Βαγγέλης Μάντζαρης : Ο παίκτης που στα δύσκολα βγαίνει μπροστά

Βαγγέλης Μάντζαρης : Ο παίκτης που στα δύσκολα βγαίνει μπροστά

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης πέρασε μία σεζόν με τεράστια σκαμπανεβάσματα, με εξοντωτική κριτική, όμως πλέον είναι εδώ και δείχνει πως έχει αφήσει στο παρελθόν όλες τις κακές στιγμές.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Εξάλλου από τη σεζόν 2011-12 μέχρι και σήμερα, σε αυτά τα έξι χρόνια παρουσίας του στον Πειραιά, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο παίκτης που είχε τον πιο περίεργο ρόλο στον Ολυμπιακό. Δομημένη κατά αυτόν τρόπο η ομάδα του μεγάλου λιμανιού, είχε παίκτες που συμπλήρωναν απόλυτα τους αδιαπραγμάτευτους ηγέτες της, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη.

Ο Βαγγέλης ήταν πάντα εκεί. Με τα καλά του και τα κακά του, τις αδυναμίες του και τα δυνατά του σημεία. Κοντά στον Ολυμπιακό, διεκδικώντας ότι του έδινε ο εκάστοτε προπονητής του.  Δεν είναι τυχαίο πως με τρεις διαφορετικούς κόουτς, σταθεροποιήθηκε ως ο βασικός πλέι μέικερ των Πειραιωτών και πλέον είναι από τις παλιοσειρές, που γνωρίζουν απόλυτα τι εστί Ολυμπιακός και τι εκφράζει η ψυχοσύνθεση της συγκεκριμένης παρέας. Δεν είναι τυχαίο πως παρά τον σοβαρό του τραυματισμό σε κείνο το ματς τον Ιανουάριο του 2013 στην Πυλαία, επέστρεψε, πείσμωσε, παρουσιάστηκε καλύτερος και έδειξε ότι αφήνει πίσω του την ρήξη χιαστών.

Ο «Μάντζα» την κατάλληλη στιγμή, κατάφερε να αποβάλλει όλη την ψυχολογική πίεση που τον έφθειρε μέσα στην χρονιά και φορτσάρει τώρα που τον έχουν ανάγκη στον Ολυμπιακό. Τώρα που κρίνονται τα πάντα στην Ευρώπη, την περίοδο που οι τραυματισμοί έχουν γίνει ισχυρότεροι αντίπαλοι από την ίδια την Ζαλγκίρις του Σάρας.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ

Μετά από το φανταστικό του Final 4 την χρονιά που μας πέρασε στην Πόλη, ήταν δεδομένο πως το καλοκαίρι θα είναι θερμό για τον ίδιο. Η εμπλοκή του Παναθηναϊκού και η θέληση της «αρπαγής» του, απέφερε επιπλέον πίεση στον Έλληνα γκαρντ, ο οποίος παρά την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα επέλεξε να παραμείνει (με γενναία αυξημένες αποδοχές) στην ομάδα που τον ανέδειξε και τον αγκάλιασε με περίσσια αγάπη.

Η αρχή της σεζόν βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, με τον Βασίλη Σπανούλη να καθυστερεί να μπει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Πειραιωτών. Μη νομίζετε ότι η κακοδαιμονία θα άφηνε τον Μάντζαρη εκτός πλάνων. Ένας τραυματισμός στο πόδι του στο ματς με την Κύμη (κάκωση πρώτου μετατάρσιου άκρου ποδός), εάν ακολουθούσε κατά γράμμα τις εντολές του ιατρικού τιμ θα τον άφηνε για καιρό εκτός μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Αυτός, βλέποντας τα προβλήματα να μεγαλώνουν, αποφάσισε να παίζει διαρκώς με ενέσεις, φτάνοντας στο σημείο το δάχτυλο του ποδιού του να έχει κατατρυπηθεί και να έχει γίνει… σουρωτήρι. Δεν παραπονέθηκε, έπαιξε όσο χρειάστηκε μέχρι να πάρει την απόφαση το τεχνικό τιμ να τον… παρκάρει για να πάρει τις ανάσες του και να επανέλθει υγιής.

Η… ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ, ΤΟ «ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ» ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε και ο ίδιος. Κάθε αρχή και δύσκολη και η επανένταξη του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του Πειραιά δεν ήταν ιδανική. Εκτός από το κομμάτι της δικής του φόρμας, ο Μάντζαρης είχε να αντιμετωπίσει μία ψυχολογική πίεση που δεν τον άφηνε να ηρεμήσει. Ένα ακατάπαυστο… μπούλινγκ από πολλές μεριές είχε κλονίσει το εγώ του, είχε αποσυντονίσει τον ίδιο, ο οποίος παρότι σωματικά πλέον έτοιμος, δεν φαινόταν έτοιμος στο μυαλό του.

Η απόδοσή του αρκετές φορές μέσω των… άτιμων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν αφορμή χλευασμού και αναίτιας συζήτησης για το αν αξίζει τα λεφτά που δαπανήθηκαν το καλοκαίρι στο νέο του συμβόλαιο. Λες και τα… έκλεψε ή λες και προερχόντουσαν από του υπογράφοντος ή του οποιουδήποτε κριτή την τσέπη αυτά τα χρήματα. Ουδείς αλάνθαστος, όπως και ο ίδιος, τον έφεραν στο σημείο να είναι ένα «φάντασμα του εαυτού του» στο παρκέ.

Διένυσε αρκετό δρόμο της διαδρομής όντας ακόμα σε χαμηλά επίπεδα η απόδοσή του, με τους συμπαίκτες του να του καλύπτουν τα νώτα και το τεχνικό τιμ να τον στηρίζει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το γνώριζαν όλοι εξάλλου. Ο Βαγγέλης θα επιστρέψει όταν θα κρίνονται όλα…

ΤΟ PHOTO FINISH ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΠΛΕΪ ΟΦ

Για να φτάσουμε στις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής  διάρκειας της Ευρωλίγκας, περίοδο που αυτός και ο Παπαπέτρου ήταν τα μοναδικά σημεία αναφοράς για τον Ολυμπιακό. Από την 28η αγωνιστική και έπειτα θύμιζε σιγά σιγά τον παλιό καλό Μάντζαρη. Τον παίκτη που σε «δαγκώνει» στην άμυνα και δεν θα σε αφήσει σε ηρεμία αν του δώσει το σουτ. Που θα κατεβάσει το ριμπάουντ και θα τρέξει με μία πάσα ή θα ηρεμήσει την επίθεση της ομάδας του.

Μιλώντας για το σουτ του από τα 6,75μ, φέτος διανύει την χειρότερη χρονιά του στον Ολυμπιακό από το τρίποντο. Έχει 24/86 τρίποντα στην Ευρωλίγκα. Πόσα έχει από την 28η αγωνιστική και έπειτα;  Ο 28χρονος γκαρντ έχει 8/15 σουτ για τρεις που μεταφράζεται σε 53% σε πέντε ματς, έχοντας ξεχάσει πλέον το «άγονο» διάστημα όπου σε 24 ματς είχε 16/71 τρίποντα δηλαδή 22,5% ποσοστό.

Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε μέχρι και τώρα. Πλέον έχει σταθεί στα πόδια του, «καθάρισε» εντελώς ψυχολογικά, γυαλίζει το μάτι του, «δέρνει» και είναι η αιτία χαμόγελων στον Ολυμπιακό.

Το τελευταίο ματς με την Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ ήταν το νεύμα του «Επέστρεψα» του Βαγγέλη. Κυνήγησε παντού τον Πάνγκος, τον περιόρισε χαρακτηριστικά, ανέλαβε οργανωτικές πρωτοβουλίες με 7 τελικές πάσες, είχε 6 πόντους με δύο κομβικά τρίποντα όταν η ομάδα του είχε χάσει τον δρόμο της, κατέβασε ριμπάουντ, πάλεψε και μόχθησε για κάθε κατοχή.

Είναι εδώ πια και δικαιούται να ελπίζει για ένα ακόμα Final 4. Ξέρει τον δρόμο, το έχει ξανακάνει και όλοι περιμένουν την παραμονή του στις σωστές ράγες…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ