Ο Ντόρσεϊ, ο Παπαγιάννης και η πόρτα του ΝΒΑ – Αυτοί είναι οι 10 της Ευρωλίγκα που (τους) κοιτάζουν… απέναντι

Ο Ντόρσεϊ, ο Παπαγιάννης και η πόρτα του ΝΒΑ – Αυτοί είναι οι 10 της Ευρωλίγκα που (τους) κοιτάζουν… απέναντι

Το NBA έχει πάντα «μάτια» στη Euroleague και η πόρτα είναι ανοιχτή για παίκτες όπως οι Μίτσιτς και Τζέιμς, αλλά και υπό προϋποθέσεις οι Ντόρσεϊ και Παπαγιάννης

Το επίπεδο της Euroleague τα τελευταία χρόνια έχει «εκτοξευτεί» και είναι πολλοί οι παίκτες που κάνουν το μεγάλο «άλμα» και περνούν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το ΝΒΑ.

Σχεδόν κάθε χρόνο παίκτες που αγωνιζόντουσαν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πήγαιναν στον «μαγικό κόσμο». Η συνεργασία των δυο λιγκών γιγαντώνεται, ενώ από το ΝΒΑ υπάρχουν «μάτια» παντού στη Euroleague.

Τη φετινή σεζόν για παράδειγμα αγωνίστηκαν αρκετά ονόματα που «παίζουν» εδώ και μήνες για τις ΗΠΑ. Παίκτες που κοιτάζουν στενά ομάδες του ΝΒΑ, όπως ο Βασίλιε Μίτσιτς και ο Μάικ Τζέιμς, παίκτες που θέλουν να επιστρέψουν οι ίδιοι, όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Κώστας Αντετοκούνμπο αλλά και παίκτες όπως ο Γιώργος Παπαγιάννης που πραγματοποίησαν φοβερή σεζόν και «γυάλισαν» σε αρκετούς.

To10.gr παρουσιάζει τους 10 αθλητές από τη Euroleague που έχουν κάνει «κλικ» ή έχουν πέραση στο ΝΒΑ, με τους τρεις Έλληνες (Ντόρσεϊ, Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο) να ξεχωρίζουν.

Τάιλερ Ντόρσεϊ (26 ετών – Ντραφτ 2017: 41)

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ο παίκτης που θέλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να πάει στις ΗΠΑ. Είναι το όνειρο του, το δοκίμασε με τη φανέλα των Χοκς, ενώ την ίδια ώρα θέλει να πάρει και τη σύνταξη που παίρνουν οι παίκτες εκεί.

Ο ομογενής γκαρντ θα ψαχτεί περισσότερο από όλους για να πάει εκεί, όμως με ρόλο σε ομάδα και όχι απλά αν είναι ρολίστας. Δεν θα είναι εύκολο να βρει αυτό που ψάχνει, ενώ αν δεν τα καταφέρει να πάει εκεί, τότε ο Ολυμπιακός θα τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Και παρότι δεν έχει συμβόλαιο αν μείνει στην Ευρώπη δύσκολο να μην ανανεώσει με τους Πειραιώτες. Πολύ απλά γιατί πέρασε καλά στο λιμάνι.

Γιώργος Παπαγιάννης (24 ετών – Ντραφτ 2016: 13)

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ των Κινγκς των τελευταίων ετών. Ο Έλληνας σέντερ ήταν… λαχείο στο Νο. 13 του ντραφτ του 2016, όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις ΗΠΑ.

Έξι χρόνια μετά όμως αγωνίζεται στην Ευρώπη, είναι μόλις 24 ετών, είναι ένας από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη και το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό έχει προσιτό NBA out. Συγκριτικά με την περίοδο που ήταν εκεί είναι ένας τελείως διαφορετικός παίκτης και σωματικά και φυσικά και τεχνικά και πολλές ομάδες κοιτάζουν την περίπτωση του.

Το γεγονός ότι απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια τον κρατάει κάπως πίσω, όμως δεδομένα θα προσφέρει πολλά στο ΝΒΑ, αν αποφασίσει να πάει. Έχει δουλέψει εξαιρετικά το σώμα του, έχει «στεγνώσει» και γενικότερα θα απασχολήσει… Το θέμα είναι αν θα ικανοποιηθεί από τον ρόλο και τα χρήματα που θα του προτείνουν και αν θα ενδώσει και ο Παναθηναϊκός στην παραχώρηση του. Αν και εφόσον πληρωθεί η ρήτρα του, τότε και οι πράσινοι δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά.

Βασίλιε Μίτσιτς (28 ετών – Ντραφτ 2014: 52)

Ο Βασίλιε Μίσιτς είναι ο καλύτερος γκαρντ στην Ευρώπη την τελευταία διετία. Στη Euroleague δεν έχει να αποδείξει τίποτα, ενώ στο ΝΒΑ θα ήθελε να αγωνιστεί κάποια στιγμή στην καριέρα του. Απλά τη δεδομένη στιγμή δεν θα ήθελε να πάει και να είναι στον πάγκο.

Τα δικαιώματα του Μίσιτς ανήκουν στην Οκλαχόμα Σίτι, η οποία είναι φορτωμένη στη θέση πόιντ γκαρντ. Και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να τα ανταλλάξει αν βρεθεί κάτι καλό. Η ρήτρα εξαγοράς του λήγει στα μέσα Ιουλίου και μέχρι τότε δεν είναι ξεκάθαρο αν θα παραμείνει στην Αναντολού Εφές ή όχι. Και ενώ η Οκλαχόμα δεν είναι πιθανότερος προορισμός, άλλες ομάδες στο ΝΒΑ που έχουν μακρά παράδοση σε διεθνείς παίκτες και διασυνδέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβία ενδιαφέρονται ήδη…

Τόκο Σενγκέλια (30 ετών – Ντραφτ 2012: 42)

Ο Τορνίκε Σενγκέλια έχει ήδη παίξει στο ΝΒΑ με τους Μπρούκλιν Νετς και τους Σικάγο Μπουλς μεταξύ 2012 και 2014. Επέστρεψε στην Ευρώπη και αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ των τελευταίων ετών.

Ο Σενγκέλια θέλει σαν τρελός να ξαναπαίξει στο ΝΒΑ, το έχει θέσει σαν προτεραιότητα και παρά το μεγάλο ενδιαφέρον από την Ευρώπη θα προσπαθήσει για το «άλμα». Θα είναι ελεύθερος το καλοκαίρι με την Μπαρτσελόνα και τη Βίρτους Μπολόνια να έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες μαζί του.

Μάικ Τζέιμς (31 ετών – Undrafted)

Ο Μάικ Τζέιμς είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ ήταν με τον Ντουράντ στους Νετς. Το πιθανότερο είναι λοιπόν αν προκύψει ενδιαφέρον από το ΝΒΑ να είναι από εκεί.

Με τη Μονακό να στοχεύει ψηλά και να έχει τα χρήματα για να το κάνει, το μέλλον του Τζέιμς στον σύλλογο θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, μόνο εάν το ΝΒΑ προσφέρει μια πραγματικά καλή προσφορά, όχι μόνο από άποψη χρημάτων αλλά και για τον ρόλο του. Και για τους Νετς που χρειάζονται ταλέντο και έχουν ήδη βαρύ μισθολόγιο, ο Μάικ Τζέιμς μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη.

Ντουέιν Μπέικον (26 ετών – Ντραφτ 2017: 40)

Ο Μπέικον έχει παίξει στο ΝΒΑ και τους Μάτζικ, στη Μονακό βρήκε τη Γη της Επαγγελίας του. Έκανε μια μαγική σεζόν, στο ΝΒΑ ρίχνουν «κλεφτές» ματιές, όμως δύσκολα θα βρει τον ρόλο που θέλει εκεί. Παρότι θα ψαχτεί και θέλει να επιστρέψει, ο Μπέικον έχει μεγάλη πρόταση ανανέωσης στα χέρια του από τη Μονακό, αλλά και μια ακόμη «τρελή» πρόταση από την Εφές.

Κώστας Αντετοκούνμπο (24 ετών – Ντραφτ 2018: 60)

Ο Κώστας είναι ήδη πρωταθλητής του ΝΒΑ, το 2020 με τους Λέικερς. Είναι κοινό μυστικό ότι ήρθε ξανά στην Ευρώπη για να πάρει παιχνίδια, ενώ είναι γεγονός ότι τα αθλητικά του προσόντα είναι ιδανικά για τις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον θα υπάρξει για τον Έλληνα ψηλό από το ΝΒΑ, ο ρόλος και η ομάδα όμως θα είναι σημαντική, αφού δεσμεύεται και με συμβολαιο με τη Βιλερμπάν.

Έλι Οκόμπο (24 ετών – Ντραφτ 2018: 31)

Ο Έλι Οκόμπο είναι ένας δεινός σκόρερ, κάτι που απέδειξε με τη φανέλα της Βιλερμπάν. Στο ΝΒΑ έχει παίξει χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στο παρελθόν, όμως πλέον έχει καλύτερες προδιαγραφές και παραστάσεις για να σταθεί.

Ο 24χρονος γκαρντ δεδομένα θα περιμένει μια δεύτερη ευκαιρία, πιθανότατα να την πάρει κιόλας, όμως στην Ευρώπη και στη Βιλερμπάν είναι ο απόλυτος ηγέτης, ενώ στο ΝΒΑ είναι άγνωστο και μάλλον δύσκολο να βρει τέτοιο ρόλο.

Ρόκας Γιοκουμπάιτις (21 ετών – Ντραφτ 2021: 34)

Ο Γιοκουμπάιτις έχει τα δικαιώματα του στο ΝΒΑ στους Νικς και μάλιστα υποτίθεται φέτος είναι υποχρεωτική προσθήκη. Ωστόσο, ο Λιθουανός παρότι είναι φτιαγμένος για τον «μαγικό κόσμο», θέλει να περιμένει ακόμη μια σεζόν.

Θέλει να παίξει και του χρόνου στην Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια να μετακομίσει, ώστε να έχει ακόμη περισσότερες παραστάσεις και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο για να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2023.

Σέιν Λάρκιν (29 ετών – Ντραφτ 2013: 18)

Αν ο Μίτσιτς είναι ο πρώτος που ακούστηκε το όνομα του για το ΝΒΑ, ο Λάρκιν είναι αυτός που – θεωρητικά πάντα –  θέλει λιγότερο από όλους της λίστας να μεταβεί στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός με τούρκικο διαβατήριο έχει δοκιμάσει στους Σέλτικς στο ΝΒΑ τελευταία φορά και όχι μόνο.

Το πιθανότερο όμως είναι να μείνει στην Εφές και τη νέα σεζόν, αφού τα πράγματα πηγαίνουν περίφημα και για τους Τούρκους, αλλά και για τον ίδιο ειδικά σε ατομικό επίπεδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ