Το «μαύρο κουτί» του Παναθηναϊκού και η νύχτα που «τελείωσε» τον Ράντονιτς (vids)

Το «μαύρο κουτί» του Παναθηναϊκού και η νύχτα που «τελείωσε» τον Ράντονιτς (vids)

Μια φάση στην οποία πήγαν όλα λάθος. Μια φάση που θα πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια για το τι δεν πρέπει να κάνει ένας προπονητής…

Όλα λάθος. Ο Παναθηναϊκός τα έκανε… μαντάρα στην τελευταία φάση του παιχνιδιού με την Βαλένθια και ηττήθηκε με buzzer beater τρίποντο του Κρις Τζόουνς (91-92). Μια ακόμα ήττα για το Τριφύλλι. Η 16η σε 24 αναμετρήσεις στη φετινή Euroleague, με την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς στα πρώτα 12 ματς της φετινής διοργάνωσης είχε ρεκόρ 6-6 και στα τελευταία παιχνίδια 12 έχει 2-10!

Σε αυτό το διάστημα οι Πράσινοι έχουν κερδίσει μόνο τις Μακάμπι Τελ Αβίβ (88-86) και Ζαλγκίρις (89-65) στο ΟΑΚΑ. Η κατρακύλα του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου και το παιχνίδι με την Βαλένθια στην Ισπανία, όπου η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς ηττήθηκε με 94-91 στην παράταση (84-84 κανονική διάρκεια) και συνεχίζεται, με το Τριφύλλι χθες το βράδυ να χάνει και πάλι από την Βαλένθια, αυτή τη φορά εντός έδρας, με 92-91.

Διαβάστε επίσης: Χαμός στον Παναθηναϊκό: Ποιον παίκτη πληρώνει για να φύγει και… κάθεται στο συμβόλαιο του

Ένα ματς που κρίθηκε στην τελευταία φάση, όταν οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν τα τραγικά λάθη του Παναθηναϊκού και με τρίποντο του Κρις Τζόουνς στην εκπνοή πήραν τη νίκη. Μια φάση στην οποία έγιναν όλα λάθος από τον Ντέγιαν Ράντονιτς και τους παίκτες του. Οι Πράσινοι προηγήθηκαν 91-89 με 1/2 βολές από τον Ματ Τόμας, 17’’ πριν το φινάλε της αναμέτρησης και όλα έδειχναν ότι θα φτάσουν στη νίκη και θα σπάσουν το αρνητικό σερί που έτρεχαν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Όμως, ο Κρις Τζόουνς είχε… διαφορετικά σχέδια. Με τρίποντο buzzer beater ο Αμερικανός γκαρντ «ξέρασε» τον Παναθηναϊκό και έδωσε τη νίκη στην Βαλένθια. Μια φάση που δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που αντέδρασε ο Ντέγιαν Ράντονιτς και οι παίκτες του.

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός επέλεξε να μην κάνει φάουλ, αλλά να αφήσει τη Βαλένθια να εκτελέσει την επίθεση που σχεδίασε ο Μούμπρου. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, παρότι η ομάδα του είχε δεχθεί 89 πόντους (σ.σ εκ των οποίων 47 στο δεύτερο ημίχρονο) επέλεξε να πάρει το παιχνίδι από την άμυνά του και όχι από την επίθεση, η οποία είχε βάλει 91. Όταν μάλιστα οι Πράσινοι είχαν απέναντί τους την τέταρτη χειρότερη άμυνα της Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε κάνει φάουλ και στη χειρότερη να πήγαινε το ματς στην ισοπαλία. Το Τριφύλλι όμως θα είχε 14-15 δευτερόλεπτα για να επιτεθεί και να πάρει το παιχνίδι. Θα μπορούσε μάλιστα να έχει την τελευταία επίθεση όντας μπροστά στο σκορ, εάν ο παίκτης της Βαλένθια που θα εκτελούσε τις βολές δεν ευστοχούσε και στις δύο. Ο Ντέγια Ράντοντς επέλεξε όμως να μην κάνει φάουλ και στο τέλος το πλήρωσε. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός έκανε επίσης λάθος στον καταρτισμό της πεντάδας. Οι Πράσινοι μπήκαν στο παρκέ για την τελευταία άμυνα με τους Λι, Τόμας, Γ. Καλαϊτζάκη, Μπέικον και Γουίλιαμς. Μια πεντάδα, που είχε τους τρεις από τους χειρότερους αμυντικούς της ομάδας. Εφόσον ο Ράντονιτς επέλεξε να… ζήσει ή να πεθάνει με την άμυνα, θα έπρεπε να είχε ρίξει στο παρκέ τους καλύτερους αμυντικούς του. Οπως οι Αγραβάνης και Π. Καλαϊτζάκης, που φημίζονται για τις αμυντικές τους ικανότητες.

Το μεγαλύτερο, όμως, λάθος του Ντέγιαν Ράντονιτς ήταν που άφησε την μπάλα να φτάσει στον Κρις Τζόουνς. Ηταν δεδομένο ότι ο Μούμπρου θα έδινε την τελευταία επίθεση στον Αμερικανό, που είχε πετύχει 8 συνεχόμενους πόντους και ήταν… καυτός. Είχε σκοράρει με όλους τους πιθανούς και… απίθανους τρόπους. Είχε ψυχολογία και φυσικά την ικανότητα να πάρει και να βάλει το τελευταίο σουτ του παιχνιδιού, που θα έδινε τη νίκη στην ομάδα του. Ο Ράντονιτς θα έπρεπε με κάποια παγίδα ή κάποιο hedge out να διώξει την μπάλα από τον Τζόουνς και να την οδηγήσει σε κάποιον άλλον, που θα είναι «κρύος» ή λιγότερο ικανός από τον Αμερικανό. Ο παίκτης της Βαλένθια με μια απλή προσποίηση απέφυγε τον Ντέρικ Γουίλιαμς και με τρίποντο «ξέρανε» τον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής του Τριφυλλιού του έκανε το καλύτερο δώρο, με την επιλογή να τον μαρκάρει ο Γουίλιαμς και ο Κρις Τζόουνς το ξετύλιξε. Είπε «ευχαριστώ» και εκτέλεσε τους Πράσινους, δίνοντας τη νίκη στη Βαλένθια.

Μια φάση στην οποία πήγαν όλα λάθος. Μια φάση που θα πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια για το τι δεν πρέπει να κάνει ένας προπονητής. Ακόμα και οι λίγοι που πιστεύαν τον Ντέγιαν Ράντονιτς, από χθες έχουν αρχίσει πλέον να θεωρούν επιβεβλημένη πλέον την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ