχία δοκιμασθέντων παραγόντων, αλλά με την δική τους δοκιμασία μέσω της δημιουργικής πνοής που θα αποκομίσουν από την συνεργασία τους με την διοικητική εμπειρία αλλά και την αναγνώριση και καταξίωσή τους από τον κόσμο του αθλήματος.

Η αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση προσλαμβάνει ένα επί πλέον αρνητικό στοιχείο, το οποίο επιβάλλει την απάλειψή του από το Σχέδιο Νόμου. Το κάθε άλλο παρά σύννομο αυτό στοιχείο είναι ότι η ρύθμιση έχει σαφή φωτογραφικό χαρακτήρα, το οποίο στρέφεται κατά συγκεκριμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και διοικητικών παραγόντων, με προφανή σκοπό την αναγκαστική αποχώρησή τους από το χώρο, που αφιλοκερδώς υπηρέτησαν και επιδοκιμάσθηκαν από τη κοινωνία του αθλήματος και γενικότερα της αθλητικής κοινωνίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ