Μονακό εμπιστευτικό: Ο Τζέιμς, η καλύτερη επίθεση και τα «τρωτά» της σημεία (vids)

Μονακό εμπιστευτικό: Ο Τζέιμς, η καλύτερη επίθεση και τα «τρωτά» της σημεία (vids)

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη «μάχη» των playoff κόντρα στη Μονακό και to10.gr παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την αντίπαλο των ερυθρόλευκων.

Η μεγάλη ώρα έφτασε για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν στη «μάχη» των playoff της Euroleague με αντίπαλο την πολύ επικίνδυνη Μονακό, με σκοπό τις τρεις νίκες που θα τους στείλουν στο Final Four του Βελιγραδίου.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει το πλεονέκτημα έδρας μετά τη σπουδαία πορεία που έκανε στην κανονική διάρκεια και θέλει στο κατάμεστο ΣΕΦ, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (20/4, 21:00) να «καθαρίσει» και να επιστρέψει στο Final Four μετά από πέντε χρόνια.

Τυπικά, ο Ολυμπιακός θεωρείται το φαβορί της σειράς, μιας και φαίνεται να έχει μεγαλύτερο βάθος, περισσότερη εμπειρία και ποιότητα, αλλά και τη δύναμη της έδρας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πρόκριση.

Ωστόσο, η Μονακό μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι, κάτι που έδειξε και στην κανονική διάρκεια, παίζοντας πολύ όμορφο μπάσκετ στην πρώτη της χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αναμφίβολα, θα δούμε σπουδαία παιχνίδια ανάμεσα στις δυο ομάδες που θα κριθούν στις λεπτομέρειες, ενώ το γεγονός ότι η Μονακό είναι κάπως… αλλοπρόσαλλη σαν ομάδα, ίσως να μην ταιριάζει και απόλυτα στον Ολυμπιακό.

To10.gr παρουσιάζει τα δυνατά σημεία της γαλλικής ομάδας, τον τρόπο παιχνιδιού που αγωνίζεται, αλλά όλα όσα πρέπει να ξέρετε λίγες ώρες πριν την πρώτη «μάχη» στο ΣΕΦ.

Ο Τζέιμς και το «run and gun»

Ο πρώτος και πιο σημαντικός κίνδυνος για τον Ολυμπιακό ακούει στο όνομα Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπος με τους Πειραιώτες και έχει κάνει θραύση, ενώ γενικότερα πραγματοποιεί μια σπουδαία σεζόν.

Όμως, παρότι ο Τζέιμς είναι ο φύσει και θέσει ηγέτης της αντιπάλου του Ολυμπιακού, ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει καταφέρει η ομάδα του να μην εξαρτάται επ’ουδενί από τον Αμερικανό. Και αυτό φάνηκε στο φινάλε της σεζόν, όπου η Μονακό έκανε ένα μεγάλο ντεμαράζ και συνεχόμενες νίκες, προκειμένου να βρεθεί στην οκτάδα.

Ακόμα δηλαδή και αν ο Μπαρτζώκας βρει τη λύση στο μαρκάρισμα του εκρηκτικού γκαρντ της Μονακό (πχ με τον Γουόκαπ), δεν θα είναι αρκετό για τη νίκη την Τετάρτη αλλά και μακροχρόνια για την πρόκριση. Η Μονακό διαθέτει πολλούς και καλούς παίκτες στο ρόστερ της που μπορούν να κάνουν ζημιά. Παίκτες όπως οι Ντουέιν Μπέικον, Ντονάτας Μοντεγιούνας, Πάρις Λι, Ντόνα Χολ, Ντανίλο Αντζουσιτς, Αλφα Ντιαλό και Γουίλ Τόμας, που απέδειξαν και στο δεύτερο ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες στη regular season, ότι μπορούν να σε «σκοτώσουν» στην καλή τους μέρα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Μονακό διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση με 84 πόντους μέσο όρο, ενώ είναι και η καλύτερη σε πόντους μετά από αιφνιδιασμό. Κάτι που θα επιχειρήσει πολύ και κόντρα στον Ολυμπιακό με τους αλτικούς και με τρομερά αθλητικά προσόντα παίκτες που διαθέτει.

«Τρομάζει» επιθετικά, ευάλωτη αμυντικά

Πέρα από την ταχύτητα που θα θέλει να επιβάλλει στον ρυθμό της θα πάει φυσιολογικά πολύ και στο ένας με έναν ελέω και του Τζέιμς, ενώ θα προσπαθήσει να πιέσει πολύ στην άμυνα και τα αντίπαλα γκαρντ, με τους Χολ και Λι.

Η Μονακό αρέσκεται σε γρήγορο τέμπο και εκεί θα θελήσει να πάει τα ματς, την ώρα που ο Ολυμπιακός θα θέλει διαφορετικό ρυθμό, ώστε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες στο αμυντικό της κομμάτι, που είναι αρκετές. Οι 80,6 πόντοι που δέχεται κατά μέσο όρο είναι πάρα πολλοί και ειδικά για τέτοια ματς και ο Ολυμπιακός χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να «χτυπήσει εκεί.

Καλώς ή κακώς αν λειτουργήσει η ομάδα του Μπαρτζώκα στην άμυνα και δεν αφήσει τη Μονακό να «τρέξει» στο ανοιχτό γήπεδο θα έχει στα χέρια του την πρόκριση. Πολύ απλά γιατι στο επιθετικό κομμάτι θα βρει εύκολους πόντους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρόλος-κλειδί για την πρόκριση θα είναι αυτός του Γουόκαπ και υπό προϋποθέσεις του Παπανικολάου, που θα πάνε αρκετά στο μαρκάρισμα του Τζέιμς. Συνολικά όμως η περιφερειακή άμυνα είναι ακόμη πιο σημαντική και από το μαρκάρισμα του Αμερικανού. Και αυτό γιατί η Μονακό είναι εξαιρετική σε επίπεδο ποσοστών ευστοχίας, ξεχωρίζει το πολύ καλό της τρίποντο με 37,2% που είναι το τρίτο καλύτερο ως τώρα, ενώ είναι 5η σε επιθετικά ριμπάουντ με 10,7 και 4η στα κλεψίματα με 7,1.

Τα πάντα εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό

Η Μονακό είναι εξαιρετική μεν αλλά ιδιαίτερη δε και ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι γιατί είναι μια ομάδα οργανωμένη. Αν κάνει το παιχνίδι του μοιάζει αδύνατο να χάσει την πρόκριση, αλλά αν «μπλέξει» και ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό των Γάλλων θα μπει σε μπελάδες.

Τα πάντα είναι στο χέρι του, ειδικά αν στην επίθεση έχει πολύ καλό ρυθμό στην επίθεση με πολλές πάσες, εκτέλεση από μέσα προς τα έξω (αδύναμη πλευρά), αλλά και σκριν μακριά από την μπάλα. Εκτός από ευστοχία από μέση και μακρινή απόσταση, όσο περισσότερο παιχνίδι στο χαμηλό ποστ πάρουν οι «ερυθρόλευκοι» τόσο καλύτερο θα είναι.

Παράλληλα, στην άμυνα η πίεση στην άμυνα είναι κομβική, ειδικά στα αντίπαλα γκαρντ, ενώ θα πρέπει οι Φαλ, Μάρτιν και Ζαν Σαρλ (ή όποιος άλλος χρειαστεί να παίξει σαν «5») να προστατέψουν τη ρακέτα, να «ασφαλίσουν» τα ριμπάουντ και να ελέγξουν τον ρυθμό.

Μπορεί η λέξη «ρυθμός» να φαίνεται να είναι η σημαντικότερη, αλλά ουσιαστικά το tranzition είναι που θα κάνει τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πολύ την μετάβασή του από την επίθεση στην άμυνα, διότι η Μονακό θα προσπαθήσει να τρέξει ακόμη και σε φάσεις που δεν το περιμένουν οι ερυθρόλευκοι.

Και κλείνοντας, μπορεί σαν μια πρώτη βάση τα παραπάνω να δίνουν ένα πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό, όμως αν στο σύνολο της σειράς δεν πιάσουν σταθερή και υψηλή απόδοση και τα «ατού» των ερυθρόλευκων (Σλούκας, Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ), τότε η πρόκριση θα είναι «βουνό». Μπορεί οι Πειραιώτες να έχουν λύσεις και βάθος, αλλά και ένα δεύτερο ροτέισον (ΜακΚίσικ, Μάρτιν, Λαρεντζάκης, Πρίντεζης, Ζαν Σαρλ) που μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά η βασική πεντάδα (Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ) και ο Σλούκας θα επωμιστούν το βάρος σε επίθεση και άμυνα.

Τα δυο ματς της κανονικής διάρκειας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μονακό

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ