Άλμπα Βερολίνου: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται και απειλούν τον Ολυμπιακό

Άλμπα Βερολίνου: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται και απειλούν τον Ολυμπιακό

Η Άλμπα Βερολίνου πάει στο ΣΕΦ για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (21:00) και να κάνει... δύσκολη τη ζωή των Ερυθρόλευκων.

Ο Ολυμπιακός αφήνει πίσω του την εκτός έδρας ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και πλέον στρέφει την προσοχή του στην Άλμπα Βερολίνου. Οι Γερμανοί μετρούν τρεις νίκες και έξι ήττες (συνεχόμενες), όντας στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Η ομάδα του Ίσραελ Γκονζάλεθ είναι πάντα επικίνδυνη με όποιον κι αν παίζει. Μένει σταθερή στις αξίες και τον τρόπο παιχνιδιού της όλα αυτά τα χρόνια, ενώ παραδοσιακά είναι ένα σύνολο που δυσκολεύει τους Ερυθρόλευκους είτε εκτός, είτε εντός έδρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις έξι τους αναμετρήσεις από 2019 και έπειτα οι Πειραιώτες μετρούν τέσσερις νίκες (οι δύο πολύ δύσκολα) και δύο ήττες, ενώ συνολικά ο ελληνικός σύλλογος έχει το πάνω χέρι με επιμέρους 8 νίκες και 2 ήττες.

Με αφορμή το ματς το «10» αναλύει τα πράγματα που κάνουν τους Γερμανούς τόσο επικίνδυνους, αλλά και που θα πρέπει να στραφεί ο Ολυμπιακός για να φύγει από το ΣΕΦ με το ροζ φύλλο αγώνα ανά… χείρας.

Τρέξιμο, πάσα, σουτ

Η Άλμπα αν φημίζεται για κάτι όλα αυτά τα χρόνια είναι ο τρόπος που παίζει. Το στυλ της είναι συγκεκριμένο και κυρίως έχει επηρεαστεί από τον «γερόλυκο» των πάγκων, Αΐτο Ρενέσες, όταν εκείνος είχε τα ηνία της. Και πλέον ως άξιος μαθητής και αντικαταστάτης του, ο Γκονζάλεθ ακολουθεί πιστά το πλάνο.

Οι Γερμανοί είναι μια ομάδα που σουτάρει αρκετά. Λατρεύει να τρέχει στον αιφνιδιασμό για εύκολους πόντους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που σε σετ επιθέσεις εκτελεί έπειτα από το πολύ δύο πάσες. Φέτος η επιθετική της συγκομιδή δεν τρομάζει, έχοντας 81,7 πόντους μ.ο (9η) ή 108,1 ανά 100 κατοχές (13η).

Και μπορεί, όπως είπαμε, να φημίζεται για την άμεση εκτέλεση των παικτών της, όμως σε αρκετές περιπτώσεις η μπάλα γυρίζει εξαιρετικά για να βρεθεί το κατάλληλο σουτ. Κάτι που εξηγείται μέσω των ασίστ με τις 22,6 ανά ματς (1η) και ακόμα καλύτερα μέσω του ποσοστού της, αφού το 74,6% των επιθέσεων (1η) καταλήγει σε τελική πάσα.

Επιπλέον ένας σημαντικός παράγοντας στο παιχνίδι της είναι και τα ριμπάουντ. Τα επιθετικά κυρίως, μιας και καταφέρνει να κατεβάζει το 30,1% (9η) των διαθέσιμων «σκουπιδιών» στο μισό του αντιπάλου. Κάτι που προφανώς χαρίζει δεύτερες κατοχές και ευκαιρίες για καλάθια.

Μέτρια άμυνα και πολλά λάθη

Ο τρόπος παιχνιδιού, με τον γρήγορο ρυθμό που επιβάλλει η Άλμπα, είναι επικίνδυνος όσο αφορά την προστασία της μπάλας. Οι Γερμανοί κάνουν αρκετά λάθη, έχοντας 14,9 κατά μέσο όρο (2η), ενώ σχεδόν το 20% των επιθέσεών τους καταλήγει στα χέρια του αντιπάλου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των παικτών του Γκονζάλεθ στο πίσω μέρος του παρκέ, αυτές δεν είναι ούτε… ζέστη, ούτε… κρύο. Δέχονται 81,4 πόντους μ.ο (12η), αλλά ανά 100 κατοχές επιτρέπουν την «τίμια» συγκομιδή των 108,1 πόντων (5η).

Ένα σημαντικό πρόβλημα της Άλμπα είναι στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ, αφού το 31% αυτών πηγαίνουν σε αντίπαλο παίκτη, ενώ μια σημαντική παράμετρος είναι και τα λάθη, αφού μόνο το 17% των επιθέσεων της άλλης ομάδα οδηγείται σε λάθος.

Είναι ένας ψηλός πασέρ, ένας Αμερικανός εκτελεστής, ο γιος του Μπλατ και ένας «γίγαντας»…

Οι Γερμανοί στηρίζονται κυρίως σε τέσσερις παίκτες για να τραβήξουν… κουπί επιθετικά. Ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Λουκ Σίκμα που είναι η ψυχή και το μυαλό. Ο ψηλός της Άλμπα μετρά 9,3 πόντους, 7 ασίστ και 6 ριμπάουντ, κάνοντας κυριολεκτικά τα πάντα στο παρκέ.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Αμερικανός «μπομπέρ», Τζαλίν Σμιθ. Καταγράφει 14,2 πόντους (51,8% δίποντα σε 4,5 προσπάθειες και 34,1% τρίποντο σε 7,3), ενώ το True Shooting% του (η αποτελεσματικότητα των σουτ του συνολικά, μαζί με τις βολές) είναι στο «τίμιο» 51,4% (οτιδήποτε πάνω από 60% είναι διαστημικό).

Δύο ακόμα σημαντικά «γρανάζια» είναι ο Ταμίρ Μπλατ (γιος του Ντέιβιντ Μπλατ) που έχει 10,3 πόντους και 5,6 τελικές πάσες και φυσικά ο άνθρωπος που θα περάσει πολύ χρόνο με τον Μουσταφά Φαλ, και δεν είναι άλλος από τον Κριστ Κουμάντζε. Ο «γίγαντας» ύψους 2,24μ. από το Τσαντ της Αφρικής έχει 7,2 πόντους και 4,2 ριμπάουντ, σε μια μάχη με τον Γάλλο του Ολυμπιακού που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Κλείνοντας λοιπόν, οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να μην πέσουν στην… παγίδα να κυνηγήσουν στην Άλμπα στον ρυθμό της, όσο καλοί κι αν είναι επιθετικά οι ίδιοι. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η πίεση πάνω στην μπάλα που θα φέρει περισσότερα λάθη και φυσικά θα οδηγήσει σε βεβιασμένες προσπάθειες. Τέλος, οι ανανεώσεις επιθέσεων μέσω των ριμπάουντ μπορεί να είναι καθοριστική στην εξέλιξη του ματς, ειδικά αν είναι κλειστό παιχνίδι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ