Πώς θα σταματήσει τον Μάικ Τζέιμς ο Ολυμπιακός… (vids)

Πώς θα σταματήσει τον Μάικ Τζέιμς ο Ολυμπιακός… (vids)

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο «κινητήριος μοχλός» της Μονακό και η άμυνα του Ολυμπιακού θα είναι αναπόφευκτα προσαρμοσμένη πάνω στον Αμερικανό γκαρντ.

Η Μεγάλη Βδομάδα του Ολυμπιακού ξεκινάει απόψε (21:00) στο ΣΕΦ με αντίπαλο τη Μονακό και… τελικό προορισμό τις τρεις νίκες και την πρόκριση στο Final Four του Βελιγραδίου.

Οι ερυθρόλευκοι σε ένα ΣΕΦ που θα «βράζει» αντιμετωπίζουν την παρέα του Μάικ Τζέιμς στο πρώτο παιχνίδι για τα playoff της Euroleague και θέλουν μόνο νίκη για να μην «χαλάσουν» ότι έχτισαν με κόπο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Μονακό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ομάδες της οκτάδας, βρίσκεται δίκαια εδώ που βρίσκεται και παράλληλα, διαθέτει ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ, με ξεκάθαρους ρόλους και έναν ξεκάθαρο ηγέτη. Ο λόγος για τον Αμερικανό γκαρντ, που έχει περάσει από τον Παναθηναϊκό και που η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς, ζει και «πεθαίνει» με τις αποφάσεις του στο παρκέ.

Ο Τζέιμς είναι ο φύσει και θέσει ηγέτης, παρότι η Μονακό έχει αποδείξει ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το παιχνίδι του. Ωστόσο, ο 32χρονος γκαρντ έχει περισσότερη ώρα από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του την μπάλα στα χέρια του, ενώ παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες από όλους τη φετινή σεζόν.

Βέβαια, τα νούμερα του είναι πολύ καλά, αφού μετράει 16,2 πόντους, 5,8 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και 17,6 στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ το τελευταίο δίμηνο είναι κομβικός προκειμένου η Μονακό να κάνει… ντεμαράζ και να κλείσει θέση στα playoff. Ακόμα ο Τζέιμς σουτάρει με 50% σε δίποντα, 32,8% σε τρίποντα και 82,1% στις βολές.

Με λίγα λόγια ο Αμερικανός είναι ο «κινητήριος μοχλός» της Μονακό και τα πάντα περνούν από τα χέρια του και ο Ολυμπιακός καλείται να βρει λύση και να σταματήσει τον Τζέιμς που αν ζεσταθεί μπορεί να σε «σκοτώσει». Το πιο σωστό ωστόσο είναι να τον περιορίσει, αφού πολύ δύσκολα θα καταφέρει να τον βγάλει off από το ματς.

Ο Γουόκαπ, ο Παπανικολάου και τα «τρικ» του Μπαρτζώκα

Ο Μπαρτζώκας έχει εκπονήσει ήδη το πλάνο και έχει δουλέψει πάνω στο μαρκάρισμα του Τζέιμς. Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση είναι ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος θα είναι πάνω στον Αμερικανό και θα τον ακολουθεί ακόμα και στα… αποδυτήρια. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού θα πιέζει από την επαναφορά τον Τζέιμς, με σκοπό να τον κουράσει, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσει στην επίθεση να τον φθείρει με κερδισμένα φάουλ στο λόου ποστ.

Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουν πως μόνο αυτή η λύση δεν είναι αρκετή στο πρόβλημα Τζέιμς. Εφόσον ο Γουόκαπ βγει εκτός παρκέ είτε λόγω ξεκούρασης είτε λόγω φάουλ, είτε για οποιονδήποτε λόγο, ο Παπανικολάου είναι ο πιθανότερος να πέσει πάνω του, ενώ και οι Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ (λιγότερο) θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή.

Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις και σκέψεις άμυνας του Μπαρτζώκα στον Τζέιμς. Από εκεί και πέρα όμως είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αλλαγές στα σκριν, προκειμένου να μην βρει ούτε ένα δευτερόλεπτο ο Αμερικανός ελεύθερος, ενώ θα υπάρξουν και διάφορα τρικ.

Γενικότερα, ο Έλληνας τεχνικός θέλει να κουράσει το μυαλό του Τζέιμς, όπως συνέβη στο πρώτο ματς των δυο ομάδων στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα με 86-65. Τότε ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού είχε πετύχει μόλις 7 πόντους με 2/11 σουτ και 5 λάθη.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ψηλοί του Ολυμπιακού στον ταχύτατο Τζέιμς, αφού πολλές φορές θα βρεθεί απέναντι του ο Φαλ, ή ο Μάρτιν, ή ο Ζαν Σαρλ και ακόμα και ο Βεζένκοφ που όμως μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι σε κοντούς και το έχουν αποδείξει.

Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί ο Γουόκαπ κατά κύριο λόγο να είναι στο μαρκάρισμα του Τζέιμς, όμως λόγω των αλλαγών και των αρκετών νταμπλ τιμ που θα υπαρχουν πάνω του, καταλαβαίνει πως τακτικά είναι ομαδική δουλειά να βγει νοκ-άουτ από το ματς ο Τζέιμς.

Κάτι που αν το καταφέρει ο Ολυμπιακός τότε θα έχει πετύχει κατά μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων και την πρώτη του νίκη στη σειρά. Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο Ολυμπιακός μπορεί να θέλει να σταματήσει τον Τζέιμς, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να τον περιορίσει και να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα βοηθήσει και ο κόσμος.

Για παράδειγμα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο εντός έδρας ματς της regular season στο ΣΕΦ ήταν… άφαντος και στο εκτός έδρας είχε 25 πόντους με 7/10 σουτ και 4 ασίστ, με τη Μονακό να κερδίζει άνετα με 92-72.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ