Euroleague – Ο Ολυμπιακός έχει το… πάνω χέρι στη «μάχη» της οχτάδας

Euroleague – Ο Ολυμπιακός έχει το… πάνω χέρι στη «μάχη» της οχτάδας

Η χρονιά στην EuroLeague βρίσκεται σε φουλ ρυθμό και to10.gr παρουσιάζει τα πρώτα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τη «μάχη» για την είσοδο στην οχτάδα, με τον Ολυμπιακό να είναι άμεσα ενδιαφερόμενος.

Η Euroleague γίνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο ανταγωνιστική, με τις διαφορές ανάμεσα στις ομάδες να μικραίνουν και τις συγκινήσεις στα παιχνίδια να αυξάνονται. Η φετινή σεζόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τους 18 συλλόγους που συμμετέχουν στη διοργάνωση να προσφέρουν σκορ και θέαμα κάθε βδομάδα.

Δώδεκα αγωνιστικές από τις 34 αγωνιστικές έχουν συμπληρωθεί και ήδη έχουν διαμορφωθεί τα πρώτα δεδομένα γύρω από το που θα κινηθεί η κάθε ομάδα στην κατάταξη. Η πορεία για τους ελληνικούς εκπροσώπους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην 3η θέση με ρεκόρ 8-4 και τον Παναθηναϊκό στην 17η με 3-10, μετά και τη σημερινή ήττα του στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ.

Η βαθμολογία της Euroleague

Μαζί με τους ερυθρόλευκους και τους πράσινους «βράζουν» και άλλες ομάδες στο ίδιο καζάνι, με μερικές να ψάχνουν τη σταθερότητα στις υψηλές θέσεις και άλλες την άμεση βελτίωση στην εικόνα και την βαθμολογική τους θέση.

To10.gr παρουσιάζει τα δεδομένα στην κατάταξη και ξεχωρίζει τις ομάδες που θα βρίσκονται σίγουρα στην οχτάδα, αυτές που θα «παλέψουν» για να μπουν και εκείνες που ίσως θα πρέπει να σκέφτονται ήδη την επόμενη σεζόν.

Οι σίγουρες

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας μόνο ως εκ θαύματος θα μείνουν εκτός playoffs. Μιλάμε άλλωστε για τρεις ομάδες που βρέθηκαν πέρσι στο Final Four της Κολωνίας και τη «Βασίλισσα», η οποία ενισχύθηκε αρκετά το καλοκαίρι, ενώ αναμένει τις επιστροφές των Ράντολφ και Τόμκινς που θα τη δυναμώσουν και άλλο.

Μαζί με τους «Μπλαουγκράνα» βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ η Αρμάνι ακολουθεί με 8-4 αν και βρίσκεται σε κακό φεγγάρι καθώς μετρά τρεις σερί ήττες. Η «ομάδα του στρατού» από την άλλη δεν ξέρει τι σημαίνει… αποκλεισμός από τα playoffs και δύσκολα θα το μάθει φέτος, με τον Δημήτρη Ιτούδη να διαχειρίζεται για άλλη μια χρονιά ένα εξαιρετικό ρόστερ.

Όσες έχουν… χαιρετίσει

Στο ακριβώς αντίθετο μονοπάτι βαδίζουν οι Ζαλγκίρις Κάουνας, Παναθηναϊκός, Ερυθρός Αστέρας, Άλμπα Βερολίνου και Μπασκόνια. Ομάδες που χαρακτηρίζονται από αστάθεια στην απόδοσή τους, η οποία αποτυπώνεται και στο ρεκόρ τους.

Παράλληλα δεν διαθέτουν και το κατάλληλο βάθος στο ρόστερ τους για να «κυνηγήσουν» με αξιώσεις την πρώτη οχτάδα, καθώς κάποια στιγμή θα μείνουν από… καύσιμα στην πορεία, αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη.

Εννιά ομάδες για τέσσερις θέσεις

Μένουν λοιπόν εννιά ομάδες που στο ξεκίνημα της σεζόν έχουν δείξει θετικά και αρνητικά στοιχεία, αλλά η γενικότερη εικόνα τους τους θέτει υποψήφιους για την πρώτη οχτάδα.

Φυσικά δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες και πιθανότητες, με τις δύο γαλλικές (Βιλερμπάν, Μονακό), την Μπάγερν Μονάχου και τη Φενέρμπαχτσε να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από τις υπόλοιπες. Βιλερμπάν και Μονακό στηρίζονται στο νεανικό ενθουσιασμό, ο οποίος ενδέχεται να τους «προδώσει» στα κρίσιμα, οι Βαυαροί δύσκολα θα επαναλάβουν την ίδια σεζόν με την περσινή, ενώ η Φενέρ έχει ξεκινήσει άσχημα (4-9), με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικό ρόστερ, αλλά δεν το έχει εκμεταλλευθεί ακόμα.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ούνικς Καζάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αναντολού Εφές και Ολυμπιακός φαντάζουν ως οι πιο δυνατοί υποψήφιοι, με το ρεκόρ της πρωταθλήτριας Ευρώπης (6-6) να αναμένεται να βελτιωθεί με Μίσιτς και Λάρκιν να βρίσκουν ρυθμό στην περιφέρεια, ενώ η Ούνικς επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια με υψηλές βλέψεις και γεμάτο ρόστερ.

Η Ζενίτ έφτασε πέρσι μία νίκη μακριά από το Final Four και φέτος εμφανίζεται πιο συμπαγής παρά το γεγονός πως ο καλύτερος της παίκτης έχει αποχωρήσει (Πάνγκος) και ο αντικαταστάτης του είναι τραυματίας από το ξεκίνημα της σεζόν (Ναπίερ). Η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει ένα άκρως ποιοτικό ρόστερ, ενώ η δυνατή της άμυνα και η «καυτή» της έδρα, είναι δύο στοιχεία που θα την οδηγήσουν ψηλά.

Ο ρόλος του Ολυμπιακού και η σημασία του διπλού στο Καζάν

Η ένατη ομάδα του γκρουπ είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος τη φετινή χρονιά έχει επιστρέψει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, έχοντας για μεγάλο «όπλο» το ΣΕΦ, όπου μετρά το απόλυτο με 7/7, ενώ το πρώτο διπλό στο Μιλάνο επί της Αρμάνι, θα του δώσει τη ψυχολογία για να διεκδικήσει και άλλα στην πορεία.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρουσιάζει μια ομάδα με ρόλους, η οποία βγάζει ενέργεια, πάθος, δύναμη και με σκληρή άμυνα βρίσκεται στο 8-4 και την 3η θέση. Η επόμενη αναμέτρηση θα βρει τους ερυθρόλευκους στο Καζάν και μία νίκη θα αποτελέσει εφαλτήριο για να παραμείνουν στα ψηλά και να αφήσουν πίσω τους τους άμεσους διεκδικητές της οχτάδας, πατώντας οι ίδιοι ακόμα πιο γερά μέσα σε αυτή.

Ένα διπλό που αν έρθει θα τον ανεβάσει στο 9-4, με το πρόγραμμα που ακολουθεί να τον ευνοεί, καθώς πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (23/12), θα παίξει με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και θα υποδεχθεί στο απόρθητο ΣΕΦ τις Μπάγερν Μονάχου και Βιλερμπάν, έχοντας την ευκαιρία να πατήσει γερά στην πρώτη οχτάδα της βαθμολογίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ