Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι «καυτές» εξελίξεις στην Euroleague

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι «καυτές» εξελίξεις στην Euroleague

Άνω κάτω η Euroleague με παίκτες να αποχωρούν από τις ρωσικές ομάδες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα νέα δεδομένα στη διοργάνωση και οι τελευταίες εξελίξεις.

Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί σοκαρισμένος τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ούτε ο αθλητισμός μένει ανεπηρέαστος. Το μπάσκετ και ειδικότερα η Euroleague έχουν επηρεαστεί άρδην από τα τραγικά γεγονότα, με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης να δείχνει πάντως αντανακλαστικά στο σύνολό της.

Τι αλλάζει στην Euroleague

Στο επίκεντρο όπως είναι λογικό έχουν βρεθεί οι τρεις ρωσικές ομάδες που συμμετέχουν στη Euroleague, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ και Ούνικς Καζάν, οι οποίες όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (25/2) μετά την τηλεδιάσκεψη των 18 συλλόγων, θα παίζουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους εκτός Ρωσίας μέχρι νεοτέρας.

Θυμίζουμε πως μόλις έδωσε το έναυσμα για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ο Πούτιν, τόσο η Μπάγερν όσο και η Μπαρτσελόνα αρνήθηκαν να αγωνιστούν κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Μπάγερν αντίστοιχα ενώ η Ένωση παικτών της Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε πως η ασφάλεια των ομάδων και κατ’ επέκταση των αθλητών θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Το αυτονόητο δηλαδή.

Σύμφωνα με την απόφαση της Παρασκευής λοιπόν, ο Παναθηναϊκός που αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Ζενίτ (11/3) και την Ούνιξ (24/3) μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, θα παίξει αυτά τα ματς σε ουδέτερο έδαφος χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία. Ο Ολυμπιακός από την άλλη, δεν επηρεάζεται από τα παραπάνω καθώς έχει παίξει ήδη και με τις τρεις ρωσικές ομάδες εκτός έδρας.

Πολλές είναι όμως και οι αντιδράσεις από τους ίδιους τους παίκτες των τριών ομάδων. Η πρώτη «βόμβα» ήδη είναι έτοιμη να σκάσει αφού – αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα – ο Τορνίκε Σενγκέλια εμφανίζεται έτοιμος να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και να συνεχίσει την καριέρα του εκτός Ρωσίας, κάτι για το οποίο η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο. Πλην του Γεωργιανού σέντερ, ο Σαμπάζ Νέιπιερ που αγωνίζεται στη Ζενίτ εγκατέλειψε τη χώρα και δεν θα αγωνιστεί ξανά με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης όπως όλα δείχνουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρωσία υπάρχουν πολλοί ακόμη παίκτες που είναι έτοιμοι να φύγουν για άλλες πολιτείες.

VTB League και FIBA

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε και στη VTB League η οποία μετράει ήδη δύο απώλειες λόγω των γεγονότων. Μετά την εσθονική, Κάλεφ Κράμο, που έκανε την αρχή, και η Ζιέλονα Γκόρα αποχώρησε από το πρωτάθλημα εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο και οι δύο ομάδες την αποστροφή τους προς της Ρωσία. Τέλος, με επίσημη επιστολή της η ουκρανική ομοσπονδία ζήτησε από τη FIBA να μην επιτρέψει σε καμία ρωσική ομάδα είτε σύλλογο είτε στην εθνική, να λάβει μέρος στις διοργανώσεις της.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το πλήγμα για το ρωσικό μπάσκετ, αλλά και τον αθλητισμό της χώρας γενικότερα θα είναι τεράστιο μετά την απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όταν καθημερινά χάνουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι, αυτό μάλλον είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ