Euroleague – Covid : Μια εξίσωση που δεν βγαίνει

Euroleague – Covid : Μια εξίσωση που δεν βγαίνει

Ο κορωνοϊός έχει «σαρώσει» την Γηραιά Ηπειρο και η Ευρωλίγκα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Στις 10 πρώτες αγωνιστικές έχουν αναβληθεί ήδη 12 αγώνες – Ανω κάτω το καλεντάρι, με τις κενές ημερομηνίες να λιγοστεύουν – Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο της διακοπής της διοργάνωσης.

Η έξαρση του κορωνοϊού και τα κρούσματα που ανακοινώνουν καθημερινά οι ομάδες έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στον αθλητισμό. Από την αρχή του χρόνου ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με ομάδες να αποδεκατίζονται από τον Covid-19, με αποτέλεσμα πολλοί αγώνες να αναβάλλονται. Μια από τις διοργανώσεις που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Euroleague.

Η διοργάνωση για τη σεζόν 2019-2020 διεκόπη και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μπήκε μια παύλα δίπλα. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση μήνα, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε, πώς και εάν θα ολοκληρωθεί. Η μία μετά την άλλη ομάδα ανακοινώνουν καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού, με την διοργανώτρια αρχή να αναβάλλει αναμετρήσεις και στη συνέχεια να ψάχνει νέες ημερομηνίες για να διεξαχθούν τα παιχνίδια. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Ολυμπιακού.

Οι Πειραιώτες μετρούν τις πληγές τους από τον κορωνοϊό, αφού το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσαν ότι και τέταρτο μέλος τους βρέθηκε θετικό στον covid-19. Η έξαρση του κορωνοϊού στο εσωτερικό τους και τα συνεχόμενα κρούσματα ανάγκασαν την Ευρωλίγκα να ανακοινώσει την αναβολή των αγώνων με Μπαρτσελόνα (18/11) και Βιλερμπάν (20/11). Ο Ολυμπιακός είχε δύο ταξίδια να κάνει, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, μετά τη διασπορά του Covid-19 στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Τα δύο ματς των Πειραιωτών που δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω του κορωνοϊού, ανεβάζουν το σύνολο των παιχνιδιών που έχουν αναβληθεί λόγω του φονικού ιού στα 12. Επίσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα προστέθηκαν στη λίστα με τις ομάδες, που η ολοκλήρωση του πρώτου μισού της φετινής σεζόν (10η αγωνιστική), θα τις βρει να έχουν εκκρεμότητες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πάνω από τις μισές ομάδες έχουν δει αγώνα τους να αναβάλλεται. Είτε λόγω κρουσμάτων στο εσωτερικό τους, είτε λόγω κρουσμάτων στις ομάδες που θα αντιμετώπιζαν. Εάν συμπεριληφθούν στη λίστα και οι αγώνες της εβδομάδας που διανύουμε, τότε μόνο οι 6 από τις 18 συνολικά ομάδες της διοργάνωσης δεν θα έχουν υποστεί κάποια αλλαγή στο πρόγραμμά τους.

Ποιες είναι αυτές; Πρόκειται για τις Μπάγερν Μονάχου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενερμπαχτσέ και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Από την άλλη πλευρά οι πιο πολύπαθες ομάδες είναι η Ζενίτ και η Βιλερμπάν οι οποίες θα μετρούν από 4 αναβολές. Μέχρι τώρα μόνο τρεις αγωνιστικές που έγιναν χωρίς να αναβληθεί κανένα παιχνίδι: Η 1η, η 2η και η 7η. Ποιες είναι όμως οι αναβολές που έχουν επηρεάσει το πρόγραμμα της διοργάνωσης;

Η αρχή έγινε στην 3η αγωνιστική με τα παιχνίδια Ζενίτ-Μπασκόνια και Παναθηναϊκός-Βιλερμπάν. Στη δεύτερη περίπτωση λόγω των κρουσμάτων που υπήρχαν στην γαλλική ομάδα. Το παιχνίδι αυτό επαναπρογραμματίστηκε από τους ανθρώπους της Λίγκας για την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Την 4η αγωνιστική αναβλήθηκαν δύο ακόμα αγώνες. Η Ζενίτ δεν έπαιξε με την Βαλένθια, αφού οι παίκτες της ρώσικης ομάδας παρέμειναν σε καραντίνα. Παράλληλα, δεν διεξήχθη ούτε ο αγώνας της Βιλερμπάν με τον Ερυθρό Αστέρα. Βέβαια οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στις 11 Νοεμβρίου με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου να παίρνουν μια πολύ εύκολη εκτός έδρας νίκη με 89-68.

Η 5η αγωνιστική ήταν η πιο «κουτσουρεμένη», καθώς υπήρξαν τρεις αγώνες που δεν έγιναν. Εκτός από τις Ζενίτ και την Βιλερμπάν, που δεν αγωνίστηκαν κόντρα σε Αρμάνι Μιλάνο και Αναντολού Εφές αντίστοιχα, αναβλήθηκε επίσης το παιχνίδι της Άλμπα Βερολίνου κόντρα στην Μπασκόνια, καθώς βρέθηκαν πολλά κρούσματα του covid-19 στους Γερμανούς. Το ματς της Ζενίτ με τους Ιταλούς ορίστηκε για τις 11 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε ξανά. Αυτή τη φορά η συνάντηση των δύο ομάδων άλλαξε ημερομηνία λόγω κρουσμάτων στον σύλλογο του Μιλάνου.

Την 6η αγωνιστική η Βιλερμπάν επέστρεψε στη δράση, αλλά δύο επιπλέον αγώνες αναβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού. Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης παρέμενε αγωνιστικά αδρανής και δεν υποδέχθηκε ούτε τον Παναθηναϊκό. Ο αγώνας αυτός ορίστηκε για τις 17 Φεβρουαρίου του 2021. Επίσης η Άλμπα συνέχισε να μετρά κρούσματα και δεν ταξίδεψε στο Μιλάνο για το ματς με την Αρμάνι.

Η 7η αγωνιστική διεξήχθη ομαλά, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με την 8η αγωνιστική. Η Αρμάνι Μιλάνο ανακοίνωσε νέα κρούσματα και δεν ταξίδεψε στη Ρωσία για την αναμέτρηση με τη Χίμκι.

Η φετινή Ευρωλίγκα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό, αφού στις πρώτες 10 αγωνιστικές έχουν αναβληθεί 12 παιχνίδια, τα οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να χωρέσει στο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο Οι κενές ημερομηνίες λιγοστεύουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μπέρδεμα στο πρόγραμμα και η ολοκλήρωση του θεσμού να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Η παρούσα κατάσταση δεν θα τελειώσει γρήγορα, ούτε ανώδυνα. Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες αναβολές αγώνων. Αν αυξηθούν επικίνδυνα, ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και διακοπή της διοργάνωσης, όπως είχε γίνει την περσινή σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ