Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι πάντα… Έλληνας (vid+pic)

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι πάντα… Έλληνας (vid+pic)

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνεχίζει να επιμένει... ελληνικά και ο Ιωάννης Παπαπέτρου οδεύει στο δρόμο που χάραξε ο Κώστας Σλούκας.

Μπορεί να έχουν περάσει πλέον 10 χρόνια από όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, όμως, συνεχίζει να έχει σε μεγάλη εκτίμηση το ελληνικό μπάσκετ.

Ο «Μίδας» της προπονητικής έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα του στη χώρα μας και συχνά – πυκνά προσπαθεί να «κλέψει» παίκτες από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Το είχε κάνει το 2015 με τον Κώστα Σλούκα, όταν ήταν προπονητής στη Φενερμπαχτσέ και το έκανε ξανά φέτος με τον Ιωάννη Παπαπέτρου, με τον διεθνή φόργουορντ να μετακομίζει στη Σερβία για την Παρτιζάν.

Διαβάστε επίσης: Το «τραύμα» της Μακάμπι στο «Σάμι Οφέρ» και ο… Ελ Αραμπί

Ο έμπειρος τεχνικός βλέπει στα μάτια του «Πάπι» το νέο ηγέτη της σέρβικης ομάδας, με την ιστορία του 28χρονου να θυμίζει έντονα την αντίστοιχη του Κώστα Σλούκα.

Πρώτα ο Ζήσης…

Ενα χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ανέλαβε τα ηνία της Φενέρμπαχτσε.

Η τουρκική ομάδα έψαχνε έναν τρόπο να πρωταγωνιστήσει στη Euroleague και ο Σέρβος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να την ανεβάσει επίπεδο και να την… εκτοξεύσει στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Έπειτα από τη σεζόν 2013-2014, όπου η Φενέρ δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της και να βρεθεί στο Final 4, ο Ομπράντοβιτς αποφασίζει να φέρει στην Πόλη το Νίκο Ζήση.

Ο Έλληνας γκαρντ αναλαμβάνει με την εμπειρία του να καθοδηγήσει την υπόλοιπη ομάδα και τον Μάιο του 2015 η Φενέρμπαχτσε φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τελική τετράδα της Euroleague, όπου και ηττάται στον ημιτελικό από την οικοδέσποινα και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ρεάλ.

… μετά η «καψούρα» του Σλούκα

Το καλοκαίρι του 2015 γίνονται ριζικές αλλαγές στην τουρκική ομάδα. Ο Νίκος Ζήσης αποχωρεί και ο Ομπράντοβιτς έχει έναν και μόνο στόχο.

Να φέρει στην Κωνσταντινούπολη τον Κώστα Σλούκα. Ο Θεσσαλονικιός γκαρντ ερχόταν από μια εξαιρετική σεζόν με τον Ολυμπιακό φτάνοντας μέχρι τον τελικό της Euroleague και έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Η επιθυμία του Ομπράντοβιτς να τον ντύσει με τα χρώματα της Φενέρ και να τον χρίσει ηγέτη της ομάδας, συνδυάστηκε με αυτή του ίδιου του παίκτη να δοκιμάσει μια καινούρια πρόκληση στην καριέρα του και να πάει κάπου που θα έχει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από αυτόν που είχε στον Πειραιά.

Ο Σλούκας τελικά μετακινείται στην Τουρκία και τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως τα είχε στο μυαλό του ο Ομπράντοβιτς.

Μαζί θα καταστήσουν την Φενέρ κυρίαρχη στην Τουρκία τα επόμενα πέντε χρόνια κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και ένα σούπερ καπ, ενώ στη Euroleague θα φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης το 2016 και το 2018 και στην κατάκτηση του τροπαίου το 2017 στην Κωνσταντινούπολη επικρατώντας του Ολυμπιακού.

Το ίδιο καλοκαίρι που ο Σλούκας θα αποχωρήσει για να επιστρέψει στους ερυθρόλευκους, ο «Ζοτς» θα αποχαιρετίσει κι αυτός την Τουρκία.

Επιστροφή στις ρίζες και τους Έλληνες

Έπειτα από ένα διάλλειμα ενός χρόνου ο Ομπράντοβιτς επέστρεψε πέρυσι στην Παρτιζάν, στην ομάδα που ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα και ξεκίνησε να χτίζει σιγά σιγά το μύθο του «άρχοντα των δαχτυλιδιών».

Τελειώνοντας τη σεζόν 2021-2022 η Παρτιζάν αποτυγχάνει να κατακτήσει κάποιον τίτλο, κερδίζει όμως την wild card για συμμετοχή στη Euroleague της επόμενης χρονιάς.

Όπως είναι ήταν αναμενόμενο ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα του ενόψει μιας πιο απαιτητικής διοργάνωσης.

Και για ακόμα μία φορά στράφηκε στα ελληνικά «προϊόντα».

Ο Σέρβος τεχνικός και η Παρτιζάν εκμεταλλεύτηκαν το buy out των 400.000 ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιο του Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά και την επιθυμία του παίκτη να αποχωρήσει από τους πράσινους και έκαναν δικό τους τον διεθνή Έλληνα φόργουορντ.

Έτσι ο Παπαπέτρου θα γίνει ο τρίτος Έλληνας που θα αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μετά το 2012, και η προιστορία δείχνει πως η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί εξαιρετική και για τις δύο πλευρές.

Από τη μία ο «Ζοτς» ξέρει να επενδύει και να αναδεικνύει το ελληνικό ταλέντο, από την άλλη ο Παπαπέτρου μπορεί να βαδίσει στα χνάρια που άφησε ο Κώστας Σλούκας και να απογειώσει την καριέρα του αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στη νέα του ομάδα.

Επιμέλεια: Στέργιος Σπυρόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ