Αποκαλύψεις Μπερτομέου για Euroleague, FΙΒΑ, Παναθηναϊκό: «Είχα χίλιους λόγους να πάω στα δικαστήρια με τον Γιαννακόπουλο»

Αποκαλύψεις Μπερτομέου για Euroleague, FΙΒΑ, Παναθηναϊκό: «Είχα χίλιους λόγους να πάω στα δικαστήρια με τον Γιαννακόπουλο»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε για την αποχώρηση του από τη Euroleague, τις σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό και τον ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν με τη FIBA και τα «παράθυρα».

Ο Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό και τον ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων του στην EuroLeague και χαρακτήρισε τα «παράθυρα» της FIBA ως μια ανοησία και έλλειψη σεβασμού προς τους φιλάθλους.

Συγκεκριμένα, ο άλλοτε διοικητικός ηγέτης της EuroLeague μίλησε στο ισπανικό ραδιόφωνο esRadio και την εκπομπή «Tirando a Fallar» όπου μίλησε για όλα όσα απασχολούσαν και απασχολούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τη Euroleague, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τον ίδιο, τονίζοντας ότι αν ήθελε είχε χίλιους λόγους να πάει στα δικαστήρια με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Αρχικά, ο Τζόρντι Μπερτομέου προσδιόρισε αρχικώς την EuroLeague ως «μια εξελικτική διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε διαμόρφωση και όπως είναι φυσιολογικό, οι αλλαγές δεν είναι αποδεκτές από όλους».

Για το αν πληγώθηκε από την αποχώρησή του από τα διοικητικά της διοργάνωσης: «Δεν οφείλεται στο ότι χρειάζομαι την αναγνώριση ή ήθελα να μείνω για πάντα στη θέση του προέδρου. Πίστευα πως είχα μπροστά μου ένα έργο να ολοκληρώσω, ήθελα ακόμη κάποια χρόνια για να το πετύχω και δεν θα είμαι εκεί όταν αυτό γίνει».

Ως προς αυτό, διευκρίνισε πως «δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τη διαδικασία ώστε όλα τα κλαμπ, οι 18-20 ομάδες που θα παίζουν στην EuroLeague να είναι παράλληλα ιδιοκτήτες της διοργάνωσης με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Δεν πρόλαβα να ενσωματώσω τα πρότζεκτ που θα αλλάξουν το μπάσκετ στην Ευρώπη, εν προκειμένω το Παρίσι και το Λονδίνο».

Για την πολιτική που ακολούθησε: «Είναι καλό να έχουμε μια διοργάνωση με υψηλές απαιτήσεις. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει μια φωνή από την EuroLeague που να εξηγεί τον λόγο της αλλαγής και κυρίως να προσδιορίσει προς ποια κατεύθυνση βαδίζουν αυτές οι αλλαγές. Μπορώ να πω ότι το μπάσκετ βγήκε καλύτερο από την πανδημία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Βελτιώσαμε τα νούμερα που είχαμε προ Covid, με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Κλείνοντας το κομμάτι της αποχώρησής του από την προεδρία της EuroLeague, παραδέχτηκε πως παρά τους τελευταίους δύσκολους μήνες, «προτιμώ να σταθώ στα 22 συναρπαστικά χρόνια που προηγήθηκαν».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League στο ποδόσφαιρο: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δημιουργηθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Δικαιολόγησε τη θέση του τονίζοντας πως: «Το λογικό είναι να αφήσουμε να αποφασίζουν οι σύλλογοι, γιατί αυτοί παίρνουν όλο το ρίσκο, αυτοί δίνουν αξία στις διοργανώσεις και όχι οι ομοσπονδίες. Όσον αφορά την EuroLeague, είμαι υπερήφανος που ήμασταν πρωτοπόροι σε αυτό το κομμάτι».

Για τα «παράθυρα» της FIBA και την κόντρα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία: «Η συνηθισμένη στάση των Ομοσπονδιών είναι απειλές και κυρώσεις. Τα ‘’παράθυρα’’ είναι μια ανοησία και έλλειψη σεβασμού προς τους φιλάθλους. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η EuroLeague πρότεινε ως και τέσσερα διαφορετικά καλεντάρια που θα επέτρεπαν στις ομάδες να έχουν πάντα όλους τους παίκτες του. Δυστυχώς δεν είχα καμία απάντηση από τη FIBA».

Για τον αντικαταστάτη του στην EuroLeague, Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «η τελευταία φορά που είχα επαφή μαζί του ήταν όταν ακόμη έπαιζε. Ήταν ένας από τους αγαπημένους παίκτες μου στην EuroLeague».

Για τα εθνικά πρωταθλήματα: «Το καλό της EuroLeague πρέπει να συνδέεται με το καλό των διοργανώσεων κάθε χώρας. Η ανάπτυξη της μιας πλευράς δεν προχώρησε ποτέ εις βάρος της άλλης. Δείτε για παράδειγμα την Ισπανία. Η ACB βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ταυτόχρονα με την EuroLeague».

Ανέφερε μάλιστα πως: «Στα 22 χρόνια που προηγήθηκαν δεν υπήρξε ποτέ σκέψη η EuroLeague να παίζεται Σαββατοκύριακα (σ.σ. εις βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων)! Είναι μια φήμη που υπήρχε στο τραπέζι για χρόνια. Δεν μπορώ να διαψεύδω ό,τι πληροφορία ή φήμη κυκλοφορεί γιατί θα είχα τρελαθεί»!

Για την σχέση του με τον Παναθηναϊκό και τον ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «η σχέση που είχαμε πάντα ήταν πολύ εγκάρδια. Αυτό ήταν κυρίως με τον πατέρα του». Και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει, με τα ξεσπάσματά του είναι κάτι που… απαιτεί η κατάσταση λόγω της πίεσης των οπαδών στην Ελλάδα». Επιπλέον, επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι είχε «περισσότερους από χίλιους λόγους να πάω στα δικαστήρια εναντίον του Γιαννακόπουλου», δεν το έκανε ποτέ. «Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα καταλάβαινα αυτό που έκανε όταν έχανε ένα παιχνίδι και έπρεπε να πει ότι ο Τζόρντι επηρεάζει τους διαιτητές».

Ο Μπερτομέου είχε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αποβολή των ρωσικών ομάδων: «Ήταν μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας. Μια κατάσταση που επηρεάστηκε από τις διαφορετικές πολιτικές πιέσεις σε διάφορες χώρες. Υπήρξε εντελώς διαφορετική αντίδραση Λιθουανών και Σέρβων που όλοι έχουμε δει σε σχέση με τη Ρωσία. Η EuroLeague πρέπει να υπερασπιστεί ορισμένες αξίες και δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση το προφίλ της. Ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουμε» ενώ επέκρινε «την υποκρισία ορισμένων που απείχαν από τη λήψη αυτής της απόφασης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ