Ο Καλάθης και οι άλλοι Έλληνες της Μπάρτσα (pics)

Ο Καλάθης και οι άλλοι Έλληνες της Μπάρτσα (pics)

Ο Νικ Καλάθης από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και to10.gr θυμάται τους Έλληνες που έχουν περάσει από τον σύλλογο της Καταλονίας, είτε ως παίκτες, είτε ως προπονητές.

Ο Νικ Καλάθης αποχώρησε από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στη Μπαρτσελόνα, αυξάνοντας τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν περάσει από τους μπλαουγκράνα σε δέκα.

Μερικοί από αυτούς έχουν γράψει το όνομά τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της ισπανικής ομάδας, ενώ άλλοι προσπάθησαν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Με αφορμή τη μεταγραφή του 31χρονου πόιντ γκαρντ, to10.gr θυμάται και καταγράφει τους Έλληνες παίκτες που έχουν περάσει από τον σύλλογο, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας προπονητής.

Ευθύμης Ρεντζιάς (1997-2001)

Πρώτη ελληνική παρουσία στη Βαρκελώνη ήταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς. Το μακρινό 1997 ο 27χρονος τότε σέντερ μετά από μία τετραετία στον ΠΑΟΚ υπογράφει στη Μπαρτσελόνα.

Στη τετραετή παρουσία του στους μπλαουγκράνα κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Δύο πρωταθλήματα (1999, 2001), ένα Κύπελλο Ισπανίας το 2001 και το Κύπελλο Κόρατς δύο χρόνια πριν.

Ενώ, τα νούμερα του για τη θέση του ήταν άκρως ικανοποιητικά. Σε 179 (!) αγώνες είχε μέσο όρο 8.2 πόντους και 3.7 ριμπάουντ. Μετά την αποχώρηση του συνέχισε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και τους Φιλαδέλφια 76ερς.

Νίκος Οικονόμου (2001-2002)

 

Μετά το πέρασμα από τους «αιωνίους» και την Μπολόνια ο Νίκος Οικονόμου δοκίμασε τις δυνάμεις του στη Βαρκελώνη.

Με προπονητή τον αγαπημένο του Αϊτο Ρενέσες και με σπουδαίους συμπαίκτες όπως οι Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Μαρκ Γκασόλ, Σάρας Γιασικεβίτσιους και Αρτούρας Καρνισόβας, παρότι ήταν ένα από τα καλύτερα «4άρια» που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, δεν μπόρεσε τελικά να μακροημερεύσει στην Καταλονία.

Μέτρησε 13 αγώνες και 6.5 πόντους μέσο όρο, χωρίς να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο.

Μιχάλης Κακιούζης (2005-2007)

Ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής ομάδας είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος Έλληνας που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα.

Όντας οπαδός των Καταλανών λόγω του… Ερίκ Καστέλ, όπως έχει εξομολογηθεί, έμεινε στους μπλαουγκράνα για δύο σεζόν, κατακτώντας το ισπανικό Κύπελλο του 2007, ενώ συμπλήρωσε και 89 συμμετοχές.

Μία από τις εμφανίσεις που θα θυμάται για πάντα είναι αυτή απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στα play off της Ευρωλίγκας τη σεζόν 2005-2006. Με απολογισμό 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ήταν ο MVP του παιχνιδιού οδηγώντας την ομάδα του στο ένατο Φάιναλ Φορ της ιστορίας της.

Γιάννης Μπουρούσης (2006)

 

Μπορεί να μην έπαιξε πολύ με τα χρώματα των μπλαουγκράνα, αλλά ο Γιάννης Μπουρούσης έχει στο βιογραφικό του συμμετοχές και με τις δύο μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες. Την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μετά το τέλος της σεζόν 2005-2006, ο Καρδιτσιώτης σέντερ υπογράφει στη καταλανική ομάδα, αποχωρώντας από την ΑΕΚ.

Ο τότε προπονητής του, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δεν μπόρεσε να του δώσει τις ευκαιρίες που περίμενε με αποτέλεσμα να μη καταγράψει πάνω από τρεις συμμετοχές. Επόμενος σταθμός του ήταν ο Ολυμπιακός.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (2013)

Μικρό πέρασμα από την Μπαρτσελόνα είχε και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Ο έμπειρος φόργουορντ/σέντερ, έχοντας στις «πλάτες» του 1,5 σεζόν στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης αποκτήθηκε από την ομάδα της Καταλονίας, για να αντικαταστήσει τον Νέιθαν Τζαβάι.

Το καλοκαίρι του 2013 αποδεσμεύτηκε από την ισπανική ομάδα και συνέχισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό.

Κώστας Παπανικολάου (2013-14)

Στο ίσως πιο περίεργο καλοκαίρι της καριέρας του ο Κώστας Παπανικολάου από τον Ολυμπιακό και το ΝΒΑ κατέληξε στην Μπαρτσελόνα.

Η διοίκηση των Καταλανών, πλήρωσε στους ερυθρόλευκους το buy-out που έφτανε το 1.5 εκατομμύριο ευρώ και έκανε δικό της τον 23χρονο-τότε-πρωταθλητή Ευρώπης.

Ο Τρικαλινός σμολ φόργουορντ δεν έπαιξε παρά μόνο μία σεζόν στη Βαρκελώνη, μεταπηδώντας στη συνέχεια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στο διάστημα αυτό μπόρεσε και πανηγύρισε το πρωτάθλημα Ισπανίας.

Στράτος Περπέρογλου (2015-2017)

Ένα χρόνο μετά τη φυγή του Κώστα Παπανικολάου ακόμα ένας Έλληνας σμολ φόργουορντ έριξε «άγκυρα» στη Βαρκελώνη.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έπαιξε σε 72 αναμετρήσεις με τους Καταλανούς με μέσο όρο 7.2 πόντους και 2.5 ριμπάουντ.

Δυστυχώς, για εκείνον η δεύτερη χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία του συλλόγου. Οι πολλοί τραυματισμοί και γενικά η αστάθεια που παρουσίαζε το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν οι λόγοι που έμειναν χωρίς κάποιον τίτλο τη σεζόν 2016-17. Απολογισμός ένα Supercopa το 2015 για τον 31χρονο τότε μπασκετμπολίστα.

Σάσα Βεζένκοφ (2015-2018)

Μετά από τις φοβερές του σεζόν με τον Άρη, ο Τσάβι Πασκουάλ είδε το ταλέντο του και έκρινε πως πρέπει να γίνει μέλος της Μπαρτσελόνα.

Η προοπτική του και τα σημαντικά του προτερήματα, όπως είναι το μακρινό σουτ έκαναν τους Καταλανούς να τον «βλέπουν» ως το επόμενο «4άρι» της ομάδας.

Ωστόσο, ο Βουλγαροκύπριος φόργουορντ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες και παρά τις 99 συμμετοχές του η συνεισφορά του ήταν απειροελάχιστη. Τώρα πια είναι μέλος του Ολυμπιακού.

Γιώργος Μπαρτζώκας (2016-17)

Μετά την επιτυχημένη πορεία της Λοκομοτίβ Κουμπάν και το Φάιναλ Φορ του 2016, οι Καταλανοί είδαν στο πρόσωπο του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού τον άνθρωπο που θα ηγηθεί της «νέας Μπαρτσελόνα». Ωστόσο, ποτέ δεν είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει αυτό που είχε στο μυαλό του.

Η διοίκηση της ομάδας δεν «ελευθέρωσε» τους παίκτες που ήθελε ο Έλληνας κόουτς, με αποτέλεσμα το ρόστερ να μην διαμορφωθεί με τα δικά του «θέλω». Εκτός αυτού, είχε να αντιμετωπίσει δεκάδες τραυματισμούς με αποτέλεσμα το έργο του να έχει αρνητικό πρόσημο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΕΝΔΟΥΜΗΣ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ